تاریخ فلسفه/ سوفیستهای یونانی (سوفسطائیان)
▪️ارائه توسط
آرتور هلمز▫️زیرنویس پارسی
در قرن پنچم پيش از ميلاد در يونان تقاضا براى آموزش بالا گرفت. قسمتى از پاسخ جامعه يونان آن زمان به اين تقاضا پديدار شدن معملمان سيار و باهوشى به نام سوفيستها (سوفسطائيان) بود. در لغت كلمه يونانى سوفيا به معنى خرد و دانش است و سوفيست نيز معناى صاحب خرد و دانش را میدهد.( بر خلاف كلمه فيلسوف كه به معناى مشتاق و خواهان دانش و حكمت است نه صاحب آن).
يكى از تفاوتهاى سوفيستها (سوفسطائيان) با فيلسوفان آن دوره در اين بود كه بر خلاف آنان بابت آموزشهايشان پول دريافت میكردند. سوفيستها براى پيدا كردن شاگردهای جديد مدام در يونان در حال سفر بودند آنان نخستين كسانى بودند كه در يونان بابت آموزش دستمزد دريافت میكردند. شايد اگر اين موضوع نبود و افلاطون و ارسطو هم بر آنان كمتر خرده میگرفتند فلسفه و آموزشهاى آنان وجه بسيار بهترى در طول تاريخ داشت.
در نظر افلاطون سوفيست كسى است كه دانش و خرد خود را براى مقدار كمى پول میفروشد. ارسطو نيز نظر بهترى از افلاطون درباره آنان ندارد و میگويد: سوفيست كسى است كه با تظاهر به دانش و خرد كسب درآمد میكند.
آموزشهاى سوفسطاييان در زمينه خاصى محدود نمیشد و تقريبا همه علوم آن زمان را پوشش میداد، آنان به آموزش رياضيات فيزيك نجوم، ادبيات، فلسفه، سياست و گرامر و سخنورى و فن بيان مشغول بودند. ولى تاكيد آنان در آموزش در سخنورى و موفقيت در سياست به وسيله آن بود زيرا مهمترين شغل در يونان آن زمان اشتغال به سياست بود و چيزى كه در آموزشهاى سوفسطاييان در اين زمينه اهميت داشت اين بود كه چطور سياستمدار تودههاى مردم را به سوى اهداف خود سوق دهد، در اين بين مهم نبود كه حق و حقيقت چيست يا خرد چه حكم میكند.
نخستين كسى كه سوفيست نام گرفت
پرتاگوراس بود. چند سوفيست مهم بعد از او عبارتند از:
گرگياس، پروديكوس و هيپياس.سوفيستها در وارد شدن به هر زمينهاى ايرادى نمیديدند به طوری كه سريعا شروع به استدلال در آن زمينه میكردند. گاهى اوقات بعضى از آنها به خاطر غلط نشان دادن چيزى كه درست به نظر میرسد يا اثبات اينكه سفيد سياه است به خود میباليدند. براى مثال گرگياس مدعى بود كه در زمينهاى كه در آن صحبت میكنيد نيازى نيست كه اطلاعات زيادى داشته باشيد، او خود به هر سوال بدون اندكى ملاحظه پاسخ میگفت.
به اعتقاد بسيارى از آنان براى رسيدن به مقصود فقط تسلط بر زبان و مهارت در بازى با كلمات كافى است. آنها بنا به همين موضوع سعى میكردند كه هنگام مباحثه حريف را اغفال و سردرگم سازند. و اگر اين امر ممكن نبود سعى میكردند با خشونت در گفتار و ايجاد سرو صدا حريف را مغلوب سازند. در بسيارى از موارد نيز سعى در تحت تاثير قرار دادن مردم بوسيله استعارات و لطايف و پارادوكسها داشتند تا با بيان حقايق. به خاطر همين موضوع است كه لفظ سفسطه به عنوان استدلال باطل به كار برده میشود.
#سوفسطائیان
#آرتور_هلمز
@NazariyehAdabi