🌟 #تفسیر_امین |
رویکرد ویژه در گرایش تفسیر اجتماعی🌙 به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان، رسانهی
KHAMENEI.IR در سلسله یادداشتهای کوتاهی، با عنوان
«تفسیر امین» سی ویژگی ممتاز تفسیری حضرت آیتالله خامنهای را تبیین میکند.
📣
در بیستویکمین شماره از این مجموعه، رویکردهای حضرت آیتالله خامنهای در مورد گرایش تفسیر اجتماعی قرآن تبیین شده است.🔹️ «تفسیر اجتماعی» رویکرد و گرایش اصلی حضرت آیتالله خامنهای در تفسیر قرآن کریم است؛ اما این رویکرد با دیگر مفسران تفاوتهای مهمی دارد. در حقیقت، نگاه مبارزاتی حضرت آیتالله خامنهای در مواجهه با اندیشههای انحرافی، جریانهای التقاطی و حکومتهای طاغوتی تأثیر بسزایی در گرایش تفسیری ایشان داشته و تفسیر اجتماعی را در نگاه ایشان متمایز کرده است.
🔹️ تفسیر قرآن با رویکرد و گرایش اجتماعی، ویژگیهای مهمی دارد که عبارتند از: ۱. به آیات قرآن که مسائل اجتماعی را بیان میکند، بیشتر پرداخته میشود. ۲. به مشکلات جامعه اسلامی در عصر خویش توجه شده و با عرضه آنها بر آیات، راه حل آنها در قرآن جستوجو میشود. ۳. به گرایشهای فلسفی، مذهبی و سبکهای ادبی و فقهی توجه کمتری میشود. ۴. به جهتگیریهای عصری در مورد دشمنشناسی و جهاد با دشمنان اسلام و استعمارگران و حرکت تقریبی (وحدت بین مسلمانان) توجه میشود. ۵. به آموزههای تربیتی و ارشادی قرآن و بعد هدایتگری آن توجه ویژه میشود. ۶. در موارد لزوم، از علوم تجربی و بشری نیز برای تفسیر آیات استفاده شده است. ۷. از اسرائیلیات و روایات مجعول و خرافی، سخت پرهیز میشود. ۸. با بیانی شیوا، رسا و ساده، تلاش میشود تا تفسیر برای عموم مردم قابل استفاده باشد. ۹. به شبهات و اشکالات مخالفان نسبت به قرآن و معارف اسلامی توجه گردیده و درصدد پاسخگویی به آنها برمیآید. ۱۰. در گرایش اجتماعی، مفسر تلاش میکند سنتهای اجتماعی (قوانین ثابت جهان در عرصه اجتماعی) را بررسی و بر نیازهای عصر تطبیق دهد. (روش، گرایش و قواعد تفسیری، ص ۳۳)
🔹️ تمامی این ویژگیها در گرایش تفسیر اجتماعی حضرت آیتالله خامنهای وجود دارد. ایشان بارها به ارتباط آیات قرآن کریم با جامعه و تأثیر اجتماعی آن، همچنین پاسخگویی به نیازهای بشر معاصر تأکید کردهاند. حضرت آیتالله خامنهای در مورد ضرورت تفسیر اجتماعی میفرمایند:
🔹️ «سید جمال صدسال پیش از این میگریست و میگریاند که قرآن مخصوص هدیه دادن و زینت کردن و خواندن بر مقبرهها و نهادن بر طاقچههاست. در این صدسال چه تغییری حاصلشده است؟ آیا وضع قرآن برای امت قرآن نگرانکننده نیست؟ سخن در این است که قرآن کتاب زندگی انسان است. انسان بینهایت، انسان متکامل، انسان چندین بعدی، انسانی که تکامل او را حدومرزی نیست در همه زمانها این راهنما و معلم انسان میتواند او را دستگیری کند. نظام شایسته زندگی انسان فقط در قرآن به او آموخته میشود و بس. رفع ظلمها و تبعیضها و فسادها و جهلها و طغیانها و نارواییها و دنائتها و خیانتهایی که در طول تاریخ ممتد بشری بلای جان و مانع رشد و تعالی انسانها بوده است فقط در سایه هدایت قرآنی و برنامهای که این کتاب آسمانی برای زندگی انسان ارائه میدهد عملی است و بس. بازگشت به قرآن شعاری است که اگر بهصورت حقیقی و جدی مطرح شود میتواند فارق حق و باطل باشد. قدرتهایی که بازگشت به قرآن را تحمل نمیکنند باید از سوی ملتهای مسلمان تحمل نشوند.» (پیام به کنفرانس بینالمللی اندیشه اسلامی، ۱۳۶۲/۱۱/۱۵)
🔹️ در سالهای اخیر نیز ایشان همین رویکرد را داشته و درباره ضرورت این رویکرد به آیات قرآن میفرمایند: «ما مفاهیم اسلامی را به مرحلهی عمل و به عرصهی عمل بکشانیم. منظومهی معرفتی و ارزشی اسلام یک مجموعهی مفاهیمی است که آوردن این مفاهیم به میان مردم و آنها را به مرحله و منصّهی عمل درآوردن، یک کار بسیار بزرگ و مهمّی است... عناوین و مفاهیم معرفتی اسلام جنبهی عملیّاتی و ترجمهی عملیّاتی پیدا کند و عمل به آنها ممکن و رایج بشود.» (بیانات در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری، ۱۳۹۹/۱۲/۰۴) با این توصیف، روشن میشود که تفسیر اجتماعی در اندیشه حضرت آیتالله خامنهای ابعاد متعددی دارد که باید به آن پرداخته شود.
🎤 #تحلیل_و_تبیین | #بهار_معنویت
💻 Farsi.Khamenei.ir