✍️
روح دولت انگلستان هم از ظهور رضاشاه در ایران خبر نداشتصادق زیباکلام در #خبرآنلاین نوشت:
▫️سخنی به گزاف نرفته اگر کودتای سوم اسفند سال ۱۲۹۹ را یکی از مهمترین نقاط عطف تاریخ معاصر ایران بدانیم. ۱۰۴ سال پیش در نخستین ساعات آن روز، ۴۰۰۰ لشکر قزاق به فرماندهی «رضاخان میرپنج» که روز قبلش از پادگانشان در روستای آقا بابای قزوین حرکت کرده بودند، بدون آنکه با مقاومتی روبهرو شوند وارد پایتخت شدند. رهبر اصلی کودتا یک روزنامهنگار جوان ۳۲ ساله بود به نام سید «ضیاءالدین طباطبایی» که جامعه تحصیلکرده ایران چند سالی میشد با مقالات تندش علیه حاکمیت قاجارها آشنا شده بود.
▫️او قاجارها را مسبب وضعیت نابسامان کشور میدانست. دولت او یکصد روز بیشتر دوام نیاورد و چهرهای که بعد از کودتا بهتدریج بر قدرت مسلط شد همان رضاخان میرپنج بود.
▫️روایت دولتی، همه آن تحولات را سناریوی انگلستان میداند. ایضاً اقدامات رضاشاه را هم در جهت منافع انگلستان میداند. من در کتاب «رضاشاه»ام که متاسفانه اجازه انتشار در ایران به آن ندادند، سعی کردهام نشان دهم که روح دولت انگلستان در لندن هم از انجام کودتا خبر نداشت، چه رسد به اینکه آن را طراحی هم کرده باشد. به علاوه نشان دادهام که هیچیک از اقدامات رضاشاه اساساً ارتباطی به منافع انگلستان در ایران نداشت.
▫️کودتای سوم اسفند محصول شرایط آن روز ایران بود. بسیاری از مناطق کشور، ازجمله کردستان، آذربایجان، گیلان، خوزستان، سیستان و بلوچستان و جنوب در اختیار قدرتهای گریز از مرکز درآمده بود. رضاخان اگر بعد از کودتا ظرف چهار سال بعدی توانست شخص اول مملکت و «رضاشاه» شود به واسطه طرحهای لندن نبود بلکه او چکمه از پای درنیاورد تا مجدداً وحدت و یکپارچگی ایران را رقم زد.
📌 متن کامل این یادداشت را در لینک زیر بخوانید:
khabaronline.ir/xnfNT@KhabarOnline_ir |
khabaronline.ir