👁🗨 نگاه تحلیلگران:
خانی رفته و خانی آمده👈 اباصلت کبیری، کارشناس سیاسی، در یادداشتی برای #راهبرد نوشت:
✍ با سقوطِ دولت #بشار _اسد دست ایران در سوریه بسته شد؛ چراکه خاندان اسد، متحد استراتژیک و مورد حمایت ایران محسوب میشد و در انتقال سلاح به لبنان، همکاری داشت. این، ضربه بزرگی بر محور مقاومت بوده و ترمیم آن سخت خواهد بود.
✍ پایان حضورِ مستمرِ نظامی ایران در #سوریه و ترکِ خاک این کشور، بُرد برای رژیم صهیونیستی محسوب میشود. سوریه، صحنه جنگ ایران و اسرائیل بود و بدون اینکه خاک کشور، آسیب ببیند و مورد تعرض قرار گیرد، نزاعی در جریان بود که ایران، هزینه حیثیتی، بابت آن، متحمل نمیشد.
✍ تعطیل شدن فعالیت نظامی ایران در سوریه، برگ برندهای است که #اسرائیل ناخواسته و بادآورده بهدست آورد. ژنرال گادی آیزنکوت، وزیر دفاع اسبق اسرائیل، سالها قزل در مصاحبهای با نیویورکتایمز، هزینه حضور ایران در سوریه را حدود ۳۰میلیارد دلار تخمین زده بود.
✍ با تغییر رژیم سیاسی در سوریه، شرایطی جدید در این کشور، حاکم شده و سایر کشورها در حال شناسایی، پذیرش و همکاری با نظام جدید هستند؛ اما تا رسیدن به مرحلهای که مورد حمایت قدرتهای جهانی قرار بگیرد، فاصله دارد که نوع رفتار سران دولت جدید (انجام اصلاحات سیاسی و اقتصادی) و شکل حکومت در سوریه، در تسهیل و تسریع آن، موثر خواهد شد.
✍ کشورهای قطر، عربستان، آمریکا، انگلیس، ترکیه، اردن و امارات، با اعزام سران خود یا با تبریک انتصاب رئیسجمهور احمد الشرع، در حال تطبیق دادن دولتمردان سوریه، با نظم منطقه و قواعد بینالملل هستند.
✍ وزیر خارجه فرانسه نیز ضمن تمایل به برقراری روابط با سوریه، از رفع تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه، خبر داده است. البته که برداشت منافع از آب گلآلود سوریه، مطمح نظر هر بازیگر فعالی است که به فکر منافعملی خود است.
✍ اراده بینالمللی نیز بر ثبات سياسی در منطقه و سوریه قرار گرفته است؛ چنانچه آمریکا از برداشتن اولین گامها برای برونرفت سوریه از چنبره تحریمها میگوید و عادی شدن وضعیت این کشور را خواست دولت #ترامپ عنوان می کند.
✍ روسیه نیز گرچه نقش اصلی در حفظ اسد در قدرت داشت و علیالقاعده میبایست مورد تنفر نظام جدید سوریه باشد؛ با لطائف الحیلی، در حال دلبری از احمد الشرع است.
✍ کمک روسها به اسد در سرکوب نیروهای شورشی که اکنون زمامدار سوریه هستند، از خاطرِ مردم سوریه نرفته است. بااینحال، مسکو درصدد است از قافله کشورهای منتفع از اقتصاد و ژئوپولیتیک سوریه عقب نماند و از طرفی پایگاههای خود در خاک این کشور را نیز حفظ کند و بر بازیگری مثبت خود در سوریه نیز صحه بگذارد. لذا با اعزام هیئت رسمی هرچند در حد معاون وزیر به سوریه، در بازتعریف مناسبات خود با سران جدید و باز نگاه داشتن دریچههای گفتوگو، اهتمام میورزد.
✍در این میان، بهنظر میرسد ایران هنوز از شوک و بُهت سقوط یار دیرین خود در سوریه، بیرون نیامده و این تعلل و بیعملیِ سرگیجهآور، میتواند موجب سختتر شدن لایههای حائل میان دو کشور مسلمان شود و هر چه بر این منوال بگذرد، زدودن آن دشوارتر میگردد.
✍ ظهور و سقوط حکومتها، سنتی است متعارف در منطق روابط بینالملل و بر آن نبایست محملی حیثیتی و ایدئولوژیک، سایه افکند. بنابراین، برقراری هرچه سریعتر روابط با سوریه میبایست جزو اولویتهای دستگاه دیپلماسی کشور، قرار گیرد؛ وگرنه آن وضعیتی که در قطع روابط با مصر، وجود دارد، در خصوص سوریه نیز دور از انتظار نخواهد بود.
✍ مشابه وضعیت کنونی، در پذیرش طالبان، تجربه شد. نحوه تعامل ایران با سران طالب، پس از به قدرت رسیدن در سال۱۴۰۱ با کنترل اوضاع و با کمترین تنش همراه شد و از بروز نزاع میان دو کشور، پیشگیری شد. این درحالی بود که پیش از آن، طالبان در نزد ایرانیان و در اذهان جهانی، بهعنوان تروریست شناخته میشد؛ اما بعدها بهعنوان رهبران سياسی مشروع، پذیرفته شدند.
✍ پیش بردن منافع دو کشور ایران و سوریه از طریق گفتوگوهای باواسطه و با ارائه تضمینهای لازم برای زیست مسالمتآميز و عدم مداخله در امور یکدیگر، گامی است که لاجرم میبایست برداشته شود؛ پیش از آنکه بدخواهانِ دو کشور، به بدسگالی روی آورند.
✍ فرصتها در عرصه بینالملل با سرعت در گذرند و ساختن آینده بهتر در روابط کشورها متضمن کاستن از دیوار بیاعتمادی است. قهر دیپلماتیک، همان آجری است که روزبهروز بر دیوار بین دو کشور، گذاشته میشود؛ بدون اینکه پنجرهای برای دیدار و گفتوگو تعبیه گردد.
✍ دیپلماسی فعال با قبول واقعیات منطقه و پرهیز از نگاه ایدئولوژیک به رخدادهای بینالملل، آن چیزی است که ایران بدان محتاج است و در سوریه، نمود دارد.
✍ قطع دائمی روابط از سوریه و مصر تا آمریکا، جز خسران و ضایع گشتن فرصتهای پیشرفت و آبادانی، آورده دیگری نداشته و نخواهد داشت.
@javadrooh