🔻
حقوق روانشناختی کودکان را جدی بگیریممنصوره یزدانی؛ مشاور صدای یارا انجمن حمایت از حمایت از حقوق کودکاندر هر جامعه ای که حقوق فردی و اجتماعی افراد به درستی شناخته نشود، یا توجه به نیازها و حریم آنان به صورت جدی آموزش داده نشود، شاهد افت و افول ارزش های اخلاقی خواهیم بود ؛ این امر میتواند بر احساس امنیت ث، ارزشمندی، شایستگی، توانمندی و عزتنفس کسانی که حقوق آنان نادیده گرفته شده است، تاثیرات مخربی به جای گذارد. در این میان توجه به حقوق کودکان از جایگاه ویژهای برخوردار است، زیرا چنانچه حس امنیت و اعتماد کودک، جای خود را به بیاعتمادی و بیثباتی دهد، تمامی گسترهی زندگی کودک با مشکلات متعددی رو به رو خواهد شد.
اگر استفاده از هر ابزاری برای رسیدن به هدف، مجاز شمرده شود، حتی اگر در ظاهر هدف ما حمایت از حقوق افراد به ویژه کودکان عنوان شود، انحطاط ارزشهای اخلاقی را در پی خواهد داشت. بنابراین لازم است همگی ما به طور پیوسته اهداف خود را بازبینی و وارسی کنیم و نقش خود را در چگونگی روند رشد کودکان بررسی کنیم.
در محیطهای حامی رشد، به افرادی که نگاه ابزاری به کودکان دارند، اجازه ورود عرصه داده نمیشود. اما چنانچه عدهای از حقوق کودکان بیاطلاع باشند و ناخواسته به کودکان آسیب برسانند، به آنان آموزش داده میشود تا در مجموع نسبت به حقوق انسانی خود و دیگران و به ویژه کودکان، آگاهی یابند. بنابراین لازم است همگی ما چه به عنوان والدین، چه در نقش مربی و معلم و چه در جایگاه فعال حقوق کودک، اطلاعات مفید، موثر، کارآمد و بهروزرسانیشدهای را از هر آن چه به عنوان حریم کودک شناخته میشود، به دست آوریم.
بر پایه ساختار مغز انسان و به دلیل هیجانات خاص دوران کودکی و نوجوانی، لازم است افراد زیر ۱۸ سال از حمایت و پشتیبانی نهاد خانواده و تمام نهادهای اجتماعی مرتبط با کودک برخوردار شوند و بسترهای حامی رشد برای آنان فراهم شود. بنابراین توجه به مولفههایی چون حمایت و محافظت کافی و لازم و ایجاد قوانین بجا که هدف آن نه محدودیت های منافی رشد، بلکه حفظ و بقای جسم و روان کودک است، موجب میشود که حریم کودک به درستی شناخته و پاس داشته شود و هر گونه سوء استفاده از کودک اعم از بهره کشی جسمی، جنسی، مالی، عاطفی، روانی و ... با موانع جدی روبه رو شود.
در این راستا والدین باید نسبت به حقوق کودک خود آگاهی کافی به دست آورند و خود را نه به عنوان مالک بی چون و چرای کودک، بلکه در جایگاه والدِ حامی رشد بدانند و به دانش کافی و تمرین والدگری کارآمد مجهز شوند. تاکید میشود که والدین نیز نیاز به حمایت آموزشی، اجتماعی و عملکردی دارند و خود آنان باید در امر والدگری مناسب مورد حمایت نهادهای مرتبط با حقوق کودک قرار گیرند و در این مسیر حمایت شوند و از آموزش های لازم برخوردار شوند.
دردورهی معاصر، خشونتِ آشکار دورههای گذشته، به نوعی به خشونت پنهان تبدیل شده است. چراکه در ظاهر هر چند با ارائه خدمات ویژه به کودکان مواجهیم، اما در واقع نادیدهانگاری حقوق کودک حتی به عرصه رسانه و شبکههای اجتماعی و یا به بخشهای تولید محتوا نیز راه یافته است.
با توجه به گستردگی رسانههای جمعی و شبکههای اجتماعی، به طور متناوب شاهد نقض حقوق کودک چه توسط خانواده و چه توسط افراد دیگر به صورت مدرن هستیم؛ به بیان دیگر اگر در دهههای گذشته والدی فرزند خود را وادار به کار و کسب درآمد میکرد و یا کودک خود را از تحصیل باز میداشت و یا او را وادار به ازدواجی ناخواسته میکرد، هم اکنون شاهد استفاده از کودکان در شبکههای مجازی برای کسب درآمد یا کسب شهرت هستیم. هویت کودکانی که از چهره، حرکات و نوع گویش آنان برای دریافت لایکهای بیشتر یا سودِ اقتصادی استفاده میشود در پی استفادههای مکرر از آنان، دچار سردرگمی و وابستگی به تایید دیگران خواهد شد.
در این میان ملاکهای سطحی جامعه و معیار قرار دادن ویژگیهای ظاهری به عنوان تنها ملاک، موجب میشود که بعضی از افراد خود را با معیارهای بیرونی بسنجند و هویت خود را با تایید دیگران ارزیابی کنند.
-دست یافتن به رفاه اقتصادی یا مرکز توجه قرار گرفتن به عنوان یک عادت مخرب، و با استفاده از هر روش ممکن و یا با هر وسیلهی غیراخلاقی، موجب به وجود آمدن هویت و شخصیت کاذب در فرد میشود، به گونهای که ممکن است او با هر مشکل جدیدی، دچار فروپاشی شود (چرا که خود را با ملاک های سطحی جامعه تطبیق داده است و نتوانسته است بر اساس واقعیتهای موجود و با پذیرش محدودیتهای فردی خود از توانمندیهای خود به درستترین شکل استفاده کند). بسیاری از کسانی که کودک را سکوی پرتاب خود کردهاند، اگر آموزش پیوسته برای آنان موثر نباشد، لازم است با بهرهگیری و تدوین قوانین کارآمد و استناد به آن، از حقوق کودک به بهترین شکل محافظت شود.
@irsprcorg