پایگاه خبری تحلیلی هیوا نیوز


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: not specified


hiwanews.ir
@sendhiwanews :روابط عمومی و ارسال خبر

Related channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
not specified
Statistics
Posts filter


🔴 تایمز: گومان دەکرێت تورکیا فسفۆری سپی له دژی کوردانی سوریا بەکارهێنابێت

✍🏻 وەرگێڕان: ئارینا مورادی

تایبه‌تی هیوانیوز/ ئەم وەرگێڕاوە چیرۆکی موحەمەد، ئەو کوڕە کوردەی ڕۆژئاوایە کە بە بینینی وێنەکەی، هاوارەکەیمان بە چاو بیست و دەنگی ئازاری ئێستاش له گوێماندا ئەزریکێتەوە. ئەو فیچەرە رۆژنامەنووسی تایمز لەسەر موحەمەد و شاری سەریکانی لە کاتی کارەساتەکەدا نووسیوێتی و نووسەر خۆی حوزوری بووە. من نزیکەی هەشتا لە سەدی ڕاپۆرتەکەم لە ئینگلیزیەوە وەڕگێراوەتە سەر کوردی و بیست لە سەدی تری باسی گشتی شەڕەکە لە رۆژئاوا بوو کە وەرمنەگێڕاوە.
▫️درێژه‌ی لێره‌دا:

https://b2n.ir/03185

🌐 هیوانیوز

🆔 https://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCijNKzbvNChwg


🔴 هایل ئەردۆغان! خوێندنەوەی هێماکانی فاشیستێک

عوقدەی شکەست و رووخان و لەدەستدانی شکۆ و دۆڕاندنی شەر بە لایەنی بەرانبەر عوقدەیەکە لە دوو ئاستی تاکی و حکومییدا. ئەڵمانیای پاش سەردەمی قەیسەری و قەیرانی ئابووری و مێژوویی و هەموو چارەڕەشییەکانی دوای شکەست پێویستی بە یەکگرتن هەبوو و لە ئەستۆ خستنی شکستەکەی خۆی بۆ لایەنێکی نادیار. نازییەکان لەوەها مەودایەکدا گەورەترین جەماوەریان بۆ خۆیان دەستەبەر کرد. شکەستدانی هێزەکانی داعش و ئیفلیج کردنیان لە کۆبانی رووداوێک نییە کە بە ئاسانی فەرامۆش بکرێت. هەموو قەیرانەکانی حکومەتی ناوەندی تورکیا لەگەڵ کوردەکاندا لە لایەک و دیاردەی رۆژئاوا لە لایەکی دیکەوە بوونە هۆی ئەوەی کە پرۆگرامی «قووڵایی ئێستراتێژیک» و «خەلافەتی عوسمانی» لە کانتۆنەکانی عەفرین تێپەر بێت و بیەوێت بەشێک لە پاداشتەکانی ئەو لەشکرە دوور و درێژە بدات...

▫️درێژه‌ی ئه‌م بابه‌ته له «به‌یان عه‌زیزی» ماسته‌ری مافی نێوده‌وڵه‌تی، لێره‌دا:

https://b2n.ir/ba

🌐 هیوانیوز

🆔 https://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCijNKzbvNChwg


✅ «چاوشارەکێ» به چاپ دوم رسید

▫️پس از مدت‌ها انتظار، چاپ دوم مجموعه داستان کوتاه «چاوشارەکێ» نوشته‌ی سراج بناگر، از سوی انتشارات خانی روانه بازار شد.


🔸مجموعه یاد شده با گویش کوردی سنندجی و از زاویه‌ی دید اول شخص (پسرک نوجوانی به نام خلیل) روایت می‌شود و در‌برگیرنده‌ی ۱۵ داستان کوتاه می‌باشد.

🔸استفاده‌ی ماهرانه‌ی نویسنده از تمامی اسلوب و قواعد داستان‌نویسی مدرن به همراه شیوه‌ی روایتی جذاب و مضامین بکر و انسانی و تنوع شخصیت‌ها، «چاوشارەکێ» را بی‌تردید در ردیف آثار کلاسیک و ماندگار داستان کوتاه قرار داده و خوانش آن خاطره‌ای ارزشمند در اذهان خوانندگانش به جای خواهد گذاشت.

🔸از این نویسنده‌ی نامدار پیش ازین ۲ رمان، ۷ مجموعه داستان کوتاه و ۱ جلد گزینه‌ی اشعار نیز به چاپ رسیده است.

🌐 هیوانیوز

🆔 https://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCijNKzbvNChwg


مرگ به مثابه هزاران روایت، زندگی به مثابه یک اُمید


✍🏻فرزاد کمانگر
▫️محمود درویش در شعرِ "تضاد" که برای ادوارد سعید نوشته است، از زبانِ خواننده پرسشی بنیادین مطرح می‌کند:
«... نه من می‌پُرسم و نه او
این خواننده است که می‌پُرسد
در زمانِ فاجعه،
شعر به شما چه می‌گوید؟...»

🔸شعر میزبانِ یک فقدان است، وسوسه‌ای در آدمی که همراه با اندیشه و قلم به روایت تبدیل می‌شود. نوشتن و روایت کردن، جانی دیگر بخشیدن به مُردگان است‌، همان‌هایی که هیچوقت دیگر نمی‌توانند از گورها برخیزند.
شعر لذت ساختن از رنج است برای همان کودک کوردی در صفِ مرگ که در قاب عکسی مرگ را با لبخند به مبارزه طلبیده است. نویسنده با نوشتن، شکلِ تراژیکی از اُمید را با معنایی تازه تاویل می‌کند، امیدی برای در گور خفتگان تا بارِ دیگر به خاطر آورده شوند. به قول والتر بنیامین: «ما از کسانی که در آینده پس از ما زاده خواهند شد خواهیم خواست که قدردان و مدیحه سرای پیروزی‌ها و پیشرفت‌های ما نباشند، بلکه یادآورِ رنج‌ها و اندوه‌های ما شوند.» این یک تسلی است، تنها تسلایی که به آنانی عطا می‌شود که دیگر اُمیدی حتی به یک تسلی ندارند.
گورها آخرین وطنِ ما هستند، وطنی کوچک در تبعیدگاهِ بزرگی که آدمی در آن می‌زید. گورهای دسته جمعی ما نماد گریه هستند، نماد زخمی چرکین بر پیکر بشریت که تا ابد از آن خونابه می‌چکد. ما با به چالش کشیدنِ مُبدعان این گورهای جمعی (نازی‌ها، استالینی‌ها، بعثی‌ها)، مشروعیتِ حاکمیتِ پیشینشان را به چالش می‌کشیم تا به تاریخ اَدای دِین کرده باشیم و دوباره به آنانی که مورد خشونت و رنج قرار گرفته‌اند جانی تازه ببخشیم.

🔸فاجعه‌ی حقیقی با مرگِ زبان همراه است، مادامی که‌ فاجعه بتواند بر زبان‌ها جاری شود و بتواند داستانِ خویش را واگویه کند بدین معناست که هنوز می‌توان از وقوعِ آن جلوگیری کرد. آنکس که رنج می‌برد، آنکه به مرگی جانکاه جان سپرده است، می‌تواند هرگز فراموش نشود، وی با حکایت خویش همواره در حالِ سخن گفتن باقی می‌ماند.
در عصرِ ظلمتِ هانا آرنت، در عصری که اندوه بسیار باشکوه‌تر از شادی و شعف است، در عصری که بشر آشویتس، هیروشیما، جنگ‌های جهانی، حلبچه و انفال را به چشمِ خود دیده است، منتقد بودن و تلاش برای احیای سیاست و بازسازی ساحتِ عمومی بشر، کنایه‌ای است به پیروزی اُمید بر تجربه‌های هولناکی که آدمیزاد به چشمِ خود دیده است؛ تلاش برای بازنمایی آینده‌ای انسانی‌تر که در گذشته و تاریخ زندانی شده است.

🔸مرگِ آدمی به معنای پایانِ امید آدمی است، اما اُمیدِ در گورخفتگان برای دیگری حتی می‌تواند از مرگ پیشی بگیرد. انسان میتواند آرزوها، امید و رویاهایش را همچون میراثی برای آیندگان به ارث بگذارد، درحالیکه خود آنرا برای همیشه وداع می‌گوید و به مانند کاراکترِ ایوان در رُمانِ ایوان ایلیچِ تولستوی، در درون کیسه‌ی وحشتی که حکایت از گورِ خیالی ایوان است، بالاخره روزنه‌ای ببیند که ایوان را از وحشتِ نیستی برهاند و در لحظات آخر عُمر لبخندزنان بگوید: اگر همه بمیریم باز هم نابودشدنی نیستیم.

🔸زندگی دوباره از مرگ‌های اُمیدوار ما جانی دوباره می‌گیرد، خود را روایت می‌کند، نقد می‌شود، می‌میرد و دوباره روایت می‌شود.
اگر انسان توانسته است برای درمان هزاران مرض تلاش کند، اگر توانسته به درمان سرطان و ایدز و هزاران مرض لاعلاج بیاندیشد، بی‌شک‌ می‌تواند علاجِ زندگی بهتر و انسانی‌تر را اُمید داشته باشد. به قولِ همان محمود درویش:

«... اگر دیروزت تجربه‌ی تلخی بود
از فردایت معنی بساز و رویا
بیا برویم
بیا به فردایمان برویم.»

https://t.me/hiwanews/5332

🌐 هیوانیوز

🆔 https://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCijNKzbvNChwg


وقتی انقلابیون فاسد می‌شوند


✍🏻 محمد فاضلی
🔸 رابرت موگابه، انقلابی آزادیبخش پیشین، و رئیس‌جمهور دیکتاتور و فاسدی که 37 سال بر زیمبابوه حکومت کرد و به تازگی مُرد، به حدی از فساد رسیده بود که در ژانویه 2000 برنده بلیط بخت‌آزمایی 100 هزار دلاری شد که توسط شرکت بانکی زیمبابوه برگزار می‌شد. او مدتی قبل نیز افزایش 200 درصدی در حقوق خود و کابینه‌اش اعمال کرده بود.

🔸 او به پول مسابقه بخت‌آزمایی احتیاج نداشت اما این برنده شدن اوج فساد را نشان می‌داد. چرا برخی کشورها شبیه به زیمبابوه موگابه، مبارز و انقلابی سابق و هم‌آرمان نلسون ماندلا، می‌شوند؟

🔸دارون عجم اوغلو و جیمز رابینسون در کتاب تحسین‌شده «ملت‌ها چرا شکست می‌خورند؟ ریشه‌های قدرت، ثروت و فقر» (انتشارات روزنه، 1392) اگرچه فصل سیزدهم را با داستان موگابه و زیمبابوه شروع می‌کنند اما در کل کتاب ضمن برشمردن مثال‌های متعدد و مقایسه‌های تاریخی گوناگون از انگلستان گرفته تا آمریکای شمالی، آرژانتین، آمریکای لاتین، چین و شماری از کشورهای آفریقایی، نظریه‌ای درباره توسعه ارائه می‌کنند.
این کتاب نشان می‌دهد «سیاست و نهادهای سیاسی هستند که داشته‌های یک ملت را در زمینه نهادهای اقتصادی رقم می‌زنند.» (ص. 73) آن‌ها میان دو دسته نهادها تمایز قائل می‌شوند: «نهادهای اقتصادی استثماری» و «نهادهای اقتصادی فراگیر» (ص. 111).

🔸نهادهای اقتصادی فراگیر به گروه بزرگی از مردم اجازه مشارکت می‌دهند، آن‌ها را تشویق می‌کنند تا از استعداد و مهارت‌شان بهره بگیرند، از مالکیت خصوصی حمایت کرده، نظام حقوقی بی‌طرفی بنا می‌کنند و بهره‌وری را رشد می‌دهند (ص. 113). دولت در حضور نهادهای اقتصادی فراگیر مجری قانون، حامی مالکیت خصوصی، ضامن اعتبار قراردادها و تأمین‌کننده اصلی خدمات عمومی است.
نهادهای سیاسی نتیجه بازی را تعیین می‌کنند. آن‌ها هستند که تعیین می‌کنند دولت چگونه انتخاب می‌شود و کدام بخش از حکومت حق چه کاری دارد، چه کسی قدرت دارد و قدرت برای چه هدفی به‌کار گرفته می‌شود. نهادهای سیاسی و اقتصادی یکدیگر را تقویت می‌کنند.

نهادهای سیاسی فراگیر سبب تقویت نهادهای اقتصادی فراگیر می‌شوند و بالعکس. همین قاعده درباره نهادهای اقتصادی و سیاسی استثماری هم صدق می‌کند، نهادهایی که منافع سرشار برای فرادستان فراهم می‌کنند، قدرت فرادستانی نظیر موگابه را افزایش می‌دهند و فساد و فلاکت را نهادینه می‌سازند.

🔸 عجم‌اوغلو و رابینسون نشان می‌دهند جامعه متکثر که در آن صاحبان منافع فراوان و اکثریت مردم قدرت اظهار وجود دارند، قدرت محدودشده فرادستان، استقلال دادگاه‌ها، حاکمیت قانون (نه حاکمیت از طریق قانون)، و برابری فرادستان و فرودستان در برابر قانون، علت اصلی توسعه و ثروت کشورها هستند (فصل یازدهم).

🔸کتاب نشان می‌دهد بازارهای آزاد به تنهایی برای تضمین شکل‌گیری نهادهای فراگیر اقتصادی کافی نیستند و انحصار می‌تواند به تباهی اخلاق و فساد بینجامد. اما ترکیب جامعه متکثر، نهادهای فراگیر اقتصادی و رسانه‌های آزاد را برای توسعه و ثروتمند شدن کشورها ضروری نشان می‌دهند.

نویسندگان کتاب نشان می‌دهند اگر نهادهای فراگیر سیاسی و اقتصادی وجود داشته باشند نیاز به حضور در هسته مرکزی قدرت کاهش می‌یابد، احتمال خشونت و جنگ نیز کم می‌شود.

عجم‌اوغلو و رابینسون البته نشان می‌دهند که پیدایش چنین نهادهایی در کشورها تا چه اندازه محصول تاریخ، ترکیب پیچیده نهادهای موجود و کنش‌های اصلاح‌گران، تصادف‌های تاریخی و بروز کنشگرانی است که از قدرت خود به شیوه‌ای درست در مسیر ایجاد نهادهای فراگیر استفاده کنند.

موفقیت اصلاح‌گران بیش از هر چیز از طریق «توانمندسازی اقشار مختلف مردم» امکان‌پذیر می‌شود. سازمان‌های جامعه مدنی در کنار رسانه‌هایی که به صورت گسترده درباره آنانی که در قدرت‌اند و از آن سوءاستفاده می‌کنند اطلاعات منتشر کنند (ص. 606)، می‌توانند به توانمندسازی کمک کنند. اقتدارگرایان نیز می‌کوشند جامعه مدنی و رسانه‌ها را محدود کنند.

🔸 نویسندگان کتاب آشکارا از اصلاحات تدریجی حمایت می‌کنند و در عین حال بر وجود دولتی متمرکز که ضمن تأمین نظم و امنیت، خدمات عمومی نیز ارائه کند تأکید می‌کنند.

🔸رابرت موگابه نیز قربانی نهادهای استثماری و البته گرایش‌های شخصی خودش شد. هر حاکم دیگری نیز می‌تواند چنین قربانی شود. تاریخ تضمینی برای رستگاری حاکمان در حضور نهادهای استثماری نداده است.

▫️ خواندن کتاب «چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟» فهمی عمیق از سازوکارهای تاریخی توسعه ارائه می‌کند. خواندن این کتاب را می‌توان به هر علاقمند مباحث توسعه، و بالاخص کسانی که به دنبال ریشه‌های توسعه‌نیافتگی مناسب در ایران می‌گردند، توصیه کرد.

🆔 https://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCijNKzbvNChwg


اول مهر، ورود پول به نظام آموزشی و حیثیت معلمی

✍🏻 آزاد نمکی
🔸کمتر معلمی پیدا می‌شود، که روز اول مهرش با سوالاتی از سوی دانش‌آموزان و یا در محافل خصوصی در مورد پول‌هایی که مدارس دریافت می‌کنند، بازخواست نشده باشد. اغلب سوالات نیز، با زبانی گزنده و بعضا با اتهام مطرح می‌شوند. همراه با حساب‌های سرانگشتی‌شان، «پول‌ها را چه می‌کنید؟» مودبانه‌ترین ابراز بیانی است، که برای ابهام در مورد اعداد و ارقام دریافتی مدارس بروز می‌دهند.

🔸اصل 30 قانون اساسی کشور بدون هیچ ابهام و تبصره‌ای اعلام می‌دارد، که آموزش و پرورش تا پایان دوره متوسطه برای «همه ملت» رایگان است. این روزها برای والدینی که کودک یا نوجوانشان در مدرسه‌ای مشغول به تحصیل است، تمام قدرت این اصل قانون اساسی، در حد پوزخندی پاسخ می‌گیرد. تقریبا هیچ مدرسه‌ای در سطح شهرها یافت نمی‌شود، که با سرانه‌های آموزشی که وزارت مربوطه سالانه و به ازای هر دانش آوز به مدارس پرداخت می کند، هزینه‌هایش تامین شود. وضعیت به گونه‌ای شده است، که هر مدرسه‌ای بر اساس شایعات، تبلیغات، محل و نوع آن به هر میزان که دلش بخواهد، تعیین قیمت می‌کند.

🔸طی سالیان اخیر و با وجود اعتراضات معلمان، منطق نئولیبرال بر قانون اساسی و سنت نهاد آموزشی چیره گشته و موفق شد آموزش را از «حق» به نوعی کالا یا «خدمت» قابل عرضه در بازار تغییر داده و آموزش و پرورش رایگان را به شکل تمام و کمال از حوزه اجتماعی زدوده و تبدیل به خاطره کند. این خصوصی‌سازی آموزش با آشفته‌ترین شکل ممکن روی داد و تاسیس انواع و اقسام مدارس خصوصی با نام‌های متفاوت و نیز پولی سازی بدون حساب و کتاب مدارس دولتی، از عواقب این پروژه نئولیبرالی بود. عجله دولت برای اجرای این پروژه و خلاص شدن از هزینه‌های مرتبط در حدی بود، که حتی نتوانست قواعد ساده بازار آزاد را نیز بر آن حکم فرما کند. موسسات آموزشی پیشتر رایگان به سرعت به شبه شرکت‌های خصوصی صاحب درآمد تبدیل شدند؛ هیچ سازوکار رقابت منصفانه‌ای در آن رعایت نشد؛ انواع رانت‌ها در میان این مدارس و موسسات توزیع شد؛ نظام کارآمد و شفافی برای محاسبه و اعلام میزان درآمدهای این شبه شرکت‌ها پایه‌ گذاری نشد و در نهایت دستورالعملی مشخصی نیز برای وصول مالیات از منابع درآمدیشان تدوین و اجرا نشد.

🔸ناگفته نماند، علی‌رغم گله و اتها‌م‌زنی‌های گاه و بی گاه خانواده‌ها، همراهی آنها در اجرا و نهادینه شدن این پروژه در پیشبرد آن بسیار موثر بود. در جامعه‌ای که نمایش مصرف، به یکی از اساسی‌ترین ابعاد رقابت افراد و خانواده‌ها و برساخت هویت و منزلت تبدیل شده است، محل آموزش کودکان و میزان پرداختی‌شان برای آموزش آنها نیز به طور خودکار در دایره چشم و هم چشمی و رقابت خانواده‌ها قرار گرفت. بارها در محافل خصوصی شنیده‌ایم که چگونه پدران و مادران تحصیل فرزندشان در فلان مدرسه با پرداختی فلان را به رخ می‌کشند و حتی از بیان زرنگ بازی‌های خود در ثبت نام فرزندشان در آن مدرسه خاص هیچ ابایی نکنند. اقشار پایین نیز، هیچ راهی به جز التماس و توسل جستن به نهادهای دیگر نامرتبط با قضیه و طی نمودن روند تکراری و بدون نتیجه تمسک به ادارات آموزش و پرورش برای کاهش پرداختی‌ها نمی‌یابند و عملا امکان تاثیرگذاری بر روند موجود را ندارند.

🔸اما آنچه در حاشیه این پروژه کلان در حال وقوع است، به خطر افتادن حیثیت و اعتبار شغلی معلمانیست، که هیچ بهره‌ای از این گردش سرمایه ندارند و بی جهت باید پاسخگوی محل مصرف پولهایی باشند، که از رهگذر سیاست‌های فعلی به نظام آموزش و پرورش سرازیر می‌شود. البته این حق مسلم جامعه است، که درخواست شفافیت در نحوه هزینه منابع مالی این نهاد همچون سایر بخش‌های متعلق به حوزه عمومی را بنماید. در سازوکار فعلی، هیچ امکانی به جز ارائه به انجمن اولیا پیش‌بینی نشده است، که نه تنها بر شفافیت موضوع نیفزوده است، بلکه سوالات جدی‌تری نیز در مورد خود این نهاد به میان آورده است. ناکارآمدی نهادی و سطح مشارکت و مداخله پایین و عدم وجود آگاهی بسنده این نهاد از روندهای اجرایی و سر بر آوردن سوالات مالی ناتوانی آن را در حل موضوع آشکار ساخته است. از این رو به نظر می‌رسد، آن دسته از مسئولان آموزش و پرورش که هنوز هم خود را متعلق به بدنه معلمی و غیر پولی شده این نهاد می‌دانند، پیش از آنکه کل سیستم وارد چرخه فساد سیستماتیک شده و یکایک اعضایش متهم به فساد مالی شوند، نسبت به راه‌اندازی نظام شفافی از درآمدها و هزینه‌های آن نه تنها برای دانش‌آموزان و خانواده‌هایشان، بلکه برای کل جامعه اهتمام ورزند. اطلاع از اینکه هر مدرسه، ناحیه یا استان چقدر درآمد و منابع داشته است و چگونه آن را مصرف نموده است، حق جامعه است.

https://t.me/hiwanews/5326

🌐 هیوانیوز

🆔 https://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCijNKzbvNChwg


⭕️ ایران بی‌بهره از پول‌های خارجی

🔹۹۰ هزار ميليارد دلار پول آماده برای سرمايه‌گذاری در جهان (به تفكيك ديداري و غير ديداری)وجود دارد كه اقتصاد ايران تقريبا هيچ استفاده و دسترسی بدان ندارد!


⚠️ ايران و شركت‌های ايراني توسط موسسات رتبه‌بندی بين‌المللی رتبه‌بندی نمی‌شوند.
ريسك ايران براي طرف‌های خارجی نامشخص است. البته بر طبق رتبه‌بندی OECD كه برای ECA ها صورت می‌شود رتبه ايران ٦ از ٧ است معادل B در سيستم رتبه‌بندي اعتباري بين‌المللی می‌باشد.

⚠️تحريم‌های اوليه امريكا و توسعه آن در تحريم‌های جديد، سيستم مالی جهان را از كار كردن با ايران منصرف كرده است.

⚠️ بانكی منطقه‌ای و يا جهاني را در ايران نمی‌توان سراغ گرفت. و این حالی است که ايران بزرگترين كشور جهان است كه شهروندانش دسترسی به سيستم مالی و بانكی استاندارد بين‌المللی را ندارد و اين در ميان و طولانی مدت مُخل توسعه است.

▫️ آیا روزی مسير استفاده از ابزارهای جهانی برای اقتصاد ايران فراهم خواهد شد؟


🌐 هیوانیوز

🆔 https://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCijNKzbvNChwg


✅ سەلاحەدین دەمیرتاش بۆ وه‌رگرتنی خه‌ڵاتی «ساخارۆڤ» كاندید ده‌كرێت.

🔸 خەڵاتی ساخارۆڤ بە ناوی زانایەکی سەردەمی یەکێتی سۆڤییەت ناونراوە کە بە کەسێکی دژی ڕژێمی ئەو کاتی یەکێتی سۆڤییەت ناسراو بوو، وە ئەو خەڵاتە ساڵانە دەبەخشرێت بەو کەسانەی لە بواری مافەکانی مرۆڤ و ئازادییە بنەڕەتییەکان خەبات دەکەن. خەڵاتەکە بۆ یەکەم جار لە ساڵی ١٩٨٨ بەخشرا بە نێڵسۆن ماندێلا.


🌐 هیوانیوز

🆔 https://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCijNKzbvNChwg


✅ افسانه دولت بزرگ |مخارج پایین دولت ایران در آموزش

🔸 «نسبت مخارج دولت در آموزش به تولید ناخالص» ایران از سال ۱۳۸۷ تا کنون کاهش یافته و در سال ۱۳۹۸ به ۲.۳ درصد سقوط کرده است که دو شوک ارزی و به تبع آن سرکوب حقوق معلمین و کارکنان آموزشی (با اخذ مالیات تورمی) و در سوی دیگر خصوصی سازی آموزش مهمترین عوامل آن به شمار می‌روند.

🔸این نسبت در جهان ۴.۸ درصد، کشورهای با درآمد اقتصادی بالا، شورای همکاری و توسعه اقتصادی، اتحادیه اروپا و آمریکای شمالی بین ۵ تا ۵.۲ درصد و برای کشورهای انگلستان و فرانسه ۵.۵، کانادا و کره جنوبی ۵.۳، سویس و عربستان سعودی ۵.۱، آمریکا ۵ و ترکیه ۴.۳ درصد است. در اقتصادهای توسعه یافته دولت سهم بیشتری در آموزش به عهده دارد.

🔸 محاسبات بانک جهانی نشان می‌دهد در دوره ۱۵-۲۰۰۴ میلادی «نسبت مخارج دولت در آموزش به تولید ناخالص» در جهان ۲۰ درصد افزایش یافته است.



🌐 هیوانیوز

🆔 https://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCijNKzbvNChwg


زبان و جنسیت
✍🏻فرهاد قنبری


▫️سیمون دوبوار می گوید انسان زن یا مرد متولد نمی شود بلکه جامعه او را به زن یا مرد تبدیل می کند. در واقع جنسیت به عنوان یک هویت اجتماعی (نه ویژگی‌های فیزیولوژیک)محصول جامعه است
«زبان» پایه اصلی هر جامعه و گفتمانی است و قسمت اعظم جنسیت و هویت افراد در زبان ساخته می‌شود.

🔸در واقع از طریق زبان و به واسطه زبان است که جهان پیرامون خود را می‌شناسیم و به آن معنا می‌دهیم. به عنوان مثال زبان معنایی کودکی که در یک خانواده مذهبی شرقی متولد شده و رشد می‌یابد با زبان معنایی کودکی که در یک جامعه لائیک غربی متولد شد و جهان را می‌فهمد زمین تا آسمان متفاوت خواهد بود. (در زیست جهان تجربه کودک شرقی مفهوم مادر، پدر، خانواده، خدا و سایر واژه‌ها تعریف و معنایی کاملا متفاوت از همنوع غربی خود خواهد داشت.)

🔸 بر اساس چنین مبنایی می توان گفت تمام زبان های دنیای مردسالار هستند و زن را به عنوان جنس دوم تعریف می‌کنند. اما نکته و تفاوت اصلی اینجاست که میزان مردسالارانه و تحکم آمیز بودن رابطه میان دو جنس مخالف از زبانی به زبان دیگر کاملا متفاوت است. (مثلا ممکن است زبان انگلیسی نسبت به زبان فرانسه نسبت به زنان، نگرش سلطه گرایانه‌تری داشته باشد.)

🔸زبان‌های مورد استفاده در میان مردمان خاورمیانه همه میزان زیادی از تبعیض و تحکم جنسیتی را دارند و زبان فارسی هم از این امر مستثنی نیست و زن ر ا به عنوان جنس ضعیف، منفعل، احساساتی تعریف می‌کند.

🔸 کافیست نگاهی به زبانی که همه روزه در گفتارهای روزمره و در رسانه ها و صدا و سیما و آموزشگاه هایمان مورد استفاده قرار می‌گیرد داشته باشیم‌.

💢به عنوان مثال:
▫️زن صفت (فاقد صفات قدرتمند مردانه)
▫️مرده و قولش (یعنی قول زن الکیه)
▫️یا قول مردونه(یعنی قول زنونه الکیه)
▫️نامرد(کسی که زن یا دوجنسه است)
▫️مرد مردونه (یعنی زنانه نیست )
▫️مرد باش(زن نباش)
▫️مرده و حرفش(حرف زن باد هواست)
▫️مثل یک مرد محکم باش(زن سست و شکننده است)
▫️مرد که گریه نمی‌کنه(احساساتی و غیر عقلانی بودن برای زنان است)

🔸 بسیاری از این مثال ها که در زبان و گفتار روزمره ما هست و زن را «موجودی که مرد نیست» تعریف می‌کند. (در زبان ترکی صفت پر تکراری وجود دارد به نام "کور قیز"[دختر کور] که به وفور برای تحقیر مردان از آن استفاده می‌شود) حالا زنان و دختران با رشد و تربیت در چنین شرایطی ناخوداگاه موضع دست پایین و ضعیف را به عنوان موضع طبیعی خود می‌پذیرند و به افرادی منفعل و پذیرا تبدیل می‌شوند.

🔹ارینگ گافمن در کتاب «نمود خود در زندگی روزمره» می‌نویسد:

🔸 «دختران دانشجوی آمریکایی در مواجهه با پسران قابل اعتنا، هوش، مهارت و اراده‌ی خود را کم‌تر از حد واقعی نشان می‌دادند- و بدون شک امروز هم می‌دهند- و علی‌رغم شهرت جهانی به سبک‌مغزی از یک انضباط روانی عمیق خبر می‌دهند. گفته می‌شود این مجریان اجازه می‌دهند پسرها چیزهای کسل‌کننده‌ای را برایشان تعریف کنند که قبلاً شنیده‌اند. استعداد خود در ریاضیات را از چشم‌ همراهان ضعیف‌تر خود پنهان می‌کنند و در بازی پین‌پونگ درست قبل از پایان شکست می‌خورند»

https://t.me/hiwanews/5321

🌐 هیوانیوز

🆔 https://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCijNKzbvNChwg


روشنفکر کیست؟ روشنفکری چیست؟

✍️ ادوارد سعید

🔸وظیفه روشنفکر نقد نهادهای قدرت است.
یک اصل مهم که در طول تاریخ و در عرض جغرافیا به اثبات رسیده، اینست که قدرت بدون نقد فساد می‌آورد.

🔸اخلاقی‌ترین آدم‌ها هم وقتی در بالای پلکان قدرت بنشینند، اگر به طور جدی با نظارت و نقد کنترل نشوند، دچار خودشیفتگی می‌شوند و پس از این به باتلاق ایدئوکراسی فرو می غلتند [مذهب حافظ قدرت] و پس از آن هرچه بر دیگران مکروه و حرام است، بر سلطان مباح می‌گردد!
به همین دلیل در جامعه، روشنفکر نقد می‌کند و نقد می‌کند تا نهادهای قدرت سالم بمانند.

🔸یکی از ویژگی‌هایی که روشنفکر را از روشنفکرنما یاهمان روشنفکر_مآب جدا می‌کند این است که روشنفکر مآب نقد نمی‌کند، بلکه نق می‌زند.

🔸نقد کردن کار آسانی نیست. نقد کردن تخصص و مهارت و صرف وقت و انرژی می‌خواهد. اما شما می‌توانید راجع به هر‌ چیزی نق بزنید بدون این که کمترین وقتی صرف مطالعه و پژوهش آن کرده باشید.

🔸نق زدن: یک فرایند "«هیجان مدار» است. یعنی ما با نق زدن آرام‌تر می‌شویم، خشم و غم‌مان را با دیگران در میان می‌گذریم و «درد دل» می‌کنیم، اما نقد کردن یک فرایند مسأله مدار است، ما هنگام نقد، خودمان را سبک نمی‌کنیم، بلکه مساله را حلاجی و زیر و رو می‌کنیم.
«نق زدن» مخاطب تعریف شده‌ای ندارد، کافی است گوش مفت بیابی، آن وقت می‌توانی شروع به نق زدن کنی، ولی نقد کردن، مخاطب تعریف شده‌ای دارد.

🔸مخاطبِ روشنفکر پیش از همه، خود نهادهای قدرت‌اند و سپس کارشناسان، گروه‌های ذی نفع، رسانه‌ها و سایر نقدکنندگان
نقد کردن علاوه بر نیاز به دانش و مهارت و صرف وقت و انرژی، نیاز به شهامت و «شجاعت» دارد؛ شجاعت پرداخت هزینه!

🔸شما می‌توانید در هر مهمانی که می‌نشینید و هر تاکسی که سوار می‌شوید نق بزنید، کسی کاری به کار شما ندارد.
ولی اگر نقد خود را برای نهادهای قدرت و رسانه ها ارسال کنید، باید آمادگی پرداخت هزینه را هم داشته باشید؛ بنابرین یکی دیگر از ویژگی‌های روشنفکران که آن‌ها را از روشنفکر مآبان جدا می‌کند، شجاعت است.
البته اینجا لازم است راجع به گروهی از روشنفکران توضیح دهم که کار سخت‌تری در پیش می‌گیرند و آن آگاه‌سازی توده‌های مردم است.

🔸کسی که قرار است توده‌های مردم را آگاه نماید، از یک سو باید دارای دانش و مهارت نقد باشد و از سویی باید بتواند با زبان غیر تخصصی سخن بگوید.
این کار شبیه بندبازی است. اگر کمی تخصصی‌تر سخن بگوید، مخاطبانش سخنش را نمی‌فهمند و اگر کمی عوامانه‌تر سخن بگوید، به سرعت دچار پوپولیسم عوام‌زدگی می‌شود!
بسیاری از روشنفکران که به این قلمرو پا گذاشتند یا از این طرف یا از آن طرف فرو افتادند.
با این حال این قلمرو پر خطر را نباید خالی گذاشت؛ چرا که با خالی گذاشتن این قلمرو، جا را برای پوپولیست‌های واقعی باز می‌کنیم، کسانی که به جای نوشتن کلمه «مار»، شکل «مار» را طراحی می‌کنند.
ویژگی مهم روشنفکران این است که تشکّل و شبکه سازی می‌کنند، روشنفکر اهل انزوا و در خود فرورفتن نیست.
او از جامعه قهر نمی‌کند و ناامید نیز نمی‌شود؛ چرا که از ابتدا هم توقع تغییرات دراماتیک نداشته است. روشنفکرمآب‌ها ناامید و سرخورده‌اند.

🔸شاید برخی از آن‌ها روشنفکرهایی بوده‌اند که توقع زیادی از مردم و جامعه داشته‌اند، آن‌ها به دنبال اتوپیا مدینه فاضل بوده‌اند و ناکام مانده‌اند.
روشنفکر به حرکت دائمی و پله پله اجتماع امیدوار است؛ بنابراین تماسش را با جامعه حفظ می‌کند و تیم و تشکّل می‌سازد. منظور از تشکل، محفل نیست، بلکه نهادهای مدنی است، نهادهای مدنی شناسنامه‌دار که به طور دائمی رشد می‌کنند و با جامعه‌ی بیرون از خود ارتباط برقرار می‌کنند، اثر می‌گذارند و اثر می‌پذیرند.



🌐 هیوانیوز

🆔 https://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCijNKzbvNChwg


✅ اعتبار به یغما رفته‌ی روشنفکری ما 

«با نگاهی به کنگره‌ی مشاهیر کُرد»

✍🏻 فرهاد امین‌پور
/روزنامه‌نگار 


yon.ir/qUfIZ

🌐 هیوانیوز

🆔 http://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCgsts5T-EzXhw


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
▫️استاد «مظهر خالقی» هنرمند پرآوازه کورد، پس از ۳۸ سال دوری از زادگاه‌اش امروز در سنندج خانواده‌اش را در آغوش گرفت

🌐 هیوانیوز

🆔 http://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCgsts5T-EzXhw


دقایقی پیش استاد مظهر خالقی هنرمند محبوب کورد پس از حدود ۴ دهه دوری از وطن به خاک کردستان ایران پا گذاشت و در مرز باشماق با استقبال استاندار و جمع زیادی از دوستدارانش روبرو شد.

🌐 هیوانیوز

🆔 http://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCgsts5T-EzXhw


دەستەی «خەڵاتی گەل» زانا کوردەکەی خەڵات دەکات

🔸شەممە ۲۹/۶/۲۰۱۹ کاژێر ۲:۳۰ تا ۱۷ لە هۆڵی سەرۆکی شارەوانی «کینزیگتن تاون هۆڵ» لە لەندەنی پایتەختی بەریتانیا، دەستەی «خەڵاتی گەل» رێوڕەسمێک سازدەکات بە مەبەستی بەخشینی خەڵاتێک کە گوزارشت لە گەلی کورد دەکات، دەبەخشێتە پرۆفیسۆر «کۆچەر بیرکار» کە توانی ئەو شانازییە بە گەلی کورد ببەخشێت و وەک کوردێک ببێتە ھەڵگری خەڵاتی «فێڵدس» لە ساڵی ۲۰۱۸ دا.

🔸کە ئەو خەڵاتە بەرزترین رێزلێنان بوو پێشکەشی ماتماتیکزانێک بکرێت، ئەو شایستەییەش بە بەرێزیان بەخشرا. ھەر بۆیە دەستەی خەڵاتی گەل کە دەستەیەکی خۆبەخش و سەربەخۆیە و ئەندامەکانی ھەر یەکە و پیشەیەکی جیاوازیان ھەیە و گوزارشت لە کوردوستان دەکەن، بە ئامانجی درووستکردنی کولتووری خۆشەویستی و پێزانین و پێکەوە ژیان، تا ساڵانە بتوانین خەڵاتی گەل ببەخشینە ئەو کەسانەی داھێنان دەکەن لە بوارە جیاوازەکاندا، ھاوکات لەو رێگەیەوە ناوبانگێکی شایستە دەبەخشن بە میللەتی کورد و خزمەت بە بەرژەوەندیی باڵای نەتەوەی کورد دەکەن لە ھەر کوێی دونیا بن.

🔸ھەر بۆیە خەڵاتی ئاڵتونی گەل لەم ساڵدا کە لە رێگەی کەمپینێکەوە ئەنجامدرا، بە بەشداری ھاووڵاتیان و چین و توێژەکانی کۆمەڵگا بەشانازییەوە دەبەخشرێتە پرۆفیسۆر «کۆچەر بیرکار»...لێرەشەوە سوپاسی گەرمی و پەرۆشێ بەشدار بووانی کەمپینەکە دەکەین بۆ خەلات کردنێ زانا کوردەکەیان.

🔸ئەندامانی دەستەی خەلاتی گەل:
- شێرزاد حەسەن
- سیمین چایچی
- د.چیا زەنگەنە
- شەھێن سابیر
- زیرەک میرە
- ئاکۆ غەریب
- مومتاز حەیدەری

yon.ir/b5jvv
🌐 هیوانیوز

🆔 http://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCgsts5T-EzXhw


✅ هزینه‌های نظامی و دفاعی کشورها در سال ۲۰۱۸

🔸بر اساس گزارش موسسه بین المللی مطالعات صلح استکهلم (سیپری) امریکا با ۶۴۹ میلیارد دلار بیشترین هزینه را در بر داشته است.

🔹 آلمان: ۴۹ میلیارد دلار
🔹 ایران: بیش از ۱۳ میلیارد دلار


🔰پی نوشت: پس از شکست ایران در جنگ با روسیه و انعقادعهدنامه گلستان در سال ۱۲۲۸ طی چندسال فضای ایران دگرگون و فتوای وجوب جهاد علیه روسیه از سوی علما صادر شد. سران کشور در جلسه ای با حضور فتحعلی‌شاه قاجار درباره جنگ با روسیه به گفتگو نشستند و برخی از درباریان ریاکار و اهل شعار، بر لزوم جنگ با روسیه تاکید داشتند.
در این جلسه، شاه نظر قائم مقام فراهانی را در این باره جویا شد. قائم مقام از شاه پرسید عایدی و مالیات شما چقدر است؟ فتحعلی‌شاه جواب داد: سالانه شش کرور مالیات دریافت می‌کنیم. قائم‌مقام سپس ادامه داد: مالیات روسیه چقدر است؟ فتحعلی‌شاه گفت: شنیده‌ایم روسیه سالانه ۶۰۰ کرور مالیات دریافت می‌دارد. قائم‌مقام گفت: عقل حکم می‌کند، کسی که شش کرور دارد با کسی که ششصد کرور دارد درنیاویزد...

🆔 @hiwanews


✅ #در_میان_لنین_و_آلبر_کامو
✍🏻نویسنده: مریوان وریا قانع
▫️ترجمه از کوردی: فرزاد کمانگر


▪️نوشتار زیر پاراگراف یکی از کتابهایم با نام "بی‌رحمی و بی خانمانی" است کە در فصلی مشخص بەبررسی آثار ادبی و نوشتەهای آلبرکامو می‌پردازد. در این‌ کتاب نویسندە با عنوان «با آلبر کامو چه باید کرد؟» بە بحث وارد شدە و درباره انقلابی بدون انقلاب و عصیانگر بدون عصیان طرح موضوع میکند. این پاراگراف بخشی از نوشتار «در میانه لنین و آلبرکاموست» که در کتاب #بیرحمی_و_بی_خانمانی در سال ۲۰۱۵ منتشر شده است.

🔸اگر لنینیسم همان ایدئولوژی رادیکال بەمنظور خلق انسان‌های انقلابی باشد، نیازمند مجهزنمودن خویش‌ بەگفتمان و طرحی است که توان رویارویی باخط مشی اجتماعی و فرهنگی نظام مستقر بر جهان را داشتەباشد. گفتمانی کە قرار است نیکی را از بدی، انقلابی را از غیرانقلابی و انقلاب را از ضدانقلاب متمایز کند. همان ‌تئوری کە دوشادوش اقدامی انقلابی حرکت‌ می‌کند که قراراست بە آن منتج می‌شود.
نوشتەهای کامو، صدای انسان عصیانگر عصر ماست کە بعد از افول انقلاب‌ها و مبارزات سدە اخیر و پس از رخدادهای تاریخی که تخاصم طبقاتی شناختە می‌شدند جانی دوبارە گرفتە است. کامو در نوشتارش ااز انسانِ بیزار و درهم شکستەی دنیایی حرف می‌زند کە پس از عصر انقلاب‌ها ظهور کردەاست، او زشتی‌های دنیا پس از رویاهای انقلابی، آرمان‌های بزرگ و مطالبات آرمانشهریش را پیش می‌کشد. لنین بە ما می‌گفت کە چگونه از طریق عمل انقلابی می‌توان جهانی دیگرگونە ساخت؟ یا دوست و دشمنان ایدئولوژی‌اش را در کارزاری طبقاتی مشخص کرد؟ اما کامو در آثارش، تعارضات درونی، تردیدهای اخلاقی و ناامیدی‌های انسان درهم شکسته را بە ما نشان می‌دهد که قبل یا بعد از پیروزی انقلاب یا رخدادهای بزرگ اجتماعی در هر انسانی بروز می‌یابد.

لنین از انسان انقلابی و کامو از انسان بی مایه، نامعقول و فاقد فضیلت‌های اخلاقی صحبت بە میان می‌آورد. لنین ایدئولوژی انقلابیش را بە منظور خلق انقلابی سیاسی_اجتماعی پایەریزی کرد، همانگونە کە در جمله مشهورش بەآن اشاره می‌کند: «هیچ جنبش انقلابی بدون یک تئوری رادیکال وجود ندارد».
این در حالیست که کامو از فقدان ارزش‌های اخلاقی در جهان مدرن سخن می‌راند. او معتقد است آدمی باید حامل فضیلت‌هایی اخلاق مدارانه باشد برای اینکه بتواند بە مانند انسان بزید و شورش، عصیان و انقلابی‌گری به موجودی درنده و بی رحم تبدیلش نکند.

نزد لنین، ایدئولوژی سیاسی دست بالاست اما کامو دارای نگاهی اخلاقی به تمام حوزه‌های اجتماعی دارد. همچنین کامو انتقادی رادیکال بە انقلاب‌ها و پیامدهای خشونت بار این رویداد اجتماعی_سیاسی داشت. دقیقاً همین نکته بود که اندیشەهای کامو را از نظریه‌های سیاسیِ انقلاب تفکیک می‌کرد.

اگر مارکس، خشونت را منبع حرکت تاریخ می‌دانست و معتقد بود کە تغییرات مهم در تاریخ بدون اعمال خشونت محقق نمی‌شد، کامو این تمِ فکری را مطرح کرد که هیچ رخداد ناگوار تاریخی و هیچکدام از فجایع وحشتناک حتی در زمان بربریت، بدون ابزار خشونت و بدون اندیشەای که خشونت را مقدس می‌پنداشت، امکان‌پذیر نبود و اساساً نقد کامو از خشونت از اینجا سرچشمه می‌گیرد. رهیافت انتقادی کامو از جهان بیشتر رویکردی اخلاقی و کمتر سیاسی_اجتماعی بود، با این حال اعتراض او دارای جایگاه ویژەای است بر آندسته از سیاست‌هایی که با به رسمیت نشناختن مبانی اخلاقی می‌کوشند تا از طریق جا انداختن برنامەها و پیاده‌سازی افکارشان در ذهن شهروندان بەنظمی اجتماعی دست یابند کە در ساحت قدرتی افسار گسیخته بە نظارت کامل و درونی بر حیات هریک از افراد جامعه منجر شود.
برای جلوگیری از این امر و عدم تسلط کامل حکومت‌ها در جاانداختن نظام گفتمانی خویش بەصورت یکجانبه و هدفمند، نیازمند بهره‌گیری از ابزارهای مختلف بەمنظور کنترل، محدودکردن و پاسخگویی نهادهای قدرت در ساحت زمامداریش است.

▫️پس نتیجه می‌گیریم که #اخلاق، یکی از ارکانِ مهم نظام های انسانی و اجتماعی است که می‌شود از آن بەعنوان اقدامی عملی برای پرسشگری و دفاع از مطالبات بەحق یک جامعه استفاده شود. اخلاق همچنین می‌تواند بە عنوان یکی از مکانیسم‌های نظارتی و ابزارِ کنترلی علیه هرگونه رخداد غیرانسانی بە کار گرفته شود.
اندیشه کامو را باید گامی مهم در راستای آگاه نمودن بشر از خطرات و اتفاقات مخوف و پنهان در زندگی شهری و باورهای مدرنی دانست که می‌تواند در ویران نمودن حیات آدمی، نقشی اساسی داشته باشد.


🌐 هیوانیوز

🆔 http://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCgsts5T-EzXhw


⭕️ آیا ایران هنوز هم کشوری نفتی و ثروتمند است؟

‏◽️ایران ساله‌است کشور نفتی به معنای رایجش نیست.

🔸تولید ‏ایران با کمی بیش از 4 میلیون بشکه در روز قبل از تحریم حدودا اندازه‌ی تولید نفت چین،کانادا و برزیل است. اما برای اندازه گیری ثروت هرملت باید تولید نفت به ازای هر فرد را دید.

▪️‏این نمودار میزان تولید نفت به ازای هر فرد را نشان میدهد.

🔸سهم هر یک میلیون ایرانی قبل از تحریم از تولید نفت فقط 49 هزار بشکه در روز است که نصف آن مصرف داخلی است(بنزین و گازوئیل و...)

🔸این شاخص در کویت 721، قطر 529، عربستان 324، نروژ 313، عراق 119 و کانادا 100 هزار بشکه در روز برای هر یک میلیون نفر است.

🔸اگر ۴۹هزار بشکه را در قیمت نفت(۵۵$) در ۳۰روز و در دلار نیمایی ضرب و تقسیم بر یک میلیون نفر کنیم به هر ایرانی حدود ۷۹۰ هزار تومان در ماه می‌رسد که حدود ۴۳۰ ه.ت آن مصرف داخلی‌ست. ۷۰ هزار تومان هم یارانه نقدی و سایر یارانه‌های آشکار. پس تهش فقط ۲۹۰هزار تومان سرانه در اختیار دولت است.!

✍🏻 صادق الحسینی

🆔 @hiwanews


✅ استانداردهای روزنامه‌نگاری در حادثه قتل میترا استاد چیست؟


◽️حسن نمکدوست تهرانی، مدرس رشته‌ی روزنامه‌نگاری درباره‌ی نحوه‌ی خبر رسانی و استانداردهای این حرفه در حادثه قتل خانم میترا استاد توضیحاتی داده است. او نوشته است: مي‌کوشم فهم خود را از استانداردهای روزنامه‌نگاری درباره پوشش رسانه‌ای قتل خانم میترا استاد در قالب چند پرسش و پاسخ بیان کنم.هر پرسش و پاسخ را قبل از نشر با آقای دکتر باقر انصاری که سال‌هاست به ما در دانستن حقوق رسانه‌ها صمیمانه کمک می‌کنند مطرح می‌کنم مبادا مرتکب اشتباه شوم.


⬅️ به اعتراف آقای نجفی، ایشان گلوله‌ منجر به مرگ خانم استاد را شلیک کرده‌اند‌. اکنون ایشان متهم است یا مجرم؟

پاسخ: تا صدور حکم قطعی توسط دادگاه صالح کماکان متهم هستند و از تمامی حقوق یک متهم برخوردار.
وظیفه ما: پرهیز از هرگونه پیشداوری، سوگیری و صدور حکم له یا علیه آقای نجفی.

⬅️ آیا حق داریم اتهامی را - از هر نوع - متوجه خانم میترا استاد کنیم؟
پاسخ:
الف. براساس برداشت، حدس و گمان یا روایت‌های غیرمستند به‌هیچ‌وجه.
ب. اتهام زدن کار ما نیست. اگر سندی درست، قابل اتکا، مربوط و مؤثر در اختیار داریم با تأیید سردبیری و اخذ مشاوره حقوقی در رسانه‌مان منتشر می‌کنیم.

⬅️ آیا می‌توان با پسر خانم استاد مصاحبه و گفته‌هایش را منتشر کرد؟
پاسخ: فرزند خانم استاد کودک است و نباید
• او را منبع خبر تلقی و به گفته‌هایش استناد کرد؛
• با او مصاحبه و عکس‌ او را منتشر کرد؛
تنها مقام‌ قضایی و دادگاه می‌توانند اظهارات او را اخذ کنند و اجازه انتشار آن را بدهند.


⬅️ آیا اگر خانم سرور تابشیان یا دختر آقای نجفی بدون ارائه سند معتبر اتهامی را علیه خانم استاد مطرح کنند می‌توان آن اتهام را منتشر کرد؟
پاسخ: رسانه‌ای کردن اتهامی که سندی محکمه‌پسند آن را تأیید نمی‌کند و امکان راستی‌آزمایی آن وجود ندارد غیر حرفه‌ای است و ممکن است مصداق اشاعه کذب باشد.

🌐 هیوانیوز

🆔 http://t.me/joinchat/AAAAAD0ncCgsts5T-EzXhw


✅ جایزه آزادی بیان دویچه‌وله برای آنابل هرناندز، روزنامه‌نگار جسور مکزیکی

🔸جایزه آزادی بیان دویچه‌وله در سال ۲۰۱۹ به آنابل هرناندز، روزنامه‌نگار مکزیکی، اهدا می‌شود. هرناندز که به دلیل گزارش‌هایش درباره کارتل‌های مواد مخدر بارها به مرگ تهدید شده، نخستین زنی است که این جایزه را دریافت می‌کند.

🔸او مقاله‌های بسیاری در مورد رشو‌ه‌خواری در محافل دولتی، سوءاستفاده جنسی و تجارت مواد مخدر منتشر کرده است. افشای واقعیت‌های تکان‌دهنده - از جمله انتشار دو کتاب در مورد ارتباط مقامات دولتی با کارتل‌های مواد مخدر مکزیک - برای او بی‌پیامد نبوده است. هرناندز پس از آنکه خود و فرزندانش به مرگ تهدید شدند، مجبور شد مکزیک را ترک کند و حال در تبعید در اروپا زندگی می‌کند.


🔸هرناندز اما خود تسلیم سانسور نشد و همچنان به روزنامه‌نگاری تحقیقی خود با رصد کردن جنایات روزانه‌ در خیابان‌های شهر برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بسیاری از جنایاتی که عمدتا پنهان می‌ماندند، ادامه داد. او در سال ۲۰۰۳ موفق به دریافت لوح افتخار یونیسف برای پوشش خبری برده‌داری و بهره‌برداری جنسی از دختران مکزیکی در سندیگو در جنوب کالیفرنیا شد.

🆔 @hiwanews

20 last posts shown.

277

subscribers
Channel statistics