🦊🇬🇧
هوشمندی روباه پیر و گرفتن ماهی خود از آبِ گلِ آلود روابط خصمانه ایران و عثمانی
❌
اشتباهات شاه عباس صفوی در این زمینه چه بود⁉️
در دوره حکمرانی شاه عباس و به پیرو آن، روابط خارجی با دولتهای اروپایی و رشد اقتصادی، بر درآمد ایران به اندازه قابل توجهی افزوده شد. اوج بازرگانی و تولید ابریشم ایران را بایستی در زمان #شاه_عباس_بزرگ دانست. در این زمان بر اثر پیدا شدن دولتهای قدرتمندی مانند #امپراتوری_روسیه، فرانسه، اتریش، هلند، پرتغال و بریتانیا و نیازهای تجاری که کشورهای اروپایی به کشورهای آسیایی داشتند، از طرفی و جنگهایی که بین آنها و #امپراتوری_عثمانی درگرفت، ایجاد روابط نزدیک را میان ایران و اروپا لازم ساخت.
✝آزادی دینی در دوره شاه عباس نیز یکی دیگر از عوامل رشد روابط خارجی ایران با کشورهای غربی بود.
👑شاه عباس نخستین کسی بود که بهخاطر جلو زدن از عثمانی اقدام به دادن امتیازات تجاری به تجار انگلیسی و هلندی کرد. او با این امتیازات مسیر #استعمار منطقه بخصوص استعمار هندوستان را نیز برای هلند و انگلستان هموار کرد و سنت امتیازدهی را پایه نهاد که تا اواخر دوره #قاجار و امتیاز دارسی تا سده بیستم باقی ماند. برخلاف شاه عباس که بخاطر لجاجت با عثمانی به تجار اروپایی تسهیلات گمرکی میداد اروپاییان این تسهیلات را برای تاجر ایرانی قرار نمیدادند.
➕این از دلائل حس تحقیر ملی و افتادن #تجارت در دست اروپاییان شد. شاه عباس به شرلی گفته بود که خاک پای حقیرترین مسیحی را به یکی از بزرگان عثمانی ترجیح میدهم...
✍آری، اشتباه #شاه_عباس عدم برقراری
توازن در عرصه سیاسی بود.
شاه عباس شخصاً با تجار اروپایی معامله میکرد به همین دلیل تجارت ایران صرفاً دولتی شد. تجارت #اروپا رونق گرفت ولی تاجر ایرانی در این دوره مشاهده نمیشود. به دلیل لجاجت با عثمانی مرز غرب بسته شد و مسیر تجارت زمینی راه ابریشم که در آن دوره پس از سفرهای دریایی پرتغالیها و انگلیسیها رونق کمتری هم پیدا کرده بود متوقف شد. مسیر #قفقاز نیز توسط شاه عباس به انحصار تجار ارمنی درآمد.
📖سفرنامه تاورنیه. ص. ۲۰۱
@emperatori_IR