روز جهانی تالاب ها و وضعیت دردناک تالاب بین المللی زریباردر حالی ایرانیان بیش از پنجاه سال پیش کنوانسیون رامسر را در حفاظت از تالابهای جهان به ثبت رساندند که اکنون حدود نیمی از تالابها، این اکوسیستمهای بینظیر یکی پس از دیگری به دلیل دخالتها و برنامههای مدیریتی نابهجا خشک شدند و یا در آستانه نابودی قرار گرفتهاند.
انجمن سبز چیا باتوجه به قرار گرفتن بیست و پنجمین رامسر سایت ایران در مریوان، ضمن گرامیداشت این روز و با شعار «حفاظت از تالاب ها برای آینده مشترکمان» برخود لازم میدانیم که در راستای صیانت و حفاظت از تالاب زریبار این نگین زیبا، در میان جنگلهای زاگروس، مردمان این دیار و مسئولان را نسبت به واقعیتها و مشکلات زریبار آگاه نمائیم.
تالاب زریبار اگرچه وضعیت آبی مناسبتری نسبت به سایر تالابهای ایران دارد (که آن هم به لطف قرار گرفتن در اکوسیستم زاگروس و بهرهمندی از میانگین بارش بالای ۸۰۰ میلی متری است) اما باید اذعان کرد در سایر مؤلفهها وضعیت مطلوبی ندارد.
از جمله مخربترین تصمیمات و برنامهها که در سالیان گذشته به عنوان سندی افتخارآمیز از سوی دولتها برای زریبار عنوان شده و تا به امروز ادامه دارد؛ انتقال پساب و فاضلاب روستاهای بخش غربی زریبار از شهر بَردَرَشه تا روستای نیِ با بیش از ۲۳۰۰ اشتراک به تصفیهخانه مریوان است که طبق بررسیهای کارشناسان انجمن سبز چیا، ۲۵۰۰۰۰۰ لیتر روزانه آب به این میزان اشتراک اختصاص یافته است و میزان پساب تولیدی این تعداد اشتراک با استاندارد جهانی ۰٫۷ از آب اختصاص یافته ۱۷۵۰۰۰۰ لیتر روزانه میشود که در طول سال به حجم ۶۳۸۷۵۰۰۰۰ لیتر میرسیم؛ و قرار بود این حجم آلودگی از طریق سیستم انتقال فاضلاب به تصفیهخانه مریوان برسد اما بعد از بازدید میدانی انجمن سبز چیا از مسیر مذکور و محلهای مختلف این شبکه انتقال، مشخص گردید که حتی یک لیتر از آن به تصفیهخانه مریوان نمیرسد و در طول مسیر کشاورزانی متخلف با آب فاضلاب انسانی مزارع خود را آبیاری میکنند و این حجم از آلودگی وارد خاک شده و در واقع محصولات کشاورزی سرطانزا تولید میکنند، همچنین احتمال شکستگی در طول مسیر و ورود مستقیم به تالاب هم وجود دارد.
حال باوجود این فاجعه، با موافقت اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان در دوره قبلی و مسئولانی که به دنبال توسعه صنعت استان ❞به هر قیمتی هستند❝، قصد انتقال پساب و فاضلاب شهرک صنعتی مریوان به این شبکه معیوب را دارند که یک لیتر آن هم وارد تصفیهخانه نمیشود.
لازم به ذکر است انجمن سبز چیا به صورت رسمی از اداره آب و فاضلاب شهرستان مریوان درخواست کسب اطلاعات و آمارهایی در این زمینه نمود که مدیران این نهاد با وجود مراجعه چندین باره هیچ اهمیتی به درخواست این انجمن و ارائه اطلاعات در زمینه این حجم از آلودگی برای زریبار خودداری نمودند و آمارهای موجود توسط اعضاء انجمن بصورت میدانی بدست آمده است.
انجمن سبز چیا در روز جهانی تالابها با شعار «حفاظت از تالاب ها برای آینده مشترکمان» به اطلاع عموم مردم و نهادهایی که خود را ذینفع مرتبط و متولی زریبار میدانند، می رساند، اینگونه پروژههای مخرب، عبور از خطوط قرمز عاشقان ژینگه و ژیان و بازی با سلامت و بهداشت عموم افراد جامعه می باشد. لذا خواستار تجدید نظر در این موافقت و توقف این پروژه مخرب سرزمینی میباشیم، همچنین هرچه سریعتر اقدامات عاجل را در زمینه ترمیم و تدابیر فنی – حفاظتی شبکه معیوب انتقال فاضلاب روستاهای بخش غربی به کار بگیرند.
در مورد دیگری که پیش تر انجمن سبز چیا به صورت رسمی در مورد طرح کمربندی غربی مریوان و عبور از حریم و بستر تالاب مطرح نموده است، اعلام میداریم رعایت الزامات ۱۲ گانه زیستمحیطی این کمربندی ضروری میباشد و تجاوز بیشتر از محدوده مصوب سال ۱۳۹۷ به نوعی خیانت و لکه ننگی دیگریست که درحق زریبار شده است.
مسئولان و ادارات متولی، مشکلات زریبار که با صرف هزینههای گزاف در جلسات و همایش ها عنوان میشود، قرار بود اینگونه حل شود!؟ اینگونه زخمهای آن التیام یابد!؟ اینگونه زریبار را حفاظت میکنید برای آینده مشترکمان!؟
خودتان هم واقف هستید که در واقعیت روز به روز بر مشکلات و خطرات زریبار، این اکوسیستم بینظیر اضافه میگردد و این تنها بخشی از مصائبی است که به تازگی بر این نگین زیبا تحمیل کردهاید.
@chya_ngo