کافه تاریخ


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: Edutainment


با کافه تاریخ به سال ها پیش سفر کرده و تاریخ را مرور کنید
سایت ما :
www.cafetarikh.com

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
Edutainment
Statistics
Posts filter


📙 نمادشناسی و معنای شب یلدا

🔺 شب یلدا نه‌تنها یک جشن زمستانی است بلکه معنای عمیق‌تری دارد که مرتبط با چرخه‌های طبیعی، دینامیک‌های فصلی و حتی فلسفه‌ی زندگی است. در این شب، تاریکی به‌طور نمادین بر نور غلبه می‌کند و خورشید که در نهایت در نقطه‌ی کمترین میزان تابش قرار دارد، وارد مرحله‌ای جدید از حرکت خود می‌شود که در نهایت به رشد، افزایش روزها و تولد نور در آینده خواهد انجامید.

🔺 در فرهنگ ایرانی، شب یلدا نماد مقاومت در برابر تاریکی و امید به آینده‌ای روشن است. بنابراین، برگزاری این جشن در دل زمستان، که طبیعت به‌نظر خاموش و بی‌حرکت است، نمادی از ایستادگی و استمرار زندگی است.

https://www.cafetarikh.com/news/49934

🆔 @cafetarikhcom


📙 دلیل کمک آمریکا به راه‌اندازی ساواک

🔺 آمریکا نقش پررنگی در تاسیس نهاد امنیتی و اطلاعاتی ساواک داشت. مسئولیت بنیانگذاری ساواک در سال وقوع کودتا علیه دکتر مصدق به سپهبد تیمور بختیار تفویض شد. اما او در تاسیس ساواک تنها نبود؛ بلکه وی در این کار از «سیا» کمک خواست. بدین ترتیب تعداد زیادی از کارمندان ساواک برای طی دوره‌های آموزشی به آمریکا رفتند و در اداره مرکزی «سیا» به کارآموزی پرداختند.

🔺 استدلال آمریکا در حمایت از تاسیس ساواک، مقابله با نفوذ کمونیسم بود. چنانچه «کریستین دلانوا» در کتاب «ساواک» با برشمردن موارد بسیاری از سلطه نظام‌های کمونیستی طرفدار شوروی در خاورمیانه و قاره آمریکا، تشکیل ساواک را در ایران توسط آمریکا، اقدامی جهت جلوگیری از رخنه کمونیسم ارزیابی کرده است.

🔺 این ادعا البته با واقعیت‌های حکومت پهلوی مطابقت ندارد؛ زیرا ساواک نهادی امنیتی بود که بیشتر امور امنیتی داخل کشور را دنبال می‌کرد. ناگفته نماند که بسیاری از مخالفان در خارج از کشور نیز توسط ساواک شناسایی می‌شدند؛ اما هدف اصلی ساواک شناسایی مخالفان داخلی اعم از گروه‌های چپ‌گرا و گروه‌های مذهبی بود. به عبارتی اگر بخواهیم ادعای آمریکا در خصوص تاسیس ساواک و مقابله آن با کمونیسم را قبول کنیم؛ آنگاه این سوال مطرح است که چرا افراد و گروه‌های مذهبی مخالف حکومت که بسیاری از آنان در تقابل با کمونیسم نیز قرار داشتند، توسط ساواک شناسایی و دستگیر می‌شدند؟

https://www.cafetarikh.com/news/49512

🆔 @cafetarikhcom


📙 پاداش عجیب نادرشاه به کسی که جانش را نجات داد

🔺 نادر شاه افشار در سفری در معرض خطر قرار گرفت که یکی از صاحب منصبان، خود را سپر بلای شاه کرد و جانش را نجات داد. پس از آن شاه وی را به حضورش خواند و از او پرسید: چرا خود را در پیش من جای دادی؟

🔺 صاحب منصب گفت: برای آنکه شما آسیب ندیده و زنده بمانید. نادر خشمگین گفت: آیا تو من را ترسو و ضعیف می دانی؟ سپس امر کرد آن بیچاره را فورا خفه کردند.

https://www.cafetarikh.com/news/35921

🆔 @cafetarikhcom


📙 ماجرای هواپیماربایی مجاهدین خلق در دوره پهلوی

🔺 مجاهدین در پی رسیدن به الگوهایی مانند الفتح، در سال ۴۹ برآن شدند تا افراد خود را از طریق کشورهای حاشیه خلیج فارس به پایگاه های نظامی  آموزشی الفتح در مرز سوریه و لبنان بفرستند.

🔺 در آبان ۱۳۴۹ بر سر این موضوع حادثه‌ای خطرناک روی داد. چند نفر از افراد سازمان که به شیخ‌نشینهای خلیج فارس رفته بودند، در دبی برای خود خانه‌ای و پایگاهی دست و پا کردند.  این افراد که برای شناسایی و یافتن راهی برای رسیدن به لبنان در دبی بودند، براثر بی‌تجربگی یا عوامل دیگر و یا بی‌احتیاطی، تعدادی شناسنامه، گذرنامه، مدارک و مهر جعلی و کتابهای کمونیستی با خود به آنجا برده بودند .

🔺 آنها مدتی در دبی علاف بودند و می‌گشتند، در روزهای آخر اقامت آنها، در بازار دبی دزدی می‌شود و پلیس نیز به آنها مشکوک می شود و آنها را دستگیر می‌کنند و به زندان می‌برند.

🔺 بعد در بازرسی خانه آنها آن مدارک و شناسنامه‌های جعلی به دست می آید. در آن  زمان هنوز امارات متحده عربی به استقلال نرسیده بود و جزء تیول انگلیس به حساب می‌آمد...

ادامه در

https://www.cafetarikh.com/news/22528

🆔 @cafetarikhcom


📙 گوشه‌ای از جولان ژرمن‌ها در ایران قبل از جنگ اول جهانی

🔺 «دکتر پوژون نامی در اصفهان روی بازوی خود شهادتین نوشته بود و در شهر اصفهان میان مردم کوچه و بازار و منازل علما می‌‌گشت و به عوام فریبی و فتنه انگیزی مشغول بود. این مرد را باید دستگیر می‌‌کردند و تبعید می‌‌نمودند، اما ابداً کسی متعرض این شخص نشد.

🔺 از سویی کنسول آلمان بدون اینکه به مصالح ایران کاری داشته باشد و فقط در راستای منازعات امپریالیستی کشور متبوعش با انگلستان، در کرمان شروع به هنگامه‌جویی کرد، اما به جای این که حکم شود این فرد از روش و رویه خود دست بردارد، یا به جای اینکه آن چند نفری که باعث این هنگامه و هیجان شده بودند علناً سیاست نموده به دار کشیده شوند، اقدامات جانبدارانه هم صورت گرفت.»

https://www.cafetarikh.com/news/49542

🆔 @cafetarikhcom


📙 تصاویری کمتر دیده شده از ترور شهید مفتح

🔺 شهید محمد مفتح (متولد ۱۳۰۷ فامنین) صبح روز سه شنبه ۲۷ آذر ۱۳۵۸ در حیاط خلوت دانشکده الهیات دانشگاه تهران با شلیک چند گلوله از سوی کمال یاسینی یکی از اعضای گروهک فرقان به شدت زخمی شد و معالجات در بیمارستان اثر‌گذار نبود. ایشان حدود ساعت ۲ بعد‌از‌ظهر همان روز به شهادت رسید.

🔺 پیکر این شهید والا‌مقام پس از برپایی مراسم باشکوه تشییع، در صحن مطهر حضرت معصومه (س) در قم به خاک سپرده شد و روز شهادت شهید مفتح به مناسبت فعالیت‌های چشمگیر این شهید والامقام در راه تحقق وحدت بین حوزه و دانشگاه، روز «وحدت روحانی و دانشجو» نامگذاری شد.

🔺 به همین مناسبت تصاویر کمتر دیده شده‌ای از لحظه ترور شهید مفتح منتشر شده که در نشانی اینترنتی پایین مشاهده می‌کنید:

https://www.cafetarikh.com/news/49931

🆔 @cafetarikhcom


📙 حمله چماقداران پهلوی به بیمارستان مشهد و واکنش روحانیون و مردم

🔺 حمله عوامل رژیم پهلوی به بیمارستان‌های مشهد در آذر ۵۷ به بهانه‌های مختلف صورت می‌گرفت. یکی از فجیع‌ترین این جنایت‌ها حمله به بخش کودکان بیمارستان امام رضا(ع)‌ در ۲۳ آذر ۱۳۵۷ بود که به تحصن علما، روحانیت و مردم مشهد منجر شد.

🔺 دکتر علی شمسا یکی از شاهدان آن حوادث می‌گوید که ساعت ۱۰ و نیم صبح گروهی که عکس محمدرضا پهلوی را در دست داشتند، از درِ جنوبی وارد بیمارستان شدند و بخش اطفال، داخلی و مهد کودک را مورد تهاجم قرار دادند و شیشه خودروهای ایستاده در آن نزدیکی را خرد کردند.

🔺 تهاجم این گروه به بخش‌های دیگر بیمارستان امام رضا با مقاومت پزشکان، دانشجویان پزشکی و پرستاران مواجه شد. وقتی مهاجمان از بیمارستان خارج شدند، شلیک گلوله شروع شد. مجروحین در چهار اتاق عمل مداوا می‌شدند. دکتر شمسا در خاطرات خود حداقل از دو شهید در این حادثه یاد می‌کند.

متن کامل در:

https://www.cafetarikh.com/news/49929

🆔 @cafetarikhcom


📙 دلیل علاقه هویدا به اسرائیل

🔺 امیرعباس هویدا از دوران تحصیل در بیروت نسبت به تشکیل یک دولت یهودی علاقه نشان می‌داد و از این فکر طرفداری می‌کرد و می‌گفت‌‌ «این تنها پادزهر سامی‌ستیزی تاریخی است.»

🔺 دلبستگی و وابستگی هویدا به یهود و خصوصاً اسرائیل، علاقه‌ای بود که از خانواده پدری و مادری هر دو به ارث برده بود. در دورانی که عبدالحسین سرداری - دایی هویدا - سفیر ایران در پاریس اشغال شده توسط آلمان‌‌ها بود، با تمهیداتی که اندیشید برای نجات جان یهودیان اقدامات چشمگیری کرد.

🔺 او با برخی سران ارتش اشغالگر آلمان از سر دوستی درآمد آنان را به میهمانی‌های مجلل در محل سفارت دعوت می‌کرد. برای تفریحاتشان حتی دختران جوان و زیبا تدارک می‌کرد و با استفاده از روابط نزدیکش با آلمان‌ها جان خانواده‌‌های یهودی ایرانی مقیم پاریس را از مرگ حتمی نجات داد.

🔺 اقدام عبدالحسین سرداری به نجات جان یهودیان منحصراً شامل یهودیان ایرانی مقیم پاریس نبود تا با برچسب حس ملیت و هموطن دوستی توجیه گردد.

https://www.cafetarikh.com/news/49930

🆔 @cafetarikhcom


📙 عملیات سیاهکل و سرنوشت فداییان خلق

🔺عملیات سیاهکل که در جنگل‌های شمال کشور رخ داد، نماد مبارزات مسلحانه چریک‌‌های فدایی خلق بود. به رغم بزرگنمایی این رویداد توسط فداییان خلق که آن را پیروزی تبلیغاتی بزرگی قلمداد و ادعا کردند که با این عملیات کوچک رژیم پهلوی را به وحشت انداختند، سیاهکل یک شکست نظامی تحقیر آمیز بود.

🔺 البته در جنجال آفرینی و هم گویی در بزرگنمایی این حادثه مقامات دولتی نیز نقش داشتند زیرا رژیم قصد داشت توانایی خود را در سرکوب مخالفان خود بیش از اندازه واقعی نشان دهد.

🔺 پس از ادغام گروه‌‌ها و تأسیس سازمان، فداییان تا اواخر سال ۱۳۵۴ با انجام چند عملیات مسلحانه بر ضد مقامات و تأسیسات رژیم به مبارزه خود ادامه دادند. اما از آن پس، کاملاً آشکار شده بود که مبارزه‌‌ میان رژیم و سازمان فدایی به بن بست رسیده است و رژیم موفق شده بود شمار بسیاری از چریک‌ها را از‌‌ میان بردارد.

https://www.cafetarikh.com/news/49928

🆔 @cafetarikhcom


📙 مهم‌ترین اختلاف در دوره اول مشروطه

🔺 شیخ فضل‌‌الله نوری بر این باور بود که «از دید شیعه حکومتی که در دست غیرخدا و غیرمعصوم باشد مشروعیت ندارد و در جایی دیگر در مورد شمول قدرت روحانیون اعلام داشت‌:‌ قوانین جاریه در مملکت نسبت به نوامیس الهیه از جان و مال و عرض مردم باید مطابق فتوای مجتهدین عادل هر عصری که مرجع تقلید مردم‌اند باشد.

🔺 از این رو باید تمام قوانین ملفوف و مطوی گردد و نوامیس الهیه در تحت نظریات مجتهدین عادل باشد تا تصرفات غاصبانه که موجب هزارگونه اشکالات مذهبی برای متدینین است مرفوع گردد و منصب دولت و اجزاء آن از عدلیه و نظمیه و سایر حکام فقط اجرای احکام صادره از مجتهدین عادل می‌‌باشد چنانکه تکلیف هر مکلفی انفاذ حکم مجتهد عادل است.»

🔺 این مهمترین اختلاف در دوره اول مشروطه بود که به نتایج وخیمی برای آینده کشور ختم شد. 

https://www.cafetarikh.com/news/49927

🆔 @cafetarikhcom


📙 دلال بزرگ خودرو در عصر پهلوی

🔺 تجارت اتومبیل سود زیادی برای شمس پهلوی داشت زیرا اولا واردکنندگان خودرو بسیار محدود بودند و به نوعی تجارت این صنعت به طور انحصاری در دست خاندان پهلوی بود. ثانیا از آنجایی که خرید اتومبيل از کمپانی‌های خارجی صورت می‌گرفت و قیمت آن مناسب بود و از طرفی نیاز به پرداخت عوارضی گمرکی نداشت، لذا شمس می‌توانست با قیمت عالی و با سود فراوان آن‌ها را در بازار به فروش برساند.

🔺 به دلیل پرسود بودن این تجارت، سوء‌استفاده از موقعیت دربار و برخلاف روال قانونی، تقاضای زيادی برای ورود خودرو به داخل وجود داشت که پس از ورود به داخل کشور، شمس آنها را در بازار آزاد و سیاه به فروش می‌رساند. 

https://www.cafetarikh.com/news/48991

🆔 @cafetarikhcom


📙 چرا امام به ترکیه تبعید شد؟

🔺 امام (ره) پس از سکوت و بی‏تفاوتی اکثر قریب به اتفاق‏ مراجع و علما، دریافت که کوله‏بار مبارزه با رژیم را خود باید یک‌تنه بر دوش بکشد.

🔺 باید گفته شود که دولت آمریکا بلافاصله پس‏ از تصویب کاپیتولاسیون، ۲۰۰میلیون دلار وام برای خرید اسلحه و تجهیزات آمریکایی به ایران داد.

🔺 بعد از سخنرانی امام در سال ۱۳۴۳، این‏بار رژیم تصمیم گرفت او را به ترکیه‏ تبعید کند. هدف رژیم از تبعید امام عبارت بود از جدایی میان‏ رهبری و مردم، تضعیف روحیه‏ی رهبری، فراموش شدن رهبر و نهایتا شکست نهضت اسلامی.

🔺 علت‏ انتخاب کشور ترکیه به عنوان محل تبعید هم عبارت بود از غیرمذهبی‏ و لائیک بودن ترکیه، منافع مشترک ایران و ترکیه و نیز اعمال نفوذ آمریکا در هر دو کشور.

https://www.cafetarikh.com/news/21158

🆔 @cafetarikhcom


📙 مخارج سفر اعلی‌حضرت همایونی!

🔺 هزینه‌های سنگین مسافرت‌های رسمی محمدرضا و فرح به دعوت رؤسای کشورهای دیگر، برای رژیم امری عادی و معمولی شده بود.

🔺 گاه در طول سفر چند هواپیمای نظامی ابزار و وسایل مورد نیاز شاه و محافظین‌اش را حمل می‌کردند و با چند پرواز همراهان شاه را می‌بردند و چند هواپیما بین فرودگاه مهرآباد و کشور مربوطه دایم در حال پرواز بود.

🔺 در سال ۱۳۴۸ که درآمد عمومی ایران حدود یک میلیارد دلار بوده است شاه دویست هزار دلار خرج یک مسافرت به آمریکا نمود و با گران شدن نفت در دهه پنجاه، هزینه این مسافرتها به دهها برابر افزایش یافت. فریده دیبا که هیچ امتیازی نداشت جز مادر زن شاه بودن، پی در پی به مسافرت خارج از کشور می‌رفت. وزارت دربار موظف بود مخارج سفر او را تأمین کند.

https://www.cafetarikh.com/news/36054

🆔 @cafetarikhcom


📙 فئودالیسم شرقی و غربی

🔺 برخی معتقدند پروسه تاریخی شرق و غرب از یکدیگر جدا است. غرب با تجربه برخی از مراحل ماقبل صنعتی شدن پا به دنیای صنعتی شدن گذاشت. فئودالیسم یکی از این مراحل است. بسیاری از محققان، فئودالیسم را منحصر غرب می‌دانند اما برخی از تاریخ‌نگاران و پژوهشگران با این موضوع مخالف هستند.

🔺 «دوره اولیه فئودالی که مشخصه آن کار اضافی بر روی زمین است، کم و بیش در همه کشور‌ها یکسان است. در اروپا این مرحله پس از سقوط امپراطوری روم قدیم به وجود آمد و در شرق و به خصوص ایران این مرحله در زمان حکومت‌‌های پادشاهی قبل از اسلام برقرار بود.

🔺 دهقان به نوعی مالک قطعه زمین می‌باشد و برای امرار معاش خود بر روی آن کار می‌کند. او مجبور است قسمتی از وقت خود را بر روی زمین ارباب (شاه یا دولت) به رایگان کار کند. این مساله (شیوه) در جوامع مختلف اشکال متفاوتی دارد. در صورتی که زمین ملک شاه باشد، دهقانان بیشتر با کار بر روی کانال‌‌ها و قنوات به صورت رایگان و یا ساختن قصر‌ها و راه ها، به بیگاری گرفته می‌شوند.»

https://www.cafetarikh.com/news/49075

🆔 @cafetarikhcom


📙 چرا شاه به سوریه نفت می‌داد؟

🔺 در بخشی از «یادداشت‌های علم» می‌خوانیم: «شرح ملاقات سفیر سومالی را [که دیروز به منزل من آمده بود]، عرض کردم که حالا که رابطه آنها با اتیوپی و شوروی تیره شده، تقاضای همه جور کمک از اعلیحضرت همایونی دارند: اسلحه، نفت [و] پول.

🔺 خندیدند و فرمودند خیلی کم است، چرا از عربستان سعودی، نوکر آمریکا نمی‌گیرند؟ عرض کردم، اتفاقاً این سئوال را من از او هم کردم. می‌گفت به قول برادران عرب اعتمادی نیست. فرمودند عجیب است که به سوریه هم ما نفت می‌دهیم، حال آن که لوله نفت عراق از داخل سوریه می‌گذرد. به هر حال یک مطلبی را راست می‌گویند و اگر ما قولی بدهیم، عمل می‌کنیم. به هر صورت به او بگو اسلحه سبک در صورتی که قبلاً فرستاده‌اند، ممکن است بدهیم.»

https://www.cafetarikh.com/news/48326

🆔 @cafetarikhcom


📙 شاه و کلکسیون خودروهای لاکچری

🔺 محمدرضا پهلوی به جمع آوری اتومبیل‌های اسپورت مشهور بوده است و غالباً اواخر شب یکی از خودروهای موجود در مجموعه اتومبیل‌های لوکس خود را برای مسابقه در بزرگراه‌های اطراف تهران می گرفت و به سمت شهر حرکت می کرد.

🔺 خودروهای پارکینگ شاه به هزار دستگاه می‌رسید که از برندهای معروفی نظیر فراری، لامبورگینی، کانتاش، رولز رویس و مرسدس بنز، آلفا رومئو، کادیلاک، فورد، بی ام و و کرایسلر خریداری شده بود.

🔺 در کلکسیون شاه ، تقریباً همه چیز می یابید: از لیموزین های شیک گرفته تا اتومبیل های برف روب معمولی و کالسکه. امروز بخش عمده ای از اتومبیل های آخرین شاه ایران در بخش ویژه ای در قصر محل سکونت شاه سابق (کاخ سعدآباد) در موزه رویال اتومبیل در معرض نمایش است.

🔺 این موزه از دو بخش تشکیل شده است: گالری اتومبیل رولزرویس و گالری بنز و بین این دو گالری خودروی منحصر به فرد مرسدس بنز SSL - یکی از زیباترین و نادرترین اتومبیل های کلاسیک جهان دیده می شود.

https://www.cafetarikh.com/news/49926

🆔 @cafetarikhcom


📙 مد و پوشاک زنان در دوره قاجاريه

🔺 مد لباس زنان عصر قاجار همیشه از اندرون شاه سرچشمه می‌گرفت و تقلید می‌شد. از این رو لباس‌های نو ابتدا میان شاهزاده خانم‌ها و زن‌های اعیان و سپس بین سایرین معمول می‌گردید.

🔺 دوستعلی معیرالممالک در اثر خود به بیان این واقعیت می‌پردازد که مد در آن وقت از اندرون بیرون می‌آمد و زن‌های شهر پیوسته چشم بدانجا داشتند تا از آنها پیروی نمایند. علی رغم اینکه حکومت قاجار توسط آقامحمدخان (۱۲۱۲-۱۱۹۳ ق) تاسیس گردید ولی تقاخر و ابهت لباس‌های سلطنتی صفویه در زمان جانشین وی، یعنی فتحعلیشاه دوباره رواج یافت.

https://www.cafetarikh.com/news/49925

🆔 @cafetarikhcom


📙 نارضایتی روسیه از کودتای ۱۲۹۹

🔺 روسیه مقارن با کودتای ۱۲۹۹ از نظر داخلی با شرایطی بی‌ثبات مواجه بود. این کشور در سال ۱۹۱۷ میلادی انقلاب اکتبر را پشت سر گذاشته بود. در انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ امپراطوری تزاری روسیه واژگون شد.

🔺 کنسول روسیه تزاری در خوی فورا به رژیم جدید پیوست و نماینده دولت انقلابی شوروی در تهران شد و الغا امتیازات تحمیلی را طی بیانیه‌ای اعلام داشت. این بدان معنا است که شوروی در آن دوره به مانند گذشته فرصت مداخله در امور داخلی ایران را نداشت و مجبور بود در برابر برخی از تحولات به وقوع پیوسته در ایران سکوت اختیار کند.

🔺 یکی از سناریوهای مطرح شده در رابطه با مواضع شوروی در قبال کودتای اسفند ۱۲۹۹، ناتوانی در برابر انگلیس است. بر اساس این سناریو گفته شده است که شوروی از کودتای ۱۲۹۹ به هیچ وجه رضایت نداشت و دست به تلاش‌های گسترده‌ای جهت شکست کودتا زد؛ اما موفق نشد. حتی گفته شده است شوروی در آن دوره سعی کرد از طرق مختلف بر ایران نفوذ کند و مانع از مداخلات انگلیس در ایران شود. بر اساس همین سیاست نیز این امر منجر به تهاجم ارتش سرخ به شمال ایران در سال ۱۹۲۰ حمله کرد.

گزارش کامل در:

https://www.cafetarikh.com/news/49923

🆔 @cafetarikhcom


📙 اولین استعمارگران سوریه

🔺 در تاریخ سیاسی سوریه، این فرانسه بود که موفق شد برای اولین بار به رهبری ناپلئون بناپارت سوریه را تحت‌الحمایه خود درآورد. پیش از آن، سوریه یکی از قلمروهای اصلی عثمانی محسوب می‌شد و شام، مرکز مهم بسیاری از مبادلات تجاری شرق و غرب بود. از این رو دولت‌های غربی، بارها و به بهانه‌های مختلف این سرزمین را مورد حمله خود قرار می‌دادند. یکی از این بهانه‌ها، آزار و اذیت مسیحیان بود. سوریه، یکی از ایالات مهم عثمانی بود که بخش قابل توجهی از جمعیت آن مسیحی بودند.

🔺 در دورانی که فرانسه بر سوریه تسلط داشت، به روش‌های مختلف، نفوذ خود را تعمیق کرد؛ روش‌هایی که در مصر نیز به کار گرفته شده بود. اقدامات و فعالیت‌های فرهنگی در قالب سازمان‌ها، یکی از این روش‌ها بود.

🔺 استفاده از مبلغان مسیحی نیز روش دیگری بود که فرانسه از آن استفاده زیادی کرد. مبلغان مسیحی در شناسایی جهان اسلام و جاسوسی برای استعمار تلاش‌های بسیاری داشتند. سوریه تا پیش از جنگ جهانی اول، تحت نفوذ و سیطره فرانسه بود اما بعد از جنگ جهانی اول، رسما به عنوان قلمرو استعماری فرانسه شناخته شد.

https://www.cafetarikh.com/news/49066

🆔 @cafetarikhcom


📙 نخست‌وزیری که فرانسه و عربی را بهتر از فارسی می‌دانست!

🔺 در بخشی از کتاب «امیرعباس هویدا به روایت اسناد ساواک» آمده است: در خانواده‌ای دیده به جهان گشود که مادرش به جای شعر خواب، سرود ملی کشور فرانسه را در گوشش زمزمه می‌کرد و عشق به فرانسه را به همراه شیر خود به او می‌نوشانید و پدرش کسی بود که با نوشتن سلسله مقالاتی در تائید قرارداد وثوق‌الدوله در روزنامه رعد سید ضیاءالدین طباطبائی در سرسپردگی به بیگانگان شهره بود.

🔺 تحصیل در مدارس فرانسوی بیروت باعث شد تا او به کلی با زبان فارسی بیگانه و ناآشنا تربیت شود. هویدا پیش از آنکه زبان فارسی را بیاموزد، زبان فرانسوی و عربی را آموخت. غریب بودن زبان فارسی برای امیرعباس هویدا از انشا و املای او که در ۲۴ آوریل ۱۹۴۴ در پشت یکی از عکس‌های مشترک خود با فردی بنام جواد موسوی نوشته شده، به خوبی مشهود است.

متن کامل را اینجا بخوانید

https://www.cafetarikh.com/news/49924

🆔 @cafetarikhcom

20 last posts shown.