کافه تاریخ


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: Edutainment


با کافه تاریخ به سال ها پیش سفر کرده و تاریخ را مرور کنید
سایت ما :
www.cafetarikh.com

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
Edutainment
Statistics
Posts filter


📙 قیاس عید غدیر با سایر اعیاد دینی؛  ماه در میان ستارگان

🔺 از حضرت رضا(ع) روایت شده است: هنگامی که قیامت فرا می‌رسد، چهار روز با فخر و مباهات بر خداوند وارد می‌شوند، همانند ورود عروس در شب زفاف بر شوهر.

🔺 از ایشان سوال شد: آن چهار روز کدامند؟ حضرت فرمود: روز قربان، روز فطر،  روز جمعه و روز غدیر و به درستی که روز غدیر در بین آنها مانند ماه است در بین ستارگان و آن روزی است که حضرت ابراهیم خلیل از آتش نجات یافت و به شکرانه‌اش آن روز را روزه گرفت.

🔺 و آن روزی است که خداوند در آن روز، دین را کامل کرد و این کامل‌کردن به سبب نصب‌کردن امیرالمومنین به عنوان شاخص توسط پیامبر(ص) است و فضیلت و جلوه‌های نور آن حضرت را آشکار نمود و آن روز را روزه گرفت.

🔺 و به درستی که آن روز، روز کمال است و روز به خاک مالیدن بینی شیطان و قبولی اعمال شیعیان و دوستان آل محمد صلوات الله علیهم.

https://www.cafetarikh.com/news/49693

🆔 @cafetarikhcom


📙 اولین بارقه‌ها برای نوسازی ایران در ذهن عباس میرزا و قائم مقام

🔺 شکست ایران در پی جنگ‌های طولانی با روسیه، عباس میرزا را نسبت به ضعف سیاسی و نظامی کشور آگاه کرد. از این رو، وی از اولین کسانی بود که اندیشه ایجاد ارتشی مدرن و قوی را مطرح داشت. البته مشاوره قائم مقام نیز در این اندیشه بی‌تاثیر نبود.

🔺 «قائم مقام و ولیعهد به بیهوده بودن تلاش‌ها برای بازپس گیری گرجستان آگاه بودند. درس این عقیده پس از آنکه نماینده شاه، میرزا ابوالحسن‌خان شیرازی سال ۱۲۳۲ ه. ق به دربار روسیه رفت و دست خالی بازگشت، ثابت شد. تزار روس در پاسخ سفیر ایران که باز پس دادن ولایات قفقاز را می‌طلبید به صراحت گفت: بلاد متصرفی را گماشتگان ما به قهر و غلبه نگرفته‌اند.

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/49693

🆔 @cafetarikhcom


📙 فرایند حذف رجوی از انتخابات ریاست جمهوری

🔺 بسیاری از گروه‌های انقلابی به شدت معترض تأیید صلاحیت بعضی از کاندیداها شدند که به قانون اساسی رأی نداده بودند و بی‌شک منظور آنان رجوی به عنوان کاندیدای سازمان مجاهدین خلق ایران بود.

🔺 فدائیان اسلام در تاریخ ۲۹دی ۱۳۵۸ با صدور نامه‌ای سرگشاده، خطاب به شورای انقلاب حذف برخی کاندیداهای منحرف را خواستار شدند. در پایان این نامه‌ی تند آمده بود، چنانچه تا آخرین ساعت روز یکشنبه ۳۰ دی شورای انقلاب تکلیف شرعی و قانونی خود را با صراحت و قاطعیت کامل در این مورد حیاتی انجام ندهد، سازمان فدائیان اسلام وظایف خطیر خویش را نسبت به این موضوع به مرحله‌ی اجرا می‌گذارد.

🔺 در تاریخ ۲۹دی استفتایی از امام صورت گرفت. متن سوال درباره‌ی انتخابات ریاست‌جمهوری و اعتقاد آنها به قانون اساسی بود، امام در پاسخ گفتند: «کسی که به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران رأی مثبت نداده، صلاحیت رئیس‌جمهوری ایران را ندارد.»

https://www.cafetarikh.com/video/49689

🆔 @cafetarikhcom


📙 ایرانیان باستان به فرزندانشان چه می‌آموختند؟

🔺 ایرانیان به اطفال خود از سن ۵ تا ۲۰سالگی سه چیز‌ می‌آموختند‌. سوارکاری، تیراندازی و راستگویی.  دروغ‌گویی را بدین‌ترتیب عیب می‌دانستند. دروغگو به دوزخ می‌رود.

🔺 پس از آن‌ قرض‌داری را زشت‌ترین مـعایب مـی‌دانستند زیرا معتقد بودند که فرد مقروض مجبور است همواره دروغ‌ بگوید‌. مغان و آموزگاران به کودکان می‌آموختند که دروغ نگویند، وام نستانند، بدکاری و ستمگری روا مدارند. میهن و پادشاه خود را دوست‌ بدارند، وفادار و مردم دوسـت بـاشند، می‌خواره و شکمباره و گدامنش و ژنده و چرکین‌ بار‌ نیایند.

🔺 به آنان یاد می‌دادند که در معابر آب دهن نیفکنند،  در آبها و رودها قضای حاجت ننمایند و در معابر چیزی نخورند.

🔺 به اندازه بخورند و بنوشند و نیز احترام پدر و مـادر را‌ نـگاه‌ دارند‌. بنا به گفته هرودوت هیچ‌ پارسی‌ تا‌ به‌حال‌ پدر و مادر خود را نکشته و اگر چنین حادثه‌ای روی داده‌ باشد حتما آن فرزند از تخمه آن پدر نبوده‌ است‌

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/49692

🆔 @cafetarikhcom


📙 حبس شاهزاده صفوی به دلیل خودسری در لشکرکشی

🔺 شاه طهماسب صفوی یازده پسر داشت. یکی از‌ آنان‌ سلطان‌ مـحمد‌ خـدابنده‌ (پدر‌ شاه عباس اول) بود که مشکل بینایی داشت. فرزند دومش اسماعیل میرزا بود کـه بـسیار شـجاع و جسور بود.

🔺 شاه طهماسب اول به‌دلیل نگرانی بابت از دست دادن تاج‌وتخت و توطئه‌هایی که اسماعیل دوم بر ضد دولت عثمانی انجام می‌داد، تصمیم گرفت اسماعیل را به هرات بفرستد تا از دربار دور شود. با این تصمیم، اسماعیل دوم به حکومت هرات منصوب شد؛ اما دست از کارهای خود برنداشت.

🔺 اسماعیل میرزا در هرات سپاهی را جمع‌آوری و به عثمانی لشکرکشی کرد. لشکرکشی اسماعیل دوم به عثمانی، منجر به پیروزی او شد. این موفقیت، سبب شهرت بسیاری برای اسماعیل میرزا شد اما به‌دلیل اینکه در دوره شاه طهماسب ایران با عثمانی در صلح آماسیه به سر می‌برد، لشکرکشی‌های خودسرانه اسماعیل دوم به نفع شاه طهماسب نبود.

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/49691

🆔 @cafetarikhcom


📙 اولین نامزد جدی که از انتخابات ریاست جمهوری ایران کنار رفت

🔺 در ابتدا رقابت اصلی بین جلال‌الدین فارسی و بنی‌صدر بود. افراد خاصی از جمله شیخ‌علی تهرانی با ارائه‌ی اسناد و مدارکی مدعی شدن که آقای فارسی ایرانی نیست. وقتی وزارت کشور از آقای فارسی توضیح خواست، وی گفت که اجدادش ایرانی هستند و حدود صد سال قبل به ایران آمده‌اند ولی با برگه اقامت زندگی می‌کردند و خود ایشان در مشهد متولد شده و بعد هم به تابعیت ایران در آمده است.

🔺 این مطلب در وزارت کشور مطرح شد و در جمع‌بندی که به عمل آمد و با در نظر گرفتن تعابیر و حالت‌های مختلف ایرانی‌الاصل بودن، ایشان ایرانی‌الاصل شناخته شد. ولی مراجعات زیاد همان اشخاص به دفتر امام موجب شد که امام شخصا پرونده‌ی ایشان را از وزارت کشور بخواهند که هاشمی رفسنجانی و آقای فارسی با پرونده‌ی وی خدمت امام رسیدند. امام پس از شنیدن حرف‌های فارسی فرمودند که ایشان ایرانی‌الاصل نیست و اولین رئیس‌جمهور ما نباید شبهه‌ی قانونی در موردش باشد.

https://www.cafetarikh.com/news/49689

🆔 @cafetarikhcom


📙 لمپن‌ها در تاریخ ایران

🔺 از زمانی که شهرنشینی مدرن در ایران تحت تاثیر رانت نفتی و دولت مدرن شکل گرفت شاهد پدیداری لمپنیزم هستیم. خاستگاه لمپن‌ها در روستاها و حومه‌های شهر بوده و این طبقه نه به کار کشاورزی و صنعتی مشغولند و نه فعالیت اداری.

🔺 اینها نیروهای خیابانی هستند که بعضا به شغل‌های کاذب اشتغال دارند. پس چون نظام اقتصادی جامعه ما کم و بیش صنعتی شده، لذا با حضور لمپن‌ها هم مواجه شده‌ایم اما چون فرماسیون صنعتی ما با آن چه در غرب روی داده متفاوت است نمی‌توان با قاطعیت شاهد حضور لمپن پرولتاریا در جامعه ایران باشیم.

🔺 در تاریخ قدیم ایران با گروه‌هایی مواجه هستیم که شاید گاهی به اوباشی گری اشتغال داشته‌اند اما لزوما اوباش نیستند. در ذیل این تعریف می‌توان عیاران، داش‌ها و جاهل‌ها را قرار داد. در متون کلاسیک از جمله «سمک عیار» با طبقه‌ای به نام عیار همراه می‌شویم که گروهی دلاور و همه فن حریف هستند.

متن کامل را اینجا بخوانید

🆔 @cafetarikhcom


📙 چند درصد تهرانی‌ها در دوره قاجار مستاجر بودند؟

🔺 با اولین سرشماری جمعیت در تهران در سال ۱۲۶۳ معلوم شد ۳۰ درصد تهرانی‌ها اجاره‌نشین و بیشتر مقیم محله چاله میدان هستند.

🔺 آن زمان در تهران حدود ۱۰ هزار ملک مسکونی وجود داشت و سرشماری نشان داد در هر خانه به‌طور متوسط ۱۵ نفر زندگی می‌کردند.

🔺 تا پایان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار در سال ۱۲۷۵ جمعیت تهران به ۱۶۰ هزار نفر رسیده بود؛ همان موقع هم خانه کم بود و اجاره‌نشینی برای بسیاری تنها روش سکونت بود.

🔺 «منصوره اتحادیه» در کتاب «اینجا طهران است» به همین موضوع اشاره کرده و نوشته است: «کمبود مسکن در تهران باعث می‌شد افراد مختلف، قسمتی از خانه خودشان را که احتمالا فقط یک اتاق بود، اجاره بدهند.»

ادامه در

https://www.cafetarikh.com/news/49683

🆔 @cafetarikhcom


📙 اولین طبیب ایرانی در تاریخ معاصر که قرنطینه را تجویز کرد

🔺 بررسی متون پزشکی ایران در عصر قاجار نشان می‌دهد، نخستین طبیب ایرانی که به طرح نام «قرنطینه» و سطوح و قواعد آن به شکل علمی پرداخته، «حکیم موسی ساوجی» بوده که در سال ۱۲۶۲ هـ.ق، چندین سال قبل ازگذاردن «قاعدۀ کرانتین» به دست امیر کبیر، به این کار همت گمارده است.

🔺 معلوم نیست چرا مفاد مطالب کتاب وی مورد غفلت واقع شده است. بنا به خاطره‌ای که حکیم موسی ساوجی در رساله طبی خود نقل کرده، او در سال ۱۲۵۳ هـ.ق، برای انجام مناسک حج از راه شام به این منطقه رفته است اما به‌دلیل بروز درگیری بین سلطان عثمانی و حاکم مصر، از سفر حج بازمانده و به ناچار مدتی در آنجا به کار طبابت پرداخته و به مقتضای حرفه طبابت، با پزشکان اروپایی حشر و نشر پیدا کرده است.

ادامه در:

https://www.cafetarikh.com/news/49684

🆔 @cafetarikhcom


📙 تلفات کودتای ۲۸مرداد

🔺درباره‌ تلفات انسانی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ نظرات متفاوتی ارائه شده است. به نوشته کتاب «کودتاهای ایران» پزشکی قانونی تعداد کشته‌ها را ۴۱ نفر و تعداد مجروحان را ۷۵ نفر اعلام کرد.

🔺 عده‌ای هم زخم‌های جزئی برداشته بودند. تفکیک شغلی کشته‌شدگان چنین بود: یک سرهنگ نیروی‌ هوایی، یک ستوان دوم ارتش، یک دانشجوی نیروی‌ هوایی، یک استوار، سه گروهبان که یکی‌شان گاردی بود، دو سرباز وظیفه، یک کارآگاه شهربانی، ۱۳ غیرنظامی که یک زن هم در میانشان بود، ۱۷ نفر ناشناخته که به احتمال بسیار زیاد غیرنظامی بودند.

🔺 تفکیک شغلی مجروحان این‌گونه بود: ۵ سروان، ۱ استوار، ۳ گروهبان، ۱۲ سرباز، ۶ پاسبان، ۲ دانش‌آموز، ۴۶ غیرنظامی که یکی‌شان زن بود.

https://www.cafetarikh.com/news/49685

🆔 @cafetarikhcom


📙 علاقه عجیب ناصرالدین شاه به هنر

🔺 هنر خوشنویسی و خطاطی از دیگر هنرهایی بود که در دوره قاجار به شکوفایی و رونق خاصی رسیده و بسیاری از خوشنویسان مورد توجه و عنایت خاص پادشاهان از جمله ناصرالدین شاه قرار می­‌گیرند.

🔺 خوشنویسی ابتدا بیشتر در دربار و در میان زنان حرمسرا رواج داشت، اما ناصرالدین شاه خود نیز به خطاطی می­‌پرداخت. خط رایج در خوشنویسی آن دوره بیشتر نستعلیق بود که آثاری بس مهم و زیبا از هنرمندان آن در حال حاضر موجود است.

🔺 میرزا کلهر یکی از مشهورترین خوشنویسان دوره ناصری است که وقتی آوازه او به گوش پادشاه رسید، شاه درصدد حمایت از او و گماشتنش در وزارت چاپ برآمد اما میرزا کلهر نپذیرفت.

متن کامل در:

https://www.cafetarikh.com/news/49688

🆔 @cafetarikhcom


📙 دلایل حمایت حکومت سعودی از پهلوی

🔺از دید نویسنده کتاب «خدمتگذار تخت طاووس» در ده سال آخر سلطنت شاه عوامل متعددی باعث همکاری مشترک منطقه ای ایران و عربستان شدند. یکی تاسیس سازمان اوپک که هر دو کشور از اعضای اصلی آن بودند و در سیاستگذاری نفتی و انسجام سازمانی نقش اساسی بازی می کردند.

🔺 ضمن اینکه در مساله فلسطین و کنفرانس اسلامی از سیاست مشابه و هماهنگی پیروی نمی کردند. در دهه ۴٠ همچنین با داشتن دشمن مشترک یعنی جمال عبدالناصر پیوندهای خانوادگی شاه ایران و آل سعود بیشتر شده بود و این یکی از دلایل مهمی بود که چرا خانواده آل سعود و حکومت عربستان تا آخرین روزها از محمدرضاشاه دفاع کردند.

https://www.cafetarikh.com/news/49687

🆔 @cafetarikhcom


📙 انتقام منافقین از زائران حرم رضوی

🔺 انفجار در حرم علی بن موسی الرضا در ۳۰ خرداد ۱۳۷۳ (۲۰ ژوئن ۱۹۹۴) رخ داد. برای افزایش تلفات و زخمی‌ها، انفجار روز عاشورا یکی از مقدس‌ترین روزهای تشیع صورت پذیرفت، که حرم مملو از جمعیت مراسم بزرگداشت کشته‌شدن حسین بود.

🔺 بر اثر شدت انفجار که طبق نظر کارشناسان حجم آن معادل ۱۰ پوند (۴٫۵ کیلوگرم) ماده منفجره تی.ان.تی بود، ۲۶ نفر جان داده و بیش از ۳۰۰ تن زخمی شدند.

🔺 اگرچه یک گروه سنی پاکستانی مسئولیت حمله را پذیرفت، تهران مجاهدین خلق را مسئول بمبگذاری دانست و برخی یک شبه نظامی پاکستانی را مسئول دانستند.

گزارش تصویری در:

https://www.cafetarikh.com/video/49686

🆔 @cafetarikhcom


📙 ماجرای شورش مسلحانه ۳۰ خرداد

🔺 روز شنبه ۳۰خرداد ۱۳۶۰، روز بررسی طرح عدم کفایت سیاسی بنی‌صدر در مجلس بود. در اولین جلسه بررسی طرح مزبور، ۱۵ تن از نمایندگان از شرکت در جلسه خودداری کردند که برخی از شناخته‌ شده‌ترین آنها عبارت بودند از : مهدی بازرگان، ابراهیم یزدی، یدالله سحابی، احمد سلامتیان، احمد صدر حاج‌سیدجوادی، احمد غضنفرپور، محمد مجتهد شبستری و هاشم صباغیان.

🔺 همه گروه‌ها و جریان‌های مخالف نظام ـ جز اندکی که مرزبندی ایدئولوژیک و استراتژیک با لیبرال‌ها داشتند ـ قرار حمایت از بنی‌صدر را گذاشته بودند.

🔺 بنی‌صدر کاملاً مخفی شده بود و هیچ کس از محل اختفای او خبر نداشت؛ تا آنجا که دادستان انقلاب اسلامی مرکز نیز بعداً اعلام کرد که از محل سکونت بنی‌صدر هیچ‌گونه اطلاعی در دست نیست. 

متن کامل در:

https://www.cafetarikh.com/news/30737

🆔 @cafetarikhcom


📙 سوغات ظل السلطان از فرنگ

🔺 از شاهزادگان دوره قاجاریه، مسعود میرزا ظل السلطان پسر ارشد ناصرالدین شاه، از نظر تمول و ثروت و طول مدت حکمرانی و قدرت، یکی از رجال شاخص و منحصر به فردی است که با هیچ یک از اقوام خود قابل مقایسه نیست. وی در طول مدت عمر خود، سی و چهار سال متوالی حاکم اصفهان و قریب چهل و پنج سال متناوب حاکم مازندران و اصفهان و فارس و مدتی نیز فرمانروای مطلق العنان هفده شهر ایران بوده است.

🔺 دوران حکومت ظل السلطان در اصفهان، به قلع و قمع مخالفان و سرکوب شورشهای محلی و داخلی یا افزون بر داراییهای کلان از طریق دست اندازی بر اموال مردم می گذشت و اغلب اوقات را به شکار و بلوک گردی و خوشگذرانی سپری می کرد. با این حال، نباید از نظر دور داشت که تشکیل قشون منظم، تأسیس روزنامه فرهنگ، افتتاح مدرسه همایونی به سبک جدید و اکل دو میلیتر یا مدرسه نظامی برای تعلیم داوطلبان قشون، از جمله اقدامات ظل السلطان در اصفهان است.

https://www.cafetarikh.com/news/27435

🆔 @cafetarikhcom


📙 باغ نو؛ عمارتی منحصر به فرد در شیراز

🔺 باغ نو یکی از زیباترین مکان‌های تفریحی شیراز و میراثی از دوران صفویه است. شوالیه شاردن جهانگرد فرانسوی از جمله کسانی بوده که باغ‌های تنگ الله اکبر تا بقعه میرعلی بن حمزه را بسیار زیبا خوانده است. باغ نو نیز یکی از این باغ‌ها محسوب می‌شود. طبق گفته‌های این فرد باغ نو در عهد صفویه یکی از باغ‌های بسیار آباد و خوش منظره بوده که در دوران قاجار عمارتی نیز به آن افزوده شده است.

🔺 در گذشته باغ نو آب مورد نیاز خود را از منطقه رکن آباد به دست می‌آورد. این باغی که اکنون برجای مانده قسمتی از باغ قدیمی است که مردم آن را با نام پارک سعدی نیز می‌شناسند.

🔺 در این باغ مهمان خانه، ایوان سرتاسری، ستون‌های چوبی زیبا، حوض‌های بزرگ آب و… وجود دارد که سعی بر این شده است تا تمام آنها به حالت اولیه خود باقی بمانند. حجاری‌های ازاره در جلوی عمارت مانند روز اول هستند و زیبایی بنا را چند برابر کرده‌اند.

متن کامل در:

https://www.cafetarikh.com/news/49682

🆔 @cafetarikhcom


📙 تظاهرات با نقاب در کاشان

🔺 حمایت از امام خمینی (ره) در سال پنجاه و هفت در همه‌ی شهرهای کشور به اوج خود رسیده بود، به طوری که رژیم پهلوی در برابر این خیزش عمومی کاملاً مستأصل و از هرگونه تصمیم درستی عاجز شده بود.

🔺 یکی از اسناد امنیتی سال پایان کار رژیم پهلوی گزارشی است از تظاهرات مردم در شهر کاشان بر اساس این سند انقلابیون «در حالی که صورت‌های خود را با نقاب‌های پارچه‌ای سبز رنگی که روی آن شعارهایی علیه مقامات عالیه مملکتی و به نفع روح اله خمینی نوشته شده بوده، پوشانده و عکس‌هایی از روح اله خمینی، علی شریعتی و سید محمود طالقانی را با خود حمل می‌کرده‌اند، به تظاهرات خیابانی مبادرت کرده‌اند»

سند را اینجا ببینید

🆔 @cafetarikhcom


📙 راه ناهموار زیارت برای زنان

🔺 «عده زنان زائر هم كمتر از مردان نيست. زنان بر روى پالان الاغ‌ها نشسته و اغلب بچه‌اى هم در جلوى خود نشانده‌اند و كودك شيرخوارى هم در بغل دارند و در زير پاى آنها خورجينى است كه لوازم سفر در آن جای دارد. جادۀ يكنواخت است و غالبا از مسيل‌هائى مي‌گذرد كه در فصول بارانى رود كوچكى در آنها جريان دارد و جابجا در آن قطعات سنگ بزرگى ديده ميشود كه از كوه جدا شده و سيل آنها را نقل مكان داده است.

🔺 ...راه به اندازه‌اى سراشيب بود كه كالسكه تقريبا بر سر اسبان بطور عمود قرار داشت و گاهى تكان‌هاى سختى به ما مي‌داد و ما را به طرف آسمان مي‌پراند زيرا كه اجبارا بايستى از روى قلوه‌سنگ‌هاى بزرگى عبور كند كه مهندس ايرانى از برداشتن آنها خوددارى كرده بود.به هرحال شكايت مورد ندارد و جز تحمل سختى چاره‌اى نيست.»

متن کامل را اینجا بخوانید

🆔 @cafetarikhcom


📙 نقش دایی رضاخان در قزاق شدن او

🔺 رضا، فرزند عباسعلی از ایل پالانی در 24 اسفند 1255 هجری شمسی در روستای آلاشت از توابع سواد کوه مازندران متولد شد. پدر رضا، معروف به داداش بیگ و یکی از افسران قوای قزاق بود و مادرش نوش آفرین نیز از مهاجران گرجستانی محسوب می شد.

🔺 بعد از درگذشت پدر رضاخان، مادر رضاخان به دلیل اختلافات خانوادگی با خانواده شوهر خود به تهران مهاجرت کرد. رضا دوران کودکی و نوجوانی خود را زیر نظر دایی‌اش ـ که خیاط قزاقخانه بود ـ سپری کرد . از این زمان بود که مقدمات ورود رضا به بریگارد قزاق فراهم شد. دایی رضا، در پیوستن وی به نیروی قزاق نقش بسزایی داشت.

🔺 با توصیه دایی ، رضا از سن 14 سالگی به استخدام بریگارد مرکزی قزاق درآمد . در ابتدای خدمت رضا در قزاقخانه به کارهایی خدماتی و پیش افتاده گمارده شد . رضا در اوایل خدمت خود حقوقی از قزاقخانه دریافت نمی کرد و در ازای خوراک و پوشاک کار می کرد.

https://www.cafetarikh.com/news/19295

🆔 @cafetarikhcom


📙 شاه و سیاست «کاهش فشار»

🔺 سیاست کاهش فشار را محمدرضا شاه پهلوی در دهه پنجاه اتخاذ کرد. این سیاست مبتنی بر اهداف و برنامه‌های متعددی بود و با اهداف خاصی صورت گرفت. البته شرایط آن دوره نیز در اتخاذ این تصمیم بی‌تاثیر نبود:

🔺 «در ایران عواملی گوناگون برخاسته از شرایط داخلی و خارجی، پادشاه را به اتخاذ سیاست کاهش فشار مجبور می‌سازد. در عرصه داخلی میل شاه برای مشروعیت بخشی به نظام خویش و نهادینه‌سازی بیشتر پادشاهی در کشور کاهش فشارهای ناشی از برنامه‌های اقتصادی و نظامی شاه که فشار زیادی را بر زندگی ایرانیان تحمیل کرده بود از این عوامل بودند.

🔺 در سطح فرهنگی فعالیت‌های حکومت پهلوی دوم و بی توجهی به نظام فرهنگی اعتقادی مردم، نارضایتی‌هایی در بخش تبلیغ فرهنگ دینی به وجود می‌آورد. بدین دلیل، طی فرایندی تدریجی، روحانیت در حالی که نماد اصلی تفکر و تبلیغ دینی و نهاد قدرتمند و صاحب نفوذ در لایه‌های آشکار و نهان نظام اجتماعی است دست مایه‌های یک بسیج همه جانبه را در فراسوی اندیشه صاحب‌منصبان کوچک انگار این بخش فراهم می‌آورد.»

https://www.cafetarikh.com/news/49680

🆔 @cafetarikhcom

20 last posts shown.