🌕
شب چلّه در بلوچستان 🔥🔥🔥🌙🔥🔥🔥
🌳 آخرین شب فصل پاییز و طولانیترین شب سال را شب چله[۱] گویند. در این شب، آتشی میافروختند و نقالان به روایتپردازی از داستانها و قصهها میپرداختند. افرادی که مهارت زایدالوصفی در قصهگویی و داستانسرایی داشتند، داستانهایی را بازگو میگردند که روایتشان تا چند شب پس از شب چلّه طول میکشید.
🔥 پدربزرگان و مادربزرگان، چیستانها را در شب چله که آتش میافروختند و دور هم گرد میآمدند، برای نوادگان طرح و آنها را سرگرم میکردند. چیستانها هم کودکان را به تفکر و اندیشه وامیداشت و هم آنها را با سنتهای اجتماعی مردم بلوچ آشنا میساخت.
🌅 بزرگسالان از لحظهای که ستارهٔ شام[۲] به هنگام غروب آفتاب بر فرازِ آسمان فروغ مییافت، جشن [۳] خود را به پا میکردند و گرد هم میآمدند، و نوازندگان و پهلوانان اشعار حماسی و غنایی میخواندند.
🌅 هنگام طلوع ستارهٔ بام [۴] که ستارهٔ روشنی است و از طرف مشرق طلوع میکند و طلوع آن نشانهٔ بامداد و سحرگاه است؛ نوازندگان در دستگاهِ بام، مینواختند و سپس لیکوهایی را که با محتوای موسیقی زهیروک اختلاط یافته بود، میخواندند و این اقتضای دستگاهِ بام[۵] در قیچک[۶] بود.
🍁 اینگونه بود که جشن شب چله با برآمدن زهره به هنگام غروب آفتاب آغاز میشد و با طلوع تیر (عطارد) به هنگام بامداد و سحرگاه پایان مییافت.
🌄 همچنین اگر فرزندی در این هنگام به دنیا میآمد، فارغ از جنسیت نام او را بامی[۷] میگذاشتند.
🔥🔥🔥🌙🔥🔥🔥
۱- چِلَّگ ءِ شَپ.
۲- شام ءِ اِسْتار؛ یا همان سیاره زهره.
۳- سور.
۴- بام ءِ اِسْتار، بامی اِسْتار؛ همان سیاره تیر.
۵- از دستگاههای موسیقیِ منطقه که در نواختن قیچک (سروز) از آن بهره میبردند.
۶- سُرۆز، سُرۆد.
۷- بامی یا بامیگ، نامی بلوچی به معنی تابان و درخشان همچون سپیدهدم و منسوب به بام است.
━━━━━━━━≼🌺≽━━━━━━━━
📚 سرچشمه:
📖 بلال ریگی (۱۳۹۹): «گردآوری و توصیف فرهنگ عامه مردم میرجاوه». دانشگاه ولایت. صفحات ۴۳، ۸۵، ۱۴۹.
📖 عبدالغفور جهاندیده (۱۳۴۷): «فرهنگ بلوچی-فارسی». تهران: معین، ۱۳۹۶. صفحات ۲۵۲-۴، ۱۵۵۹، ۱۶۰۷.
#فرهنگ_و_رسوم
🔸
@balochs_history