بابک غفوری‌آذر | Babak Ghafooriazar


Channel's geo and language: Iran, Persian


کانال تلگرامی بابک غفوری‌آذر، روزنامه‌نگار‌
توئیتر: twitter.com/babakazar
اینستاگرام: instagram.com/babakazar

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Statistics
Posts filter


روایت سازنده یکی از فیلم‌های ممنوع دهه ۸۰ سینمای ایران؛ «فصل ممنوعه» چگونه کارگردانش را مجبور به خروج از ایران کرد؟

فریبرز کامکاری سازنده فیلم «فصل ممنوعه» است؛ فیلمی که سال ۱۳۸۲ در ایران کلید خورد اما گروه سازنده، به دلیل حساسیت‌ها در مورد موضوع فیلم یعنی قتل‌های زنجیره‌ای سعید حنایی در مشهد، نتوانستند تمام پلان‌های آن را فیلمبرداری کنند.
آقای کامکاری در گفت‌وگوی مفصل با پادکست «سینما سانسور» رادیوفردا به شرح ماجراهای ساخت این فیلم، حواشی بعد از آن و تهدید‌های نهادهای امنیتی پرداخته است.
«فصل ممنوعه» با بازی فرامرز قریبیان هیچگاه در ایران به نمایش درنیامد، اما سال ۱۳۸۴ در جشنواره سن‌سباستین شرکت کرد و در ایتالیا نیز اکران عمومی شد.
به‌گفتۀ آقای کامکاری، در این فیلم دو ماجرای واقعی با هم تلفیق شده و قصه شکل گرفته است؛ یکی قتل‌های سعید حنایی در انتهای دهه ۷۰ خورشیدی و دیگری قتل یک دختر به دست برادرش که عضو یک فرقه بود.
کارگردان در فیلم «فصل ممنوعه» ماجراهای فرقه‌های مسلمان تندرو در ایران را دستمایه قرار داده و در قالب قصه‌ای به‌ظاهر پلیسی – معمایی، به نقد افراطی‌گری مذهبی پرداخته است.
فریبرز کامکاری در این گفت‌وگو اشاره می‌کند که برای دریافت مجوز فیلمبرداری در ایران، فیلمنامه‌ای متفاوت ارائه کرد و سرانجام با برملا شدن این موضوع در هنگام تولید، او و گروهش دیگر نتوانستند همۀ پلان‌ها را مقابل دوربین ببرند.
این کارگردان با ترفندی که در پادکست «سینما سانسور» روایت آن را می‌توانید بشنوید، سرانجام نگاتیوهای فیلمش را از ایران خارج می‌کند و مراحل فنی فیلم را در ایتالیا به پایان می‌رساند.
با این حال، تماس‌هایی از ایران او را مجدداً به داخل کشور می‌کشاند؛ آخرین سفر به ایران که با تهدیداتی جدی همراه است. پس از آن او از ایران برای همیشه خارج می‌شود و دیگر به وطنش بازنمی‌گردد.
فریبرز کامکاری حالا حدود ۲۰ سالی می‌شود که در ایتالیا ساکن است و در این کشور فیلمسازی را ادامه می‌دهد.
ادامه مطلب را اینجا بخوانید

@babakgha


از ویژگی‌های سینمای امروز ایران

۱۸ بهمن: آزاده سیفی بازیگر فیلم «سان‌شاین اکسپرس» که بدون رعایت حجاب اجباری و مجوزهای حکومتی ساخته شده در جشنواره روتردام هلند

۲۱ بهمن: آزاده سیفی بازیگر فیلم «خدای جنگ» که محصول سازمان اوج سپاه پاسداران است در جشنواره فیلم فجر جمهوری اسلامی
@babakgha


‏دستاورد تازه جشنواره فیلم فجر در چهل و سومین دوره‌اش که در دولت مسعود پزشکیان برگزار می‌شود:
نصب ماکت موشک در کاخ جشنواره.
@babakgha


نمایش دو فیلم جدید از جریان سینمای زیرزمینی ایران

همزمان با برگزاری جشنواره فیلم فجر در ایران، دو فیلم جدید از جریان سینمای غیررسمی و زیرزمینی ایران با نام‌های «سان‌شاین اکسپرس» و «جماعت» برای نخستین بار در دنیا در جشنواره فیلم روتردام هلند به نمایش درآمدند. هر دوی این فیلم‌ها بدون رعایت سانسور حجاب اجباری بازیگران زن و بدون دریافت مجوزهای حکومت جمهوری اسلامی در داخل ایران ساخته شده‌اند.
روز سه‌شنبه فیلم «سان‌شاین اکسپرس» ساخته امیرعلی نوایی در بخش مسابقه جشنواره روتردام به نمایش درآمد. داستان این فیلم درباره گروهی است که می‌پذیرند در یک مسابقه واقع‌نمایی، مسافر یک قطار خیالی در داخل یک استودیو شوند با این شرط که هرچه به آنها گفته ‌شود را بپذیرند. بابک کریمی، محمد عاقبتی، سجاد حمیدیان، سام نخعی، شایسته سجادی، آزاده سیفی، کیانا کرمانیان، مهوش افشارپناه و آرش نعیمیان از بازیگران این فیلم هستند که به نوشته وب‌سایت جشنواره روتردام «اثر استعاری فاخری در بررسی این موضوع است که چگونه ساختارهای تمامیت‌خواه موجودیت خود را از طریق همدستی جمعی حفظ می‌کنند.»
فیلم بلند دیگر ایرانی نمایش داده شده در روتردام با نام «جماعت» درباره گروهی دختر و پسر جوان از نسل معروف به زد است که می‌خواهند یک مهمانی شبانه به مناسبت سفر یکی از دوستانشان به خارج از کشور برپا کنند. در این فیلم هم بازیگران زن حجاب ندارند و شیوه پرداخت و بیان فیلم بسیار صریح و بی‌پرواست. این فیلم ساخته سهند کبیری است که پیشتر تجربه ساخت چند فیلم کوتاه داشته است. کیوان محمدی، رضیه منصوری، شجاع گیاهی، باسط رضایی، رامبد مطلبی و درسا شیرازی ازجمله بازیگران این فیلم هستند.
این فیلم‌ها، تازه‌ترین محصولات جریانی هستند که در دو سال اخیر به نمایندگان اصلی سینمای ایران در رویدادها و جشنواره‌های مهم بین‌المللی تبدیل شده‌اند.
علاوه بر این دو فیلم جدید، «دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسول‌اف هم که نامزد دریافت جایزه اسکار در رشته بهترین فیلم بین‌المللی شده به صورت ویژه با حضور سازنده‌اش در جشنواره روتردام به نمایش درآمد.
همچنین مستند بلند «تهران، تاریخ ناتمام» ساخته سعید نوری که روایتی از تاریخ معاصر شهر تهران از طریق تدوین تعداد بسیار زیادی از فیلم‌‌های ایرانی پیش از انقلاب ۵۷ و تلفیق آنها با ترانه‌ها و موسیقی‌های شناخته شده ارائه می‌دهد با حضور سازنده‌اش در جشنواره روتردام اکران شد. به پیشنهاد سعید نوری همچنین فیلم قدیمی «غفلت» ساخته سال ۱۳۳۲ علی کسمایی با بازی ناصر ملک‌مطیعی هم به نمایش درآمد.
@babakgha


۱۱ بهمن ۱۴۰۳: تقدیر از رضا بابک در افتتاحیه مهم‌ترین رویداد سینمایی حکومت جمهوری اسلامی

۱۶ بهمن ۱۴۰۳: اعلام تشکیل پرونده قضایی علیه رضا بابک و مرضیه برومند از سوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی

نمونه‌ای از شرایط و موقعیت هنرمندانی که در جریان رسمی هنرهای نمایشی ایران فعالیت می‌کنند.

@babakgha


بازیگر فیلم «امیلیا پرز» مجبور به عذرخواهی شد

با بالاگرفتن واکنش‌های انتقادی به انتشار توئیت‌ها و مصاحبه‌های کارلا سوفیا گاسکون، بازیگر فیلم «امیلیا پرز»، او مجبور به انتشار بیانیه عذرخواهی و حذف حسابش در شبکه اجتماعی ایکس شد. منتقدانِ نوشته‌ها و اظهارات سوفیا گاسکون، او را ازجمله به نژادپرستی و مسلمان‌ستیزی متهم می‌کنند. کارلا سوفیا گاسکون شهروند مکزیک از تباری اسپانیایی و ترنسجندر است.
رسانه‌های مهم دنیای سینما می‌گویند این اتفاق نه تنها بر شانس دریافت جایزه کارلا سوفیا گاسکون تاثیر می‌گذارد، بلکه می‌تواند کل کارزار «امیلیا پرز» در جوایز اسکار را هم تحت تاثیر قراردهد. اتفاقی که می‌تواند به سود رقبای این فیلم در بخش‌های مختلف ازجمله بهترین فیلم بین‌المللی تمام شود. «دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسول‌اف از رقبای «امیلیا پرز» در بخش بهترین فیلم بین‌المللی است.
@babakgha


تصاویر و گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های ایران نشان می‌دهد سینماگران شناخته شده در مراسم افتتاحیه جشنواره فیلم فجر غایب بودند. این نخستین جشنواره فجری است که در دولت مسعود پزشکیان برگزار می‌شود.
@babakgha


سهیلا گلستانی با ادامه ممنوع‌الخروجی از داوری در جشنواره روتردام بازماند

سهیلا گلستانی که به عنوان یکی از اعضای هیئت داوران بخش رقابتی جشنواره بین‌المللی فیلم روتردام هلند معرفی شده بود، با ادامهٔ ممنوع‌الخروجی امکان حضور در این جشنواره را از دست داد.
این جشنوارهٔ اروپایی ۲۰ آذر امسال، این بازیگر و کارگردان ایرانی را به عنوان یکی از اعضای هیئت داوران خود معرفی کرده بود و نام او در کنار در کنار سینماگران دیگری از بریتانیا، اندونزی و هنگ‌کنگ برای داوری فیلم‌های بخش مسابقه ببر این جشنواره به چشم می‌خورد.
در آن زمان نیز خانم گلستانی از سوی قوهٔ قضائیه جمهوری اسلامی ممنوع‌الخروج بود و احتمال حضور او در این جشنواره به علت بازی در فیلم «دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسول‌اف در هاله‌ای از ابهام قرار داشت.
وب‌سایت «ددلاین» روز پنج‌شنبه ۱۱ بهمن با اعلام این خبر نوشت با این حال محمد رسول‌اف، کارگردان این فیلم که سال گذشته از ایران خارج شد، در جشنوارهٔ روتردام حاضر خواهد شد و ۱۵ بهمن‌ماه در نشستی با عنوان «سینما و ظهور اقتدارگرایی» سخنرانی خواهد کرد.
مسئولان قضایی جمهوری اسلامی برای تعدادی از عوامل فیلم «دانه انجیر معابد» پرونده‌های قضایی به اتهام‌های مختلف تشکیل داده‌اند و تعدادی از آن‌ها از جمله خانم گلستانی ممنوع‌الخروج شده‌اند.

@babakgha


گفت‌وگوی به نسبت مفصل و شاید بیش از حد انتقادی با محمد رسول‌اف شد. تلاش کردم بیشتر سئوال‌های پیرامون آقای رسول‌اف را (از اتهام‌های مربوط به کم ارزش بودن ارزش‌ هنری آثارش تا آنچه سواستفاده سیاسی از سوی او نامیده می‌شود تا روابط خانوادگی و نگاهش به عمویش، جلال رسول‌اف و آن واکنش بحث‌انگیزش به اصغر فرهادی) از او بپرسم. او هم به شیوه معمولش صریح پاسخ داد تا حاصلش به نظرم گفت‌وگوی بسیار صریحی شود. روایتی که محمد رسول‌اف از دیدارش با امیر جدیدی و بحث مربوط به فیلم «روز صفر» بیان کرد هم به نظرم از بخش‌های جذاب و احتمالا واکنش‌برانگیز صحبت‌هایش بود.
کل گفت‌وگو را می‌توانید در وب‌سایت رادیو فردا یا یوتیوب ببینید و همچنین در این شماره پادکست صحنه بشنوید.
@babakgha


علی رفیعی، طراح صحنه و لباس، نویسنده و کارگردان شناخته شدهٔ سینما و تئاتر ایران با اشاره به مشکلات امنیتی و قضایی که در سال‌های اخیر برای تعدادی از فعالان هنرهای نمایشی ایران رخ داده می‌گوید بی‌رحمی زیادی در حق جوان‌های ایران می‌شود.
آقای رفیعی که در تاریخ‌ هنرهای نمایشی ایران نامی مطرح است، در گفت‌وگو با پادکست «صحنۀ» رادیو فردا، از قابل دوام نبودن شرایط فعلی در فضای هنرهای نمایشی ایران سخن گفت و یادآور شد که برخی هنرمندان تئاتر در سال‌های اخیر نپذیرفته‌اند در این شرایط کار کنند و کنار نشسته‌ یا خانه‌نشین شده‌اند یا کار دیگری می‌کنند.
ادامه مطلب را اینجا بخوانید.

@babakgha


«دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسول‌اف به نمایندگی از آلمان نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین فیلم بین‌المللی ۲۰۲۵ شد.
محمد رسول‌اف بعد از مجید مجیدی و اصغر فرهادی، سومین فیلمساز ایرانی است که با فیلمی ساخته شده در ایران نامزد دریافت جایزه اسکار می‌شود.
همچنین نام انیمیشن کوتاه «در سایه سرو» ساخته مشترک شیرین سوهانی و حسین ملایمی از ایران در میان ۵ نامزد نهایی دریافت جایزه اسکار بهترین فیلم انیشمین کوتاه ۲۰۲۵ اعلام شد.
@babakgha


#پادکست #صحنه ۷۷۱

🔸گفت‌وگو با علی رفیعی: در قبال جوان‌های ایران بی‌رحمی زیادی می‌شود

🔸علی رفیعی در تاریخ‌ هنرهای نمایشی ایران نام شناخته‌شده‌ و معتبری است. حاصل بیش از ۵ دهه حضور او در سطح اول هنرهای نمایشی ایران اجرای بیش آقای رفیعی در سال‌های پیش از انقلاب در کنار اجرای چند نمایش، دوره‌ای مدیریت تئاترشهر تهران را برعهده داشت و پس از انقلاب نیز با نمایش‌هایی چون «عروسی خون»، «شازده احتجاب»، «کلفت‌ها»، «در مصر برف نمی‌بارد»، «شکار روباه» و «یرما» تماشاگران بسیاری را به سالن‌های نمایش کشاند. او که چند سالی است نمایشی را بر صحنه نبرده در سال‌‌های اخیر بویژه پس از اعتراض‌های معروف به زن، زندگی، آزادی از حامیان هنرمندان معترض حوزه تئاتر ایران بوده است. علی رفیعی که این روزها در پاریس است می‌گوید بی‌رحمی زیادی در قبال جوان‌های ایران می‌شود. تهیه و اجرا: بابک غفوری‌آذر

🔸#پادکست «صحنه» را می‌توانید با کیفت صدای
بهتر در همه پادگیرها از جمله کست‌باکس هم گوش کنید و اگر از شنیدنش لذت می‌برید آن را با دوستانتان هم به اشتراک بگذارید.

فردا پادکست 🎧


سال ۱۴۰۳ از نظر کشته شدن مقام‌های عالی‌رتبه جمهوری اسلامی حالا فقط با ۱۳۶۰ قابل مقایسه است.
علی خامنه‌ای ۷ تیر ۱۴۰۱ با یاد کردن از خداوند سال ۱۳۶۰ به مخالفان حکومت هشدار داده بود اما گویی آن خدا فعلا برای حکومت خودش همان خدای ۶۰ است.

درباره وقایع سال ۱۳۶۰ و اعدام‌های آن سال اینجا بخوانید

درباره سوابق قضایی علی رازینی اینجا بخوانید

درباره سوابق قضایی محمد مقیسه اینجا بخوانید

@babakgha


از وقتی خبر رفتنش آمده افتاده‌ام به دوباره خواندن نوشته‌هایش. با خاطراتی که همین طور با هر عکس و کلمۀ آشنای آن سال‌های نزدیکی با او، هجوم می‌آورند. بعضی وقایعِ فراموش شده، این ساعت‌ها تازه به یادم آمده است. سفری ذهنی شده به تهران ۱۳۸۰ و ۱۳۸۱. در این سفر دیدم چقدر از آن روزها فاصله گرفته‌ام و جهانم تغییر کرده است. خود آن سال‌هایم حالا خیلی دور و خام و ساده به نظرم می‌رسد.
و به ابراهیم نبوی فکر می‌کنم و آن استعداد و توانایی شگرفی که در نوشتن داشت و آن جهان ذهنی‌اش که گویی از همان سال‌ها تاکنون به‌رغم همه بالا پایین‌های ظاهری، تغییر چندانی نکرده بود. در سال‌هایی که من هم مثل او غربت‌نشین شدم، جز یکی دو گفت‌وگوی تلفنی، رابطه‌ای با او نداشتم. به تدریج کمتر از او خواندم و شنیدم و دیدم. نمی‌خواستم خاطره و احترام پیشین مخدوش شود.
حالا در این ساعت‌ها با مرور نوشته‌ها و وقایع این سال‌ها فکر می‌کنم دامنه تغییر و بازاندیشی در افکار و اعتقادات تا کجا می‌تواند باشد و تاثیر اتفاقات پیرامونی و شرایط زیستی بر افراد چه میزان است؟ افراد چقدر تغییر می‌کنند و در اعتقاداتشان تجدیدنظر می‌کنند یا بر سر همان تفکرات می‌مانند؟
در همین خواندن‌ها بود که دیدم ابراهیم نبوی چند سال پیش از لحظه دست شستن از تفکرات دینی‌اش نوشته بود:
«درست در همان روزهایی بود که به همه چیز شک کرده بودم. سالها قبل به انقلاب و خمینی و جمهوری اسلامی و هر چیزی که بوی دین و سیاست بدهد شک کرده بودم، و چند ماهی بود که نه نماز می‌توانستم بخوانم، نه می‌توانستم روزه بگیرم، آن هم منی که عاشق نفس روزه گرفتن بودم. انگار خدا همه درهایش را بسته بود به روی من. ظهر ساعت دوازده و نیم بود که دیدم هیچی را قبول ندارم، روزه هم بودم. حالا چه کنم؟ مطمئن بودم که دیگر روزه هم رفت به فاک فنا.»
اما او با همه این تغییرات، در باورش به اصلاحات شک نکرد. گویی دست شستن از این اعتقاد برایش از شک به خدا سخت‌تر بود.
هرچه بود نامش در بازخوانی دورانی از تاریخ رسانه ایران برجسته است.
عکس‌ از فیس‌بوک ابراهیم نبوی است.
@babakgha


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
البته که بهرام بیضایی حسابی در ایکس (توییتر) ندارد و البته که آن نقل قول مربوط به برنامه بزرگداشت چند سال قبل شاهرخ مسکوب است.
اظهارنظر بیان شده در این ویدئو هم احتمالا بتواند نشانه‌ای از احترام ایشان به میراث ادبیات و فرهنگ و هنر معاصر ایران باشد.
وجود بهرام بیضایی را پاس داریم.
@babakgha


#پادکست #صحنه ۷۷۰

🔸تصویر ژاله علو در سینما؛ از اغواگری به فرزانگی

🔸با درگذشت #ژاله_علو در نخستین روزهای دی ماه سال ۱۴۰۳، فرهنگ و هنر ایران یکی از آخرین بازمانده‌های نسلی از زنان هنرمند را از دست داد که از پیشگامان فعالیت هنری در دوران مدرن تاریخ ایران محسوب می‌شدند. خانم علو نه فقط با بازیگری‌اش که همچنین با صدای پرطنین و حجیم و شخصیت قاطعش در اغلب نقش‌هایی که ایفا می‌کرد، شناخته می‌شد. شماره ۷۷۰ پادکست صحنه، مروری است بر جایگاه و نقش‌آفرینی‌های ژاله علو در سینما، به مناسبت درگذشت این هنرمند شناخته شده. در این شماره ضمن مروری تاریخی بر چند نقش‌آفرینی مهم ژاله علو در سینما با سعید نوری، نویسنده و پژوهشگر تاریخ سینمای ایران گفت‌وگو شده است. تهیه واجرا: بابک غفوری آذر

🔸#پادکست «صحنه» را می‌توانید با کیفت صدای
بهتر در همه پادگیرها از جمله کست‌باکس هم گوش کنید.
@babakgha


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
‌بیتا فیاضی، هنرمند شناخته شده حوزه تجسمی، دوسالانه سرامیک ایران را روز دوشنبه بدون رعایت حجاب اجباری افتتاح کرد. اقدامی که با خشم خبرگزاری مهر روبرو شده و از آن به عنوان «هنجارشکنی و بی‌احترامی به قوانین رسمی کشور» یاد کرده است.
@babakgha


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
خب چه کسی یا کسانی پشت تلفن بودند؟ اگر مسئولان جشنواره برلین بودند که رسوایی بزرگی برایشان می‌شود. قاعدتا اگر قصد افشاگری است باید جزئیات بیشتری گفته شود.

پی‌نوشت: در دوره گذشته جشنواره برلین علاوه بر «کیک محبوب من»، فیلم «خمیازه بزرگ» که با حجاب ساخته شده بود از ایران حضور داشت.
@babakgha


#پادکست #صحنه ۷۶۹

🔸مروری بر سال سینمایی ۲۰۲۴

🔸شماره ۷۶۹ پادکست صحنه مروری است بر مهم‌ترین فیلم‌های سال ۲۰۲۴ در گفت‌وگو با جمشید اکرمی، نویسنده، منتقد و استاد سینما در دانشگاه ویلیام پترسن آمریکا. آقای اکرمی از جمله منتقدانی است که نشریه معتبر «فیلم کامنت» آمریکا هرساله از او برای شرکت در نظرخواهی‌ انتخاب برترین فیلم‌های سالش دعوت می‌کند. او امسال سه فیلم «#دانه_انجیر_معابد»، «همچنان اینجا هستم» و «امیلیا پرز» را به عنوان بهترین فیلم‌های سال ۲۰۲۴ انتخاب کرده است. تهیه واجرا: بابک غفوری آذر


فردا پادکست 🎧


«دانه انجیر معابد» در فهرست ۱۵ نامزد اولیه جایزه اسکار

آکادمی اسکار روز سه‌شنبه فهرست نامزدهای اولیه چند رشته جوایز سال ۲۰۲۵ را اعلام کرد و فیلم «دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسول‌اف در فهرست ۱۵ نامزد اولیه رشته بهترین فیلم بین‌المللی قرار گرفت.
این فیلم که بدون دریافت مجوزهای حکومت ایران و رعایت قوانین سانسور جمهوری اسلامی ساخته شده، به نمایندگی از آلمان در رقابت‌های اسکار شرکت می‌کند.
فیلم‌های «امیلیا پرز»، «هنوز اینجا هستم»، «نی‌کپ»، «دختری با سوزن»، «داهومی»، «آواز بوقلمون»، «آرماند»، «ورمیگیلو»، «امواج» و «جریان» از دیگر فیلم‌های راه‌یافته به فهرست ۱۵ نامزد اولیه اسکار بهترین فیلم‌ بین‌المللی هستند.
فیلم «دانه انجیر معابد» پیشتر نامزد دریافت جایزه گلدن گلوب هم شده بود.
فیلم «در آغوش درخت» ساخته بابک خواجه پاشا که به نمایندگی از جمهوری اسلامی برای رقابت در رشته بهترین بین‌المللی معرفی شده بود در میان ۱۵ نامزد اولیه قرار نگرفت.
@babakgha

20 last posts shown.