Araz News آراز نیوز


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: Telegram


‎ارگان تشکیلات مقاومت ملی آزربایجان - دیرنیش‌
‎آدرس کانال
t.me/ArazNews
‎ارتباط
@ArazNews_Admin
‎وبسایت تشکیلاتی
diranish.com
‎وبسایت خبری تحلیلی
www.araznews.org
‎اینستاگرام
instagram.com/araznews2023
‎یوتیوب
youtube.com/c/ArazNewsChannel

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
Telegram
Statistics
Posts filter


فاشیسم، ارتجاع، استبداد



🌎 آرازنیوز، خبرین دوغرو یئری

🔗 @ArazNews


Forward from: Araz News آراز نیوز
🔴🔴جدیدترین اخبار آزربایجان و منطقه را در آراز نیوز بخوانید

✅بروزترین مقالات تحلیلی و خبری با موضوع مسائل روز آزربایجان و منطقه

✅بروزترین جزوات آموزشی کار تشکیلاتی، فعالیت سیاسی و مدنی

✅آخرین گزارش‌ها و خبرهای مربوط به افشای فعالیت‌های گروه‌های تروریستی در غرب آزربایجان


✅آراز نیوز بزرگترین رسانه حرکت ملی آزربایجان


آراز نیوز را شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید



💻 تلگرام:

https://t.me/ArazNews

📱اینستاگرام:

www.instagram.com/araznews2023

📸 توییتر:

www.twitter.com/ArazNews_org

🖥 یوتیوب:

www.youtube.com/ArazNews


🛑 نظرات، عکس‌ها و فیلم‌هایتان را برای ما بفرستید:

✉️ تلگرام:
@ArazNews_Admin


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
ورزشگاه دورنالار یوواسی اورمیه امروز شاهد رویدادی تاریخی بود؛ برای اولین بار، بانوان این شهر توانستند در میان محدودیت‌های شدید، مجوز ورود به ورزشگاه را برای تماشای بازی تیم والیبال شهرداری اورمیه دریافت کنند. این اتفاق پس از ماه‌ها مطالبه‌گری و پافشاری زنان اورمیه‌ای و همچنین اعتراض سرمربی تیم والیبال شهرداری اورمیه به تبعیض‌های موجود رخ داد.

تا پیش از این، زنان تورک در اورمیه از حضور در ورزشگاه، محروم بودند. این در حالی است که در اکثر شهرهای ایران، زنان توانسته‌اند به طور آزادانه در حمایت از تیم‌های ورزشی شهر خود در ورزشگاه‌ها حضور یابند.

تبعیض علیه زنان در ایران، به ویژه در شهرهای تورک‌نشین، شدت بیشتری دارد. زنان اورمیه‌ای امروز پس از تلاش‌های طولانی، به صورت محدود اجازه ورود به سالن را پیدا کردند، اما همچنان این محدودیت‌ها در مقایسه با سایر شهرهای ایران آشکارا تبعیض‌آمیز است.

این اقدام، هرچند کوچک، نقطه آغازی برای تغییرات در این عرصه محسوب می‌شود و نشان‌دهنده قدرت صدای زنان برای دستیابی به حقوق خود است.


🌎 آرازنیوز، خبرین دوغرو یئری

🔗 @ArazNews


ماهیت واقعی رویارویی صفوی- عثمانی، هیچ‌کدام از این برداشت‌های امروزی از قبیل؛ رویارویی ایران و انیران، ایران و غیر ایران، ایران فارس شیعی با تُرکیۀ تُرک عثمانی نبوده است. ماهیت واقعی این رویارویی، عصیان اهل طریقت علوی تُرک علیه حاکمیت شریعتمدار سُنی تُرک بوده است. دیوان تُرکی منسوب به اسماعیل خطایی، بهترین نشانه و نماد این رویارویی‌است. این رویارویی در سرزمین‌های شرقی خلافت عثمانی و در میان ایل‌ها و طوایف سرکشی آغاز شد که نمی‌توانستند به قید و بند حکومت شرعی خلیفۀ عثمانی تن در دهند. جنبش موسوم به قیزیلباشیه، نه اول این ماجرا بود و نه آخر آن، بلکه گروه موسوم به قیزیلباشیه، یکی از جریان‌های علوی و طریقت‌چی در آناتولی بودند که از قضا شانس و سرگذشتی متفاوت از سایر هم‌مسلکان خود یافتند. آنها توانستند با پشتیبانی مسیحیان به‌ویژه ارامنه و گردآوری طرفداران در آذربایجان و عبور از آن به مرکز ایران، ضمن فرار از زیر لوا و اقتدار خلافت سُنی- تُرکی عثمانی، موفق به بینانگذاری یک دولت به ظاهر شیعی شوند که در واقع مجری آمال اروپای مسیحی بود. 

بنابراین صفویه دو دورۀ مختلف و کاملاً متفاوت دارد؛ 1. دورۀ عصیان و جنبش. 2. دورۀ تأسیس دولت. در دورۀ اول رویکرد قیزیلباشان در رابطه با دولت و خلیفۀ عثمانی، شورش و ستیز است اما در دورۀ دوم، این روح شورش و ستیز نظامی تا حد زیادی کنار گذاشته می‌شود و ورثۀ اسماعیل درمی‌یابند که دولتمداری با جنگ دائم غیر ممکن است و به همین سبب دورۀ سَیّاسی، کنار آمدن ناگزیر با دولت معظم عثمانی را آغاز می‌کنند اما همواره در کار کینه‌پروری علیه آن. در عین حال در هیچ‌یک از این دو دوره، نه ایران و تُرکیه‌ای وجود دارد و نه دعوا دعوای تُرک و تاجیک است. بلکه دورۀ اول؛ دورۀ رویارویی بین تُرک‌های شیعه با دولت تُرک سنی‌است که از قضا بیشترشان اتباع این دولت بوده‌اند. دورۀ دوم؛ دورۀ تأسیس یک دولت به ظاهر شیعه در کنار دولت سنی- تُرکی و دشمنی با آن تا حد امکان و کنار آمدن ناگزیر با آن. به بیانی دیگر؛ رویارویی صفویان با دولت عثمانی در دورۀ اول رویایی صِرف نظامی بین تُرک‌های شیعه و تُرک‌های سنی‌است اما رویارویی در دورۀ دوم هم به رویارویی فکری- فرهنگی و سیاسی- عقیدتی تبدیل می‌شود و هم هویت تُرکی- شیعی (علوی‌گری) صفویه به‌تدریج تضعیف و صفویه عملاً تبدیل به سنگر مسیحیت به هدایت ارامنه، در پشت جبهۀ عثمانی تبدیل می‌شود. اصفهان دورۀ صفوی، جولانگاه ارامنه، یهودیان و مسیحیان ارویایی‌است. اکثر مطلق آثار دورۀ صفوی، از جمله کاروانسراها ساختۀ اروپائیان است. تمامی پرتره‌های موجود از شاهان صفوی توسط اروپائیان نقاشی شده است و شواهد بسیار دیگر.
 
با توجه به این واقعیت‌های تاریخی، کسانی که امروز به دنبال افروختن آتش دشنمی بین ایران و تُرکیه هستند و دامن این خصومت و کینۀ کور را به روابط بین دو آذربایجان نیز می‌کشانند، دانسته یا نادانسته، از سویی دچار قرائت اشتباه از تاریخند و از سوی دیگر با بینشی نادرست‌تر می‌خواهند این قرائت نادرست را به زمان حال و اکنون تحمیل کنند. آنها دقیقاً به همان راهی می‌روند که هدف صلیبیون در دورۀ صفوی بود، یعنی دشمنی بین جوامع و دولت‌های مسلمان که امروزه به صورت دشمنی ملی ایرانیان با تُرک‌ها و عرب‌ها بازتعریف می‌شود. ریشۀ اصلی تمامی این ماجرا، بینش و فهم شعوبی‌است. در فهم کج و معوج شعوبی از صفویه، هویت تُرکی و شیعی صفویه، به‌کلی زدوده شده، هویت شعوبی (قوم‌گرایی پارسی+تشیع) به جای آن نهاده می‌شود.

حدود یک قرن است که بینش و درک شعوبی از ایران و جهان، به ایدئولوژی و اپیستمۀ رسمی دولت و حکومت در ایران و کارخانۀ تولید کینه و خصومت تبدیل شده است. کینه و خصومتی که بازوی اجرایی آن همواره لُمپن‌ها هستند که گاهی از کنترل خارج می‌شوند. درونمایۀ اصلی اپیستمۀ شعوبی‌، «ما و دشمنان ما»ست. در فهم شعوبی، هر آنچه که خارج از دایرۀ «ما» قرار دارد، دشمن ماست. بنابراین از منظر فهم شعوبی، نه‌تنها تمامی ممالک و ملل همسایه، هر یک به نوعی دشمن این «ما» هستند، بلکه حتی ایرانیانی نیز که نمی‌خواهند در دایرۀ این «ما» قرار بگیرند، خائن و مجرم هستند و به سختی باید تنبیه شوند. عامل اصلی انزوا و فلاکت ایران، دقیقاً همین اپیستمۀ شعوبی‌است.  



*انتشار مقاله در راستای گردش آزاد اطلاعات و تضارب آرا بوده، الزاماً منعکس کننده نظرات رسانه آراز نیوز نیست.


🔗 @ArazNews


نئوصفوی‌گرایی یا نئوشعوبی‌گری؟


✍️ سیدمرتضی حسینی



اخیراً شاهد تکرار بی‌ادبانه‌تر توهین‌های دائم‌التکرار به دولت‌ها و روسای جمهور تُرکیه آذربایجان در یک محفل مداحی بودیم.

شاید در نگاه اول، خاستگاه اصلی این کینه شدید نسبت به دو کشور و دولت همسایه، مذهب شیعه و ناسازگاری آن با دولت عثمانی در دورۀ صفوی و تُرکیه در سال‌های اخیر به عنوان نماینده و نماد اسلام سنی به نظر برسد اما بررسی ابعاد شواهد ناقض این فرضیه نشان می‌دهد که ماهیت ماجرا متفاوت از آن چیزیست که نقطۀ آغاز آن چالدیران معرفی می‌شود. 


ادامه 👇👇👇


خانه تاریخی خدایاری، یکی از بناهای ارزشمند مراغه، به دلیل بی‌توجهی مسئولین و سیاست‌های عمدی تخریب آثار تاریخی آزربایجان در معرض نابودی قرار گرفته است.

خانه تاریخی خدایاری مراغه، واقع در خیابان اوحدی، کوچه هلاکوخان، در پشت گنبد کبود و برج مدور، یکی از نمونه‌های ارزشمند معماری آزربایجان با تزئینات زیبا، قوس‌های کلیل و استفاده از آجرهای رنگی، نمایی از شکوه معماری سنتی آزربایجان را به نمایش می‌گذارد.

ویژگی‌های منحصربه‌فرد این بنا شامل آجركاری‌های متنوع و قاب‌بندی‌های هنری با رنگ فیروزه‌ای است که آن را به یکی از نمادهای هویتی مراغه تبدیل کرده است. ستون‌های چوبی داخل بنا نیز گواهی از اصالت و ظرافت در طراحی این اثر تاریخی هستند.

متأسفانه، این خانه تاریخی نیز به سرنوشت سایر آثار ارزشمند آزربایجان دچار شده است. سیاست‌های غیرمسئولانه و عمدی دولت ایران در بی‌توجهی به حفاظت از آثار تاریخی، تخریب تدریجی این بناها را تسریع کرده است. سیاست‌های برنامه‌ریزی‌شده‌ای که به‌طور هدفمند تخریب و فراموشی آثار تاریخی آزربایجان جنوبی را دنبال می‌کنند.



🌎 آرازنیوز، خبرین دوغرو یئری

🔗 @ArazNews


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
شعرخوانی زیبای کودک تورک قاشقایی در وصف آزربایجان


جانیما جان آرخام ایمانیم سن آزربایجان
قایی نینگ بیر قاشی یام جانیم سن آزربایجان

تورک شیرازی اورک ده آدینگ ازبر ائیله میش
شاه داماریمدان آخان قانیم سن آزربایجان




🌎 آرازنیوز، خبرین دوغرو یئری

🔗 @ArazNews


شعارهای «آزربایجان قیزلاری، گویلرین اولدوزلاری»

و

«تبریز، زنجان، اردبیل - بو سس اورمو دان گلیر»



در دورنالار یوواسی طنین انداز شد




🌎 آرازنیوز، خبرین دوغرو یئری

🔗 @ArazNews


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
تصاویری از شور حال سالن والیبال «دورنالار یوواسی» پیش از بازی شهرداری اورمیه با گیتی پسند




🌎 آرازنیوز، خبرین دوغرو یئری

🔗 @ArazNews


رئیس‌جمهور جمهوری آزربایجان، ایلهام علی‌یئو، روز دوشنبه 8 ژانویه، علی‌اکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران را در باکو به حضور پذیرفت.

در این دیدار، مسائل مهم مربوط به روابط دوجانبه جمهوری آزربایجان و ایران، همکاری‌های منطقه‌ای و چالش‌های امنیتی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

علی‌اکبر احمدیان ضمن ابراز تمایل ایران به تقویت روابط با جمهوری آزربایجان، بر اهمیت همکاری‌های مشترک در راستای تأمین امنیت و توسعه منطقه تأکید کرد.


🌎 آرازنیوز، خبرین دوغرو یئری

🔗 @ArazNews


تهران در مجاورت شهرهایی قرار دارد که جمعیت قابل‌توجهی از ترک‌ها در آن زندگی می‌کنند؛ برای مثال، کرج، قزوین و همدان. همچنین نزدیکی تهران به استان‌های غربی مانند کردستان باعث شده نگرانی‌هایی دربارهٔ رخدادهای احتمالی قومی-منطقه‌ای شده است. برخی تحلیلگران بر این باورند که در صورت افزایش تنش داخلی یا خارجی، ممکن است گروه‌های ترک یا کرد به‌سرعت به‌سمت تهران حرکت کنند و کنترل پایتخت را در دست بگیرند.

ایران، به‌دلیل سیاست‌های خارجی خود، همواره در معرض خطر دخالت خارجی قرار دارد. در چنین سناریویی، ممکن است برخی گروه‌های اتنیکی در کردستان، بلوچستان، آزربایجان و اهواز برای کسب خودمختاری، دست به اعتراض مسلحانه بزنند. با توجه به حضور پررنگ ترک‌های آذربایجانی در تهران و احاطه آن، این احتمال هم مطرح است که در زمان تشدید تنش، نیروهای ترک یا کرد از مناطق غربی به‌سوی پایتخت روانه شوند. چنین رویدادی می‌تواند اقتدار دولت مرکزی را در معرض خطر جدی قرار دهد.

بر اساس برخی گزارش‌ها، مراکز تصمیم‌گیری در ایران مناطق مرکزی یا جنوبی کشور به‌ویژه حوالی کرمان یا حاشیهٔ خلیج را برای پایتخت جدید در نظر گرفته‌اند. علت اصلی این انتخاب، دوری این مناطق از مرزها و اتنیک‌های گوناگون است. کویرها و مسافت‌های طولانی در جنوب و مرکز ایران، پیشروی نیروهای احتمالی مخالف را دشوار می‌کند و پایتخت را از درگیری‌های اتنیکی دور نگه می‌دارد. افزون بر این، بیشتر جمعیت این مناطق فارس‌زبان هستند و دولت مرکزی احتمال بروز شورش محلی را کمتر ارزیابی می‌کند.

طرح انتقال پایتخت ایران اگرچه در ظاهر با هدف بهبود وضعیت زیست‌محیطی، مدیریتی و اقتصادی تهران مطرح می‌شود، اما از دید بسیاری از کارشناسان، ملاحظات امنیتی و حفظ ثبات سیاسی دلیل اصلی آن است. نزدیکی تهران به مرزهای غربی و حضور گستردهٔ اتنیک ترک در اطراف پایتخت، موجب شده که در صورت بروز بحران یا مداخلهٔ خارجی، کنترل مرکز کشور با چالش جدی مواجه شود. بر این اساس، به نظر می‌رسد تصمیم به انتقال پایتخت، بیش از آنکه راهکاری صرفاً مدیریتی باشد، یک انتخاب راهبردی برای افزایش ضریب امنیت و کنترل حکومت مرکزی تلقی می‌شود.


🌎 آرازنیوز، خبرین دوغرو یئری

🔗 @ArazNews


چرا ایران در پی انتقال پایتخت خود به منطقه‌ای دیگر است؟

✍️یادداشت آراز نیوز

انتقال پایتخت ایران از تهران به نقطه‌ای دیگر، مدت‌هاست که در محافل سیاسی و رسانه‌ای ایران مطرح می‌شود. در ظاهر، مشکلاتی مانند ترافیک، آلودگی هوا و کمبود زیرساخت‌ها در تهران به‌عنوان اصلی‌ترین دلایل این تصمیم معرفی شده‌اند. اما بسیاری از کارشناسان معتقدند ریشهٔ این مسئله در ملاحظات امنیتی و سیاسی نهفته است.

ادامه مطلب👇👇👇


🌎 آرازنیوز، خبرین دوغرو یئری

🔗 @ArazNews


بنا بر گزارش‌ها سه کشور عربستان، قطر و ترکیه در حال انجام رایزنی برای ساخت یک خط لوله دوگانه موازی از طریق اردن و سوریه هستند که نفت و گاز طبیعی قطر را به اروپا می‌رساند و عملاً به سلطه انرژی روسیه بر این قاره پایان می‌دهد.


🔗
@ArazNews


وزارت امور خارجه جمهوری آزربایجان اعلام کرد که توقیف سه کشتی تحت پرچم این کشور توسط اریتره در حال بررسی است و اقدامات دیپلماتیک برای آزادی خدمه و رفع توقیف کشتی‌ها ادامه دارد.

به گفته سخنگوی وزارت خارجه، آیخان حاجی‌زاده، کشتی‌های "CMS پهلوان"، "CMS ایگید" و "CMS-3" در مسیر کانال سوئز به ابوظبی به دلیل شرایط نامساعد جوی وارد آب‌های سرزمینی اریتره شدند. این اقدام، به رغم تلاش‌های قبلی برای تماس با مقامات اریتره، به توقیف این کشتی‌ها و خدمه منجر شد.

وی افزود: "18 نفر از خدمه این کشتی‌ها شهروندان آزربایجان هستند. از زمان اطلاع از این موضوع در نوامبر 2024، وزارت امور خارجه در حال انجام اقدامات حقوقی و کنسولی برای حل این مسئله است."

در همین راستا، جمهوری آزربایجان یادداشت اعتراضی به اریتره ارسال کرده و با ارائه مستندات حقوقی در خصوص عدم مغایرت این اقدام با حقوق بین‌الملل، خواستار رفع فوری توقیف کشتی‌ها و آزادی خدمه شده است.

مذاکرات از طریق سفارتخانه‌های جمهوری آزربایجان در اتیوپی و روسیه و همچنین نشست‌هایی با نمایندگان دیپلماتیک اریتره در ترکیه و مسکو ادامه دارد.



🔗 @ArazNews


علی اکبر احمدیان دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در راس هیئتی وارد جمهوری آزربایجان شد.

رسانه‌های حکومتی ایران هدف از این سفر را گسترش دیپلماسی امنیتی و با هدف تقویت مناسبات سیاسی- امنیتی با کشورهای منطقه قفقاز جنوبی، عنوان کرده اند.

احمدیان، در بدو ورود در فرودگاه باکو پایتخت جمهوری آزربایجان مورد استقبال "رامیل اوسوب‌اوو"، همتای آزربایجانی خود قرار گرفت.

دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران ضمن ملاقات با همتایان خود، همچنین با "ایلهام علی‌یئو"، رییس جمهور آزربایجان دیدار و گفت وگو خواهد کرد.

تقویت مناسبات دوجانبه در حوزه‌های سیاسی، امنیتی، دفاعی و اقتصادی و همچنین رایزنی برای افزایش تعاملات در حوزه‌های انرژی، کریدورها و مباحث مربوط صلح و ثبات در منطقه قفقاز جنوبی از جمله اهداف این سفر عنوان شده است.

همچنین احمدیان پس از باکو برای دیدار با نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان به ایروان سفر خواهد کرد.


🌎 آرازنیوز، خبرین دوغرو یئری

🔗 @ArazNews



16 last posts shown.