🔖سرمآمیلوئید A (SAA): کلید کشف زودهنگام سرطانها
⬅️در جستجوی بهبود
تشخیص زودهنگام سرطانها، تحقیقات اخیر بهطور فزایندهای به سرمآمیلوئید A (SAA) بهعنوان یک نشانگر بیولوژیک توجه کردهاند. در حالی که معمولاً از نرخ رسوب گلبول قرمز (ESR) بهعنوان یک شاخص برای التهاب یا فعالیت بیماری استفاده میشود، در بسیاری از موارد ممکن است ESR در حضور بیماریهای التهابی یا سرطانهای مرحله اولیه نرمال باقی بماند. در چنین شرایطی، SAA میتواند نشانهای از تغییرات ابتدایی در بدن باشد، حتی زمانی که ESR تغییر نکند.
⬅️تحقیقات و مرورهای سیستماتیک اخیر شواهد قانعکنندهای از نقش SAA بهعنوان یک نشانگر مهم برای پیشبینی سرطان و تشخیص زودهنگام آن ارائه دادهاند. این مطالعات نشان میدهند که SAA میتواند با وجود نرمال بودن ESR، به شناسایی سرطانها و بیماریهای التهابی کمک کند.
⤵️
مطالعات کلیدی و نتایج:⬅️نقش سرمآمیلوئید A در پیشبینی سرطان: یک مرور و متاآنالیز
منبع: PubMed, 2020
هدف: ارزیابی ارتباط بین سطح SAA و بقا کلی (OS) در بیماران مبتلا به انواع مختلف سرطانها.
روشها: در این مطالعه یک متاآنالیز از بیش از ۵۰ مطالعه انجام شد که در آنها SAA بهعنوان نشانگر زیستی در سرطانهای مختلف بررسی شده بود. دادهها از بیمارانی با سرطانهای ریه، سینه، کولورکتال، معده و کبد استخراج شدند.
نتایج:
نشان داده شد که سطح SAA در بیماران مبتلا به سرطانهای پیشرفته (مراحل III و IV) و همچنین سرطانهایی که به متاستاز رفتهاند بهطور قابل توجهی بالاتر از بیماران در مراحل اولیه بیماری بود.
در بیماران مبتلا به سرطانهای مرحله اولیه که به درمان پاسخ داده بودند، سطح SAA در مقایسه با بیماران مقاوم به درمان کاهش داشت.پروتئین SAA بهعنوان یک نشانگر پیشبینیکننده برای بقا و پیشرفت بیماری مورد تایید قرار گرفت و نشان داد که SAA میتواند در تشخیص زودهنگام سرطانها حتی قبل از ظهور علائم بالینی مفید باشد.
نتیجهگیری: این مطالعه تأکید کرد که SAA میتواند نشانگر پیشبینی کننده خوبی برای پیشرفت سرطانها باشد و در بیماران با ESR نرمال بهویژه در مراحل ابتدایی بیماری، میتواند به شناسایی سرطانها کمک کند.
⬅️نشانگرهای زیستی برای تشخیص زودهنگام سرطان: نمایی از پیشرفتهای اخیر
منبع: Biomarkers in Cancer, 2021
هدف: ارزیابی پیشرفتهای اخیر در نشانگرهای زیستی مورد استفاده برای تشخیص زودهنگام سرطانها و بررسی پتانسیل SAA در این زمینه.
روشها: در این مرور سیستماتیک، مقالات منتشر شده بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ بررسی شدند. در مجموع، ۱۵۰ مقاله از پژوهشهای بالینی و آزمایشگاهی که در آنها به SAA بهعنوان یک نشانگر زیستی اشاره شده بود، شامل شدند.
نتایج:
در این مطالعه نشان داده شد که SAA بهویژه در سرطانهای دستگاه گوارش (مثل سرطان کولورکتال و معده) و سرطانهای ریه دارای اهمیت است.
در بیماران مبتلا به سرطانهایی که در مراحل ابتدایی بودند، SAA بهعنوان یک نشانگر پیشرفتدهنده بیماری عمل میکند. به ویژه در مراحل ابتدایی سرطانها، وقتی که ESR ممکن است نرمال باشد، SAA بهطور معناداری افزایش مییابد، که آن را به یک ابزار مفید برای تشخیص زودهنگام سرطان تبدیل میکند.
نتیجهگیری: SAA میتواند بهعنوان یک نشانگر زیستی مهم در تشخیص زودهنگام سرطانها و ارزیابی پیشرفت بیماری در کسانی که ESR نرمال دارند، مورد استفاده قرار گیرد. این مطالعه پیشنهاد میکند که SAA باید در پروتکلهای غربالگری سرطان در آینده گنجانده شود.
⬅️عملکرد پیشبینی آزمایشهای چندسرطان بر اساس اسید نوکلئیک آزاد در خون: یک مرور سیستماتیک و متاآنالیز
منبع: Clinical Chemistry, 2021
هدف: بررسی دقت تشخیصی آزمایشهای cell-free nucleic acid-based multi-cancer early detection (MCED) و تحلیل استفاده از SAA بهعنوان یکی از نشانگرهای سرمی در این آزمایشها.
روشها: این مطالعه یک مرور سیستماتیک و متاآنالیز از آزمایشهای جدید چندسرطان مبتنی بر اسید نوکلئیک آزاد در خون (Cell-Free DNA, cfDNA) بود. ۴۵ مطالعه که نشانگرهای مختلف، از جمله SAA، برای تشخیص سرطانهای چندگانه را مورد ارزیابی قرار داده بودند، مورد تحلیل قرار گرفتند.
نتایج:
پروتئین SAA در ۳۰ درصد از بیمارانی که به چندسرطان مختلف مبتلا بودند، افزایش قابل توجهی داشت.این افزایش در سطح SAA حتی زمانی که ESR نرمال بود، مشاهده شد.
پروتئین SAA بهعنوان یکی از بهترین نشانگرها برای تشخیص سرطانها در مراحل اولیه و پیشبینی پیشرفت بیماری در بیماران مبتلا به سرطانهای پراکنده شناخته شد.
ادامه مطلب ⬇️
🚩🚩
@TebeAtfal