@Mydrugstoree ❇️ #داروخانهی_من
💊
نام علمی دارو(ژنریک): #دومپریدون
#Domperidone
🧿
نام تجاری: موتیلوور، موتیلیوم، دمپریگان، موتیفلاکس، موتیلومید، دومتیدون، موتیلنا، موتیدون، موتیوین، دومپرکس، دومپریدون....
🧬
گروه دارویی: داروهای گوارشی
🔭
اشکال دارویی:
قرص و کپسول 10mg
شربت و سوسپانسیون
🔮
موارد مصرف:
-اختلالات حرکتی دستگاه گوارش (گاستروپارزیس دیابتی، گاستریت)
-تهوع/استفراغ همراه با داروهای ضد پارکینسون آگونیست دوپامین
دومپریدون یک آنتاگونیست دوپامین است که برای درمان تهوع، استفراغ و ناراحتی ناشی از حرکات آهسته معده استفاده می شود. این دارو با مسدود کردن گیرنده های دوپامین در روده، افزایش حرکت غذا در معده و کاهش علائم نفخ یا سوء هاضمه عمل می کند.
🌈
مکانیسم اثر: دومپریدون دارای خاصیت مسدود کنندگی گیرنده محیطی دوپامین است و به آسانی از سد خونی مغزی عبور نمی کند. پریستالیس مری، فشار اسفنکتر تحتانی مری، تحرک معده و پریستالیس آن را افزایش می دهد، هماهنگی معده و دوازدهه را بهبود میبخشد و در نهایت تخلیه معده را تسهیل می نماید و زمان عبور از روده کوچک را نیز کاهش می دهد.
💥
فارماکوکینتیک:
متابولیسم: کبدی توسط CYP3A4، هیدروکسیلاسیون و N-dealkylation
اتصال به پروتئین: ۹۳درصد
نیمه عمر حذف: ۷ساعت (در نارسایی کلیوی شدید تا ۲۱ساعت افزایش مییابد)
مدت رسیدن به پیک سرمی: ۳۰ دقیقه
دفع: مدفوع(۶۶درصد)، ادرار (۳۱درصد)
🥊
منع مصرف: -حساسیت به دومپریدون یا هر یک از اجزای فرمولاسیون
-تومور هیپوفیز آزاد کننده پرولاکتین (پرولاکتینوما)
-طولانی شدن شناخته شده فواصل هدایت قلبی به ویژه طولانیشدن QT
-اختلالات الکترولیتی قابل توجه
-بیماری قلبی زمینه ای (به عنوان مثال، نارسایی قلبی)
-نارسایی متوسط یا شدید کبدی
-بیماران مبتلا به خونریزی دستگاه گوارش، انسداد مکانیکی، یا پارکی روده
-استفاده همزمان با مهارکنندههای قوی CYP3A4 مانند ضد قارچهای آزولی (مثلاً کتوکونازول)، ماکرولیدها (مانند اریترومایسین)، مهارکنندههای پروتئاز یا نفازودون
-مصرف همزمان با داروهای طولانی کننده QT
🎗
موارد احتیاط:-نارسایی کبدی خفیف
-سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان پستان
-نارسایی شدید کلیوی
🧨
عوارض جانبی:
سردرد، میگرن، خشکی دهان، یبوست، اسهال، سرگیجه، سوزش ادرار، سوزش سر دل،
کرامپ شکمی، برگشت اسید، تغییر در اشتها، ورم ملتحمه، ادم، واکنش خارج هرمی (نادر)، گالاکتوره، ژنیکوماستی، گرگرفتگی، افزایش ALT سرم، افزایش AST سرم، افزایش کلسترول سرم، افزایش پرولاکتین سرم، عطش، بی خوابی، تحریک پذیری، گرفتگی عضلات پا، بی حالی، ماستالژی، مشکلات قاعدگی، حالت تهوع، عصبی بودن، تپش قلب، خارش، بثورات جلدی، استوماتیت، تورساد د پوینت، تکرر ادرار، کهیر، ضعف، مشکلات قلبی
💈
هشدار:
-مصرف دومپریدون میتواند با افزایش خطر آریتمی های بطنی جدی یا مرگ ناگهانی قلبی همراه باشد، به ویژه با دوزهای بیش از ۳۰ میلی گرم یا زمانی که در بیماران بالای ۶۰ سال استفاده می شود. از کمترین دوز ممکن برای کوتاه ترین مدت لازم استفاده کنید. از تجویز بیشتر از ۳۰ میلی گرم در روز خودداری شود.
از مصرف همزمان با آب گریپفروت خودداری شود.
🦠
توصیه:
-از کمترین دوز موثر برای کوتاه ترین مدت زمان لازم استفاده شود.
-دوز توصیه شده برای بزرگسالان ۱۰ میلی گرم ۳ بار در روز (حداکثر: ۳۰ میلی گرم در روز) میباشد.
-اثربخشی در کودکان کمتر از ۱۲سال ثابت شده نیست و توصیه نمیشود اما برای کودکان کمتر از ۳۵ کیلوگرم در صورت نیاز، دوز بر اساس وزن بیمار محاسبه میشود.
-در اختلالات حرکتی دستگاه گوارش، ۱۵ تا ۳۰ دقیقه قبل از غذا و در صورت نیاز قبل از خواب تجویز شود.
-توصیه میشود در صورت نیاز ECG قبل از استفاده و ۴۸ ساعت پس از شروع دومپریدون برای بیمار گرفته شود و در صورتی که QT اصلاح شده بیش از ۴۵۰ میلیثانیه در بیماران مرد یا بیش از ۴۷۰ میلیثانیه در بیماران زن باشد، از مصرف دومپریدون خودداری شود.
-مصرف دومپریدون ممکن است سطح پرولاکتین را افزایش دهد (پاسخ وابسته به دوز) که ممکن است بدون علامت باشد یا به به صورت گالاکتوره، ژنیکوماستی، یا ناتوانی جنسی ظاهر شود (علائم با کاهش دوز یا قطع دارو قابل برگشت است). به همین دلیل مصرف دومپریدون در بیماران مبتلا به پرولاکتینوما منع مصرف دارد.
-در بیماران مبتلا به نارسایی شدید کلیوی با احتیاط مصرف شود. ممکن است نیاز به تنظیم دوز و/یا دفعات تجویز با استفاده مکرر و/یا درمان طولانی مدت داشته باشد. عملکرد کلیه را به طور منظم ارزیابی شود(به ویژه در درمان طولانی مدت).
-به طور کلی، حداکثر اثر در ۷ تا ۱۴ روز مشاهده می شود. کمترین دوز ممکن برای کوتاه ترین مدت زمان توصیه می شود. علاوه بر این، قطع تدریجی دومپریدون در صورت مصرف طولانیتر در نظر گرفتهشود.
🍏
@Mydrugstoree ❤️