آیا مذاکره با آمریکا منتفی شد؟قسمتهایی از صحبتهای امروز آیتالله خامنهای در دیدار سالانه با پرسنل نیروی هوایی:
برخی وانمود میکنند اگر پشت میز مذاکره [با آمریکا] بنشینیم فلان مشکل حل میشود اما واقعیتی که باید درست بفهمیم این است که مذاکره با آمریکا هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد.
تجربه منفی دهه ۹۰ و حدود ۲ سال مذاکره با آمریکا و چند کشور دیگر را که منجر به انعقاد معاهده هستهای شد، دلیلی بر بیفایده بودن مذاکره با آمریکا است دولت آن روز ما، با آنها نشست، رفت و آمد و مذاکره کرد، خندیدند، دست دادند و رفاقت و همه کار کردند و معاهدهای تشکیل شد که در آن، طرف ایرانی با سخاوت بسیار زیاد، امتیازهای زیادی به طرف مقابل داد اما آمریکاییها به آن معاهده عمل نکردند.
آمریکا همان معاهده را با وجود نقصهایی که داشت نقض کرد و از آن خارج شد.
بنابراین، مذاکره با چنین دولتی غیرعاقلانه، غیرهوشمندانه و غیرشرافتمندانه است و با آن نباید مذاکره کرد.
چند برداشت بنده (اردشیر پشنگ) در رابطه با این صحبتها:
۱.خود این صحبتها بلافاصله پس از موضع ترامپ، حاکی از اهمیت بالای مساله است.
۲.در واکنش به تاکتیک ترامپ یعنی مذاکره از موضع قدرت، تهدید و فشار، این صحبتها طبیعی و تلاشی است برای ایجاد موازنه دستکم در بخش مواضع غیررسمی دیپلماتیک.
۳.جنس کلمات در این صحبتها از نظر ماهیتی نوعی "تحلیل" و "آسیبشناسی" به شمار میروند تا بیان یک "موضع" رسمی و قاطع.
۴.حتی میتوان پیششرطهایی را در این صحبتها برداشت کرد از جمله "گرفتن ضمانت اجرا از آمریکا"، تغییر در نحوه مذاکره با آمریکا که عقلانیتر و هوشمندانه باشد و مهم اینکه اعتبار و حیثیت جاایران میبایست رعایت شود، یعنی اگر مذاکرهای اتفاق افتاد از موضع ضعف دیده نشود.
۵.با توجه به پیشینه روابط طرفین و بخصوص دو اقدام خاص ترامپ در دولت قبلش، نباید انتظار داشت با اولین تعارف یکی از طرفین، دیگری پشت میز مذاکره بشیند؛ این مهم نیاز به پیشزمینهها و هماهنگیهای پیدا و پنهانی دارد که بایست بوقوع بپیوندد.