اردشیر پشنگ


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: not specified


دکترای روابط بین‌الملل، پژوهشگر ارشد مسائل خاورمیانه با تمرکز بر تحولات کُردها، مسائل ایران، عراق و ترکیه
مدرس روزنامه‌نگاری و نویسندگی حرفه‌ای
ارتباط
@PashangClass
مدیرمسئول
www.faratab.com
https://x.com/ardeshirpashang
instagram.com/ardeshirpashang

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
not specified
Statistics
Posts filter


انتفاضه کشاورزان کرکوک؛ قدس کردستان!
اردشیر پشنگ
اینجا کرکوک یکی از قدیمی‌ترین شهرهای خاورمیانه با دست‌کم 4300 سال قدمت است و اینها هم کشاورزان کُردند که با دست خالی در برابر یورش سربازان مسلح ارتش عراق که آمده‌اند سرزمین آباء و اجدادی‌شان را تصرف کنند، مقاومت و ایستادگی می‌کنند؛ درست به مانند کاری که پیش از این نیاکانشان در برابر غاصبان عرب کرده بودند.
برای کُردها، «کرکوک» همان میزان حیاتی و گره خورده با تار و پود جان و هویت‌شان است و برایش هزاران جان و سر داده‌اند که برای مسلمانان شهر «بیت‌المقدس» چنان است،
اما از سوی دیگر برای دولت‌های مختلف عراقی، از شاهان وابسته به استعمار بریتانیا (1921-1958) و رهبران پان‌عرب سنی (1958-2003) گرفته تا رهبران عرب شیعی (2003-2025) تصرف و سلطه بر کرکوک و اخراج کُردها همان‌قدر در اولویت بوده و اهمیت دارد که برای اسرائیلی‌ها اخراج فلسطینی‌ها از بیت‌المقدس و تسلط به آن مهم بوده است.
جلال طالبانی (مام جلال) از رهبران فقید پیشمرگ و رئیس‌جمهور اسبق عراق روزی در برابر خواسته‌ی صدام که خواهان چشم‌پوشی کُردها از کرکوک شده بود گفته بود: «هرگز، چرا که کرکوک قدس کردستان است» درست به مانند رهبر پیشین کُرد یعنی ملامصطفی بارزانی که در دهه 1970 توافقنامه‌ی کردستانِ خودمختار بدون کرکوک را نپذیرفت و گفت: «کرکوک قلب کردستان است.»
اما داستان چیست؟
بر اساس توافق پنهانی سایکس-پیکو و معاهدات پس از جنگ جهانی با تبانی قدرت‌های بزرگ واقعیتی به اسم کردستان به عنوان یک دولت و حقوق کُردها نادیده گرفته شد و با سقوط عثمانی، کردستان در میان سه کشور جدید التاسیس و دست‌نشانده بریتانیا و فرانسه تقسیم شد.
در بخش عراق از همان 1921 استعمار بریتانیا و ملک فیصل شاه وارداتی عراق دست به سرکوب گسترده کُردها که ناراضی از مرزکشی‌های مصنوعی پس از جنگ و محو شدن نام کردستان بر روی نقشه‌ها بودند شدند،
یکی از مهمترین این کارها غصب و تصرف سرزمین‌های کردستان از طریق اخراج کردها و کوچاندن اعراب بدانجاها بود اسم این پروژه «تعریب» (عربی‌سازی) بود از آن زمان تاکنون آنها موفق شدند بیشتر موصل را تعریب کنند اما در کرکوک نه!
کرکوک با داشتن 40درصد نفت عراق اهمیت استراتژیکی داشته و دارد و به همان میزان هم کُردها بیشتر مقاومت کرده‌اند، طبق ماده 140 قانون اساسی عراق، دولت این کشور باید طی همه پرسی سرنوشت کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه را تعیین کند، اما نه فقط 18 سال است این قانون را اجرا نمی‌کند بلکه از هرفرصتی برای عربی‌سازی این شهر استفاده می‌کند!
ویدئو درگیری کشاورزان کُرد و سربازان عراق در کرکوک در اینک زیر
https://youtube.com/shorts/hPDG2siWEPI?si=vICmWjw9DaZuDDoU


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
انتفاضه کشاورزان کرکوک، قدس کردستان


رده‌بندی کشورهای خاورمیانه بر اساس شاخص ادراک از فساد
فراتاب / اردشیرپشنگ
بر اساس بروزترین رده‌بندی شاخص ادراک از فساد جمهوری اسلامی ایران طی سال 2024 تنها موفق به کسب 23 امتیاز از 100 امتیاز ممکن شده و به همین دلیل با دو رتبه سقوط در جایگاه 151 در بین 180 کشور مختلف جهان قرار گرفته است و از این نظر در خاورمیانه نیز از بین 17 کشور رتبه‌ای بهتر از رتبه‌ی سیزدهم کسب نکرده است.
بر همین اساس وضعیت ادراک از فساد در ایران در مقایسه با کشورهای خاورمیانه تنها از لبنان، افغانستان، سودان و سوریه بهتر بوده است و در عین حال فاصله معناداری با کشورهای عربی جنوب خلیج فارس پیدا کرده است.
امارات متحده عربی بهترین کشور خاورمیانه از این نظر است و پس از آن عربستان سعودی با ارتقای شاخصه‌های مدیریتی و حکومت‌داری و شفاف‌سازی‌اش به رتبه 38 جهان رسیده است!
رده‌بندی کشورهای خاورمیانه
23- امارات متحده عربی، بدون تغییر رتبه و نمره 68
30- اسرائیل: با دو رتبه بهبود و نمره 64
38- عربستان سعودی: با هفت پله صعود و نمره 59
38- قطر: با یک رتبه صعود و نمره 59

50- عمان: با دوازده پله صعود و نمره 55
53- بحران: با یازده پله صعود و نمره 53
59- اردن هاشمی: با سه پله صعود و نمره 49
65- کویت: بدون تغییر رتبه و نمره 46
107- ترکیه: بدون تغییر رتبه و نمره 34
130- مصر: با پنج رتبه سقوط و نمره 30
135- پاکستان: با دو رتبه سقوط و نمره 27
140- عراق: با سه رتبه صعود و نمره 26
151- ج‌اایران: با دو رتبه سقوط نمره 23
154- لبنان: با دو رتبه سقوط و نمره 22
165- افغانستان: با سه رتبه سقوط و نمره 17
170- سودان: با پنج رتبه سقوط و نمره 15
177- سوریه: با یک رتبه سقوط و نمره 12
لازم به ذکر است که شاخص ادراک از فساد (CPI) برای  نخستین بار در سال ۱۹۹۵ به عنوان شاخص ترکیبی برای سنجش ادراک فساد در بخش دولتی در کشورهای مختلف سراسر جهان توسط سازمان شفافیت بین‌الملل منتشر شد. این شاخص از 13 منبع مختلف برای بررسی وضعیت نسبی فساد و شفافیت در کشورهای مختلف استفاده می‌کند.
بر همین اساس ده کشور اول جهان در سال 2024 به ترتیب عبارتند از:
دانمارک(1)، فنلاند(2)، سنگاپور (3)، نیوزیلند (4)؛ لوکزامبورگ(5)، نروژ (6)، سوئیس(7)، سوئد (8)، هلند(9) و استرالیا (10)
بدترین شاخص هم شامل سه کشور سودان جنوبی (180)، سومالی (179) و ونزوئلا (178) شده است.


شاخص ادراک از فساد: ایران در رتبه ۱۵۱ جهان از میان ۱۸۰ کشور!


سردرگمی استراتژیک دولت‌های ایرانی؛ کُردها فرصت‌اند یا تهدید؟
سخنرانی د.اردشیر پشنگ در کارگاه «بررسی تحولات جدید ژئوپلتیک و دیپلماتیک خاورمیانه» در مدرسه آموزشی بین‌النهرین شناسی. برگزار کننده: اتحادیه انجمن‌های علوم سیاسی ایران
از نامه محمدعلی فروغی در خصوص کردستان مستقل تا اقدامات رضاشاه علیه کُردها (دستور قتل سمکو شکاک به رغم دادن امان نامه! / حبس طویل المدت خانها و امرای کرد در کردستان، کرمانشاه، جوانرود و... / همکاری با ترکیه علیه جنبشهای کردی)
از صدور حکم اعدام قاضی محمد، حمایت و سپس پشت‌کردن به ملامصطفی بارزانی در معاهده الجزایر توسط محمدرضا پهلوی

از روابط استراتژیک در جنگ با عراق تا تنش و بحران بدلیل رفراندوم استقلال اقلیم کردستان در جمهوری اسلامی

پررنگ‌تر بودن برداشت تهدیدآمیز از کُردها در قیاس با برداشت متحد و بازی‌گر فرصت‌ساز از آنها توسط دولت‌های مختلف در تهران باعث شده است تا در سیاست خارجی ایران آنها فاقد اهمیت استراتژیک باشند و عمدتا به عنوان یک متحد تاکتیکی و موردی و یا یک بازیگر تهدیدآمیز دیده شوند. امری که هم به ضرر کُردها بوده و هم به ضرر ایران.
مدت زمان فایل صوتی: 36 دقیقه


کارگاه بررسی تحولات جدید ژئوپلتیک و دیپلماتیک خاورمیانه
برگزارکنندگان: مدرسه‌ی بین‌النهرین شناسی و اتحادیه انجمن‌های علمی دانشجویی علوم‌سیاسی ایران

نشست‌اول: سه‌شنبه ۲۳ بهمن | ساعت ۲۰ امشب
شش دهه فراز و فرود در روابط ایران و کُردها در اقلیم کردستان (۱۹۶۵-۲۰۲۵)
د.اردشیر پشنگ
بررسی سیر تحولات تاریخی کردستان عراق
د.بهرام نصرالهی‌زاده
الزامات بین‌النهرین‌شناسی در سیاست خارجی ج‌اایران پس از سقوط بشار اسد
د.رحمان حریری
ثبت‌نام از طریق پیام به
@Usips_Admin


بررسی آخرین تحولات سیاسی امنیتی غرب آسیا
برگزار کنندگان: مدرسه آموزشی بین‌النهرین شناسی و اتحادیه انجمن‌های علمی دانشجویی علوم سیاسی ایران با همکاری منطقه غرب اتحادیه
مدرسین: د.امید عزیزیان، د.رحمان حریری، د.نصرت الله حیدری، د.اردشیر پشنگ، د.رسول رضایی فرامانی، د.قدرت احمدیان، د.علیرضا رضایی، د.بهرام نصراللهی‌زاده و د.شهریار فرجی نصیری
◽️در پنج جلسه مجازی (اسکای روم)
◽️تاریخ: ۲۳ لغایت ۳۰ بهمن ماه ۱۴۰۳
◽️جلسه نخست: سه‌شنبه ۲۳ بهمن ساعت ۲۰
◽️همراه با صدور گواهی معتبر
ثبت‌نام از طریق ارسال پیام در تلگرام:
@Usips_Admin


شاهی که نه دیو بود و نه فرشته!
اردشیر پشنگ
ثنویت یا دوگانه‌پنداری (خود را سپید، خیر و فرشته دیدن و دیگری را سیاه، شر و دیو خواندن) از دیرباز تا به امروز سنت فرهنگی و سیاسی ایرانیان بوده و هست؛
این خصیصه این روزها در ۴۶مین سالروز وقوع انقلاب یکبار دیگر خود را چه در میان برخی اظهار نظر مسئولان جمهوری اسلامی و چه در بازپخش یکی از سرودهای انقلابی معروف با وام گرفتن مصرعی معروف از حافظ "دیو چو بیرون رود فرشته درآید" خود را نشان می‌دهد.
اما واقعیت آن است کارنامه محمدرضا شاه پهلوی نه آنچنان سیاه بود که انقلابیون مدعی‌اند و نه آنچنان سفید و رویایی که نوسلطنت‌طلبان و شبکه‌هایی مثل من‌وتو می‌گویند.
ناگفته نماند این سنت توسط پهلوی‌ها هم به‌شدت علیه خاندان حاکم قبل از خود یعنی قاجارها و هم مخالفین‌شان تبلیغ و اعمال می‌شد.
پاشنه آشیل حکومتداری شاه در پیش گرفتن استبداد و به حاشیه راندن قانون مشروطه بود نهایتا هم نه قدرت مخالفینش،‏نه وعده‌های رنگین رهبران انقلاب و نه توطئه قدرت‌های خارجی بلکه این برآیند اشتباهات خود او و نظام خودکامه‌ی تحت امرش بود که به انسداد و بحران لاینحل سیاسی منجر شد و زمینه‌ساز اصلی وقوع انقلاب و سقوط خود و حکومتش گردید!
بایست متذکر شد همچنان هم سیاست و هم جامعه ایرانی از سیاست پرهزینه‌ی و فعلا بی‌پایان آمریکاستیزی گرفته تا در مناسبات فردی و اجتماعی ما همچنان و بطور عمیق گرفتار این نوع ثنویت‌گرایی و دوگانه سیاه و سفید تحلیل کردن است.
مثال بارز آن دعواهای زن و شوهری یا میان دوستان نزدیک است که وقتی ماجرا را زبان هریک بطور جداگانه می‌شنوی تو گویی او فرشته‌ای بی‌گناه بوده که سال‌ها کنار یک آدم دیوصفت زندگی را تحمل کرده است!
و وقتی این سنت سیاه و سفید دیدن با برخی ویژگی‌های اجتماعی و سیاسی دیگر جامعه مثل هیجان‌زدگی، فرد محوری بجای کار گروهی و دیگر سنن توسعه‌نیافته گره می‌خورد باعث شده و می‌شود بسیاری از تلاش‌ها و آمال‌ها برای برپایی یک زندگی و شرایط بهتر نهایتا به شکست منجر شود و در سطح همان آرزو باقی بماند؛ چرخه‌ی معیوبی که از انقلاب مشروطه تا به امروز بارها تکرار شده است!


شاهی که نه دیک بود و نه فرشته!


عباس عراقچی وزیر امور خارجه: ملت با مقاومت حداکثری، تحریم‌کنندگان را ناامید کنند.

اردشیر پشنگ: الان ایشان منتظرند همگی با هم بگیم: "چشم عباس آقا!"


مه‌گرفتگی نوک قله دلار و ته دره ما!
همانقدر که نوک قله‌ای که دلار هر لحظه به سرعت در حال بالا رفتن از آن است در مه و ناپیداست و ممکنه خیلی بلندتر از نقطه الانش نیز باشد؛ ته دره‌ای هم که ما بسرعت در حال سقوط درش هستیم در مه و نامشخص‌است و محتملا عمقش خیلی بیشتر از تصوریه که داریم!
اردشیر پشنگ


«براگه‎ی براگه‌م» به اینها می‌گویند سوءسابقه نه سابقه‎ی مدیریت!
اردشیر پشنگ
طی هفته‌های اخیر به عنوان یک شهروند معمولی با تنی چند از دوستان یا فعالان سیاسی در استان کرمانشاه که اینک دارای پست‌های دولتی هستند و به قولی دستی در آتش دارند دغدغه‌هایی مطرح کردم از جمله اینکه
چرا از جمعیت 50 درصدی زنان آنچنان که شایسته و بایسته است در پست‌های مدیریتی و جدی استان استفاده نمی‌شود؟!
چرا از جمعیت حداقل 30 درصدی اهل سنت استان در پست‌هایی نظیر معاونت‌ استاندار و دیگر پست‌های کلان استان هیچ رد و نشانه‌ای نمی‌بینیم؟
چرا درباره حقوق جمعیت 10 تا 15 درصدی یارسان کرمانشاه هیچ صحبت، اظهار نظر و حرکتی نمی‌شود؟!

در مقام پاسخ اکثریت که جواب نمی‌دهند و یک اقلیتی هم جواب می‌دهند این جواب وبه تعبیر درست‌تر توجیه‌شان بود: «متاسفانه اینها و بخصوص اهل سنت استان فاقد تجربه مدیریتی و رزومه لازم برای پست‌های مدیریتی هستند و انشالله در این دوره باید کمک کنیم رشد کنند برای دوره‌های بعد!»
فرض می‌کنم این نفرات از جمله کسانی هستند که هرچند بر سر سفره دولت مسعود پزشکیان نشسته‌اند اما هیچ اعتقادی به شعار «وفاق ملی» او ندارند و یا اگر دارند هیچ اطلاع و فهمی از راهکار بین‌المللی اعمال «تبعیض مثبت» برای زدودن تبعیض، نادیده‌انگاری و ظلم علیه این گروه‌ها و اقلیت‌ها و... ندارند؛
بگذارید به قول خود ما کرمانشاهی‌ها بنویسم: «براگه‌ی براگم» (برادر برادرم) شما دارید درباره استان کرمانشاه صحبت می‌کنید نه ایالت کالیفرنیا در آمریکا که سالانه حدود چهار تریلیون دلار درآمد دارد و یک قطب بزرگ اقتصاد بین‌الملل است؛
کرمانشاه طی همه‌ی سال‌های اخیر از نظر شاخص فلاکت (برآیند بیکاری و نرخ تورم) همواره جزء سه استان آخر ایران بوده است!
لذا اتفاقا کسانی که خیلی ادعای داشتن رزومه مدیریت در این استان دارند، اگر برای وضع موجود محاکمه نشوند حداقل باید به مردم پاسخگو باشند چون نتیجه عملکرد آنها تبدیل به این اوضاع اسفناک شده است!
و سایر کسان دیگری هم که تجربه مدیریت در سطوح پایین‌تری دارند باید اثبات کنند کمترین اثر را در ایجاد وضع موجود داشته‌اند!
آقایان محترم در جایی مثل کرمانشاه بطور خاص و یا خود ایران بطور عام با توجه به این فاجعه‌ی وضع موجود از نظر همه شاخصه‌ها، اگر بخواهیم منصفانه و واقع‌بینانه نظر دهیم داشتن سوابق مدیریتی در رزومه نوعی سوءسابقه و سوءمدیریت محسوب می‌شود مگر طرف بیاید و با سند و مدرک عکسش را اثبات کند!
لطفا دست به‌دست برسانید به‌دست آنان که این‌طور کبک‌وار سر در برف فرو کرده و توجیه می‌کنند!


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
«براگه‎ی براگه‌م» به اینها می‌گویند سوءسابقه نه سابقه‎ی مدیریت!

پاسخی به مقامات، مسئولین و سیاسیونی که در استان کرمانشاه و یا دیگر نقاط ایران می‌گویند چون زنان، اهل سنت و... فاقد سابقه مدیریتی‌اند نتوانستیم از آنها برای پست‌هایی نظیر معاون استانداری و ... استفاده کنیم؛ تو گویی خودشان و دیگر مدیران فعلی سابقه مدیریت در ایالت کالیفرنیا با ۴ تریلیون دلار داشته‌اند نه کرمانشاهی که سال‌هاست از نظر شاخص فلاکت جزء بدترین استان‌های ایران است و طبیعتا بیشتر این مدعیان دارای سابقه مدیریت خود از عوامل و موثرین وضع موجودند و بایست پاسخگو باشند!


با این دست فرمانی که بخاطر سرمای هوا و یا بارش چند سانت برف و ناترازی انرژی (به رغم داشتن مجموع ذخایر اول نفت و گاز جهان) کشور را تعطیل می‌کنند؛ اگر نظام سیاسی و مدیریتی ما در کشوری مثل سوئد حاکم بود با احتساب اعیاد مذهبی و نوروز حداقل ۲۰۰ روز از ۳۶۵ روز سال تعطیل می‌شد!
اردشیر پشنگ


با توجه به مواضع روزهای اخیر رهبران جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا، برداشت و پیش‌بینی شما در رابطه با "مذاکرات تهران و واشنگتن" چه هست؟
Poll
  •   هیچ مذاکره‌ای اتفاق نخواهد افتاد.
  •   مذاکره دیرتر شروع می‌شود و امکان توافق سخت‌تر شد.
  •   مذاکره به زودی شروع می‌شود.
  •   نظری ندارم.
138 votes


ادعاهای واهی آقای پرادعا
سیدیاسر جبرائیلی سال ۱۳۸۹ نوشته است تا سال ۱۳۹۹ امریکا به چند کشور کوچکتر تجزیه می‌شود در چندین جای دیگر هم این حرف را زده است؛ حالا ۴ سال از وعده او سپری شده است و آمریکا تجزیه نشده است!
جبرائیلی یکی از آن کسانی است که در سر سودای ریاست‌جمهوری دارد جزء آن ۳هزار بورسیه‌های غیرقانونی دکترا در دولت احمدی‌نژاد که در دولت ابراهیم رئیسی به ریاست مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی دبیرخانه مجمع تشخیص هم رسید از مخالفین پر جیغ و داد عضویت ایران در FATF که هر هفته هم در صدا و سیمای میلی طبق میل خودش هر ادعایی که دوست دارد می‌کند ادعاهایی که علیه منافع و زندگی مردم و به نفع خودش و اقلیت کاسب تحریم و بحران هست.
بودن او و امثال او که هزار افسوس کم نیستند در مناصب و تریبون‌های مختلف این سیستم از جمله عوامل شرایط بغرنج و مشکلات این کشور است!
اردشیر پشنگ


آیا مذاکره با آمریکا منتفی شد؟
قسمت‌هایی از صحبت‌های امروز آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار سالانه با پرسنل نیروی هوایی:
برخی وانمود می‌کنند اگر پشت میز مذاکره [با آمریکا] بنشینیم فلان مشکل حل می‌شود اما واقعیتی که باید درست بفهمیم این است که مذاکره با آمریکا هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد.
تجربه منفی دهه ۹۰ و حدود ۲ سال مذاکره با آمریکا و چند کشور دیگر را که منجر به انعقاد معاهده هسته‌ای شد، دلیلی بر بی‌فایده بودن مذاکره با آمریکا است دولت آن روز ما، با آنها نشست، رفت و آمد و مذاکره کرد، خندیدند، دست دادند و رفاقت و همه کار کردند و معاهده‌ای تشکیل شد که در آن، طرف ایرانی با سخاوت بسیار زیاد، امتیازهای زیادی به طرف مقابل داد اما آمریکایی‌ها به آن معاهده عمل نکردند.
آمریکا همان معاهده را با وجود نقص‌هایی که داشت نقض کرد و از آن خارج شد.

بنابراین، مذاکره با چنین دولتی غیرعاقلانه، غیرهوشمندانه و غیرشرافتمندانه است و با آن نباید مذاکره کرد.

چند برداشت بنده (اردشیر پشنگ) در رابطه با این صحبت‌ها:
۱.خود این صحبت‌ها بلافاصله پس از موضع ترامپ، حاکی از اهمیت بالای مساله است.

۲.در واکنش به تاکتیک ترامپ یعنی مذاکره از موضع قدرت، تهدید و فشار، این صحبت‌ها طبیعی و تلاشی است برای ایجاد موازنه دست‌کم در بخش مواضع غیررسمی دیپلماتیک.
۳.جنس کلمات در این صحبت‌ها از نظر ماهیتی نوعی "تحلیل" و "آسیب‌شناسی" به شمار می‌روند تا بیان یک "موضع" رسمی و قاطع.
۴.حتی می‌توان پیش‌شرط‌هایی را در این صحبت‌ها برداشت کرد از جمله "گرفتن ضمانت اجرا از آمریکا"، تغییر در نحوه مذاکره با آمریکا که عقلانی‌تر و هوشمندانه باشد و مهم اینکه اعتبار و حیثیت ج‌اایران می‌بایست رعایت شود، یعنی اگر مذاکره‌ای اتفاق افتاد از موضع ضعف دیده نشود.
۵.با توجه به پیشینه روابط طرفین و بخصوص دو اقدام خاص ترامپ در دولت قبلش، نباید انتظار داشت با اولین تعارف یکی از طرفین، دیگری پشت میز مذاکره بشیند؛ این مهم نیاز به پیش‌زمینه‌ها و هماهنگی‌های پیدا و پنهانی دارد که بایست بوقوع بپیوندد.


زمین دلمرده،
سقفِ آسمان کوتاه
غبارآلوده مهر و ماه
زمستان است.


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
نتیجه‌ی فشار حداکثری ترامپ؛ جنگ یا صلح؟
اردشیر پشنگ
در این ویدئو ضمن بررسی شرایط موجود داخلی، منطقه‌ای و بین‌الملل و نیز سوابق رفتاری جمهوری اسلامی ایران و رهبران آن در قبال بحران‌ها و خطرات بزرگ از یک‌سو و انگیزه‌های دونالد ترامپ از سوی دیگر، بدنبال پاسخ به این سوال بوده‌ام که با امضای فرمان فشار حداکثری ترامپ علیه جمهوری اسلامی ایران که باعث افزایش قیمت دلار و بیشترین سقوط ارزش ریال ایران در کل تاریخ شده است، احتمال وقوع کدامیک از سناریوهای چهارگانه زیر محتمل‌تر است؟

سناریوی نه جنگ و نه توافق: شبیه 8 سال اخیر با نتیجه‌ی افزایش فشار آمریکا و ضعیف‌تر شدن ایران
سناریوی ورود به یک جنگ: اعم از یک جنگ غیرمستقیم از طریق اسرائیل و یا حتی مستقیم چه بصورت محدود و چه گسترده.
سناریوی تغییر نظام سیاسی: برنامه‌ریزی و تلاش آمریکا برای تغییر نظام سیاسی در ایران
سناریوی توافق و صلح: که حداقل آن توافقی هسته‌ای و حداکثر آن حرکت به سمت عادی‌سازی روابط حتی با چشم‌انداز گشایش مجدد سفارت‌خانه‌ها و سفر ترامپ به تهران است.

زمان ویدئو: 14 دقیقه و 38 ثانیه.


فوتبالمون هم عین بیشتر چیزامونه!
گرفتار دست آدم‌های رانتی و اشتباهی، ادعاهای توخالی، بی‌برنامگی و تا خرخره غرق ناکارآمدی، فساد و خرج‌های الکی؛ نتیجه‌ش هم باختن، حسرت و درجازدنه!
الهلال عربستان، پرسپولیس رو هم مثل استقلال با اختلاف سه گل برد تا نشون بده کت نمی‌تونه تن هرکسی باشه!

اردشیر پشنگ

20 last posts shown.