اردشیر پشنگ


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: not specified


دکترای روابط بین‌الملل، پژوهشگر ارشد مسائل خاورمیانه با تمرکز بر تحولات کُردها، مسائل ایران، عراق و ترکیه
مدرس روزنامه‌نگاری و نویسندگی حرفه‌ای
ارتباط
@PashangClass
مدیرمسئول
www.faratab.com
https://x.com/ardeshirpashang
instagram.com/ardeshirpashang

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
not specified
Statistics
Posts filter


تفاوت تغییر رهبر در دموکراسی با دیکتاتوری‌های دموکراسی‌نما!
جاستین ترودو نخست‌وزیر کانادا بدون آنکه در انتخاباتی شکست بخورد و یا قطره‌ای خون از دماغ شهروندی کانادایی بریزد صرفا بدلیل کاهش محبوبیت خود و حزبش در نظرسنجی‌ها پس از ۹سال در قدرت بودن از سمتش استعفا داد و کنار رفت!
اما در سوریه بشار اسد کودتاچی‌زاده با همان شیوه خشنی که روزی پدرش قدرت را بدست گرفته بود قدرت را از دست داد! با این تفاوت که او ۷۰۰هزار نفر را قربانی، ۶میلیون نفر در خارج و میلیونها نفر در داخل را آواره و همه زیرساخت‌های کشورش را به قیمت گزاف اصرار بر ماندن در قدرت ویران کرد!
اردشیر پشنگ


آیا مساله کُردی در ترکیه راهکار فوری دارد؟
د.محمد سالار کسرایی مذاکرات صلح در جریان میان ترکیه با کُردها را از شش منظر مختلف مورد بررسی قرار داده است.

از متن ... در سالهای اخیر «عبدالله اوجالان» تحت تأثیر اندیشه‌های «مورای بوکچین»، ایده‌ دولت یک‌پارچه کُردی را حتی در درون یک منطقه کردنشین رها کرده و از ایده شکل‌گیری کانتون‌های نیمه‌مستقل سوسیال-لیبرتارین یا «کمونالیسم» حمایت می‌کند. شکل‌گیری چنین کانتون‌هایی در روژآوا (کردستان سوریه) بیش از پیش ترکیه را دچار سردرگمی کرده‌ به‌نحوی که در چندسال اخیر انواع سیاست‌های خشونت‌آمیز را علیه این کانتونها اعمال کرده‌ اما به یمن پایداری کُردها و حمایتهای کم‌رمق آمریکایی‌ها موفق به از هم پاشیدن آن‌ها نشد‌.

به طور قطع هر راه حلی در درون ترکیه برای حل معضل کُردی تحت تأثیر بیم از این نهادسازی سیاسی جدید خواهد بود. تحولات اخیر سوریه شاید ترک‌ها را (که به دلایل داخلی و بین‌المللی قادر به محو آن‌ها نیستند) به سوی راه‌حل‌های بینابینی و کم‌آسیب‌تری سوق داده‌ باشد. ضمن اینکه اوجالان هم از راه‌حل‌های گفتگو محور حمایت می‌کند که باعث...

متن کامل
https://www.faratab.com/news/12631



از آفات اخلاقی جدی در جامعه ایرانی "آفتاب‌پرست بودن" است در این لیست سخنرانی‌ها چندین نفر را می‌شناسم تا ابراهیم رئیسی زنده بود بر سر سفره چرب اصولگرایی نشسته و می‌خوردند و حالا هم لقمه از خوان وفاق بر می‌دارند؛ وقتی این صفت با ریا و چاپلوسی درآمیخته می‌شود چه ویرانگر که نمی‌شود!
اردشیر پشنگ


حسام‌الدین آشنا مشاور امنیتی و رئیس اسبق مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری در دوره حسن روحانی: در دوره آتی ریاست‌جمهوری به کدام‌یک از داوطلبان زیر ری می‌دهید؟
سعید جلیلی، یاسر جبرائیلی، کاظم جلالی و باقر قالیباف
اردشیر پشنگ: خود طرح نام این افراد حتی اگر شوخی هم باشد توهینی جدی است به مردم ایران؛ مردمی در کشوری ثروتمند و غنی اما عمدتا زیرخط فقر؛ مردمی که زیربار فشارهای کمرشکن اقتصادی و... به سختی نفس می‌کشند شرایط و فشارهایی که اکثرشان محصول این ناشایستگان و یا اتاق‌های فکر و قدرت حامی اینان است!


تهاجم جدید جیش الوطنی گروه نیابتی ترکیه در سوریه، به کُردها در شرق و جنوب منبج که با ۱۰۱ کشته و شکست همراه بوده حاکی از آن است که از یک‌سو چندان نمی‌توان به ژست‌های صلح‌طلبی اردوغان و مذاکراتش با اوجالان اطمینان داشت و از سوی دیگر همچنان آمریکایی‌ها در حمایت از کُردها جدی‌اند.
اردشیر پشنگ


رضا رئیس طوسی (۱۳۱۵-۱۴۰۳)
درگذشت استاد پیشکسوت و برجسته‌ی سیاست جناب آقای دکتر رضا رئیس طوسی را به جامعه علمی و بخصوص علوم سیاسی کشور تسلیت عرض می‌کنم.
وی استاد دانشگاه تهران و نویسنده کتب قابل تاملی از جمله "نفت" و "زوال نظام اجتماعی و فروپاشی دولت قاجار" است.
رئیس‌طوسی در جوانی با نگاهی آرمان‌گرایانه و انقلابی وارد عرصه سیاست عملی شد و در قالب عضویت در سازمان مجاهدین خلق حتی دوره‌ی نظامی در مصر دید اما پس از انقلاب ابتدا از آنان جدا شده و سپس به طیف ملی-مذهبی‌ها پیوست و از جمله منتقدین وضع موجود شد.
به عبارتی دیگر تحولات سریع و تغییر جهت‌گیری‌های کلان و خُرد نظام جدید پس از انقلاب باعث شد او خیلی زودتر از آن‌چه که فکرش را می‌کرد سرخورده و دل‌سرد شود و حتی تجربه بازداشت و زندان را نیز از سر بگذراند.
استاد رئیس‌طوسی در سالیان اخیر عمدتا در کنج عزلت‌ نشست و بی‌خبری پیشه کرد.
یادشان گرامی
اردشیر پشنگ


هوای تهران بدون روتوش | عکس د.اسعد مرادی


روایت یک قرن انکار، تبعیض و فشار علیه کُردهای روژئاوا (کردستان سوریه)
بخشی از سخنرانی اردشیر پشنگ در دانشگاه تهران
در خاورمیانه نبایست تحت هیچ مصلحتی از جرم‌ها، جنایت‌ها و اقدامات تبه‌کارانه دولت‌ها و گروه‌ها علیه گروه‌های مختلف مردمی، هویتی، جنسبتی و.‌‌.. چشم‌پوشی کرد و به بهانه‌ی پایان یافتن آن دوران سکوت کرد!
بلکه برعکس باید مدام این جنایات را افشاگری و مورد بحث و تبادل نظر عمومی قرار داد، تا هزینه جنایت‌کردن افزایش یابد و دیگر دیکتاتورها و یا دیکتاتورهای بعدی و آتی به آسانی دست به تکرار جنایت نزنند.
به همین دلیل و عامدانه در بخش نخست سخنرانی‌‌های اخیرم در دو دانشگاه تهران و کردستان، اشاره‌ای گذرا به یک‌صدسال ظلم، تبعیض، تعریب (عربی‌سازی)، کوچ‌های اجباری و تغییر دموگرافی کُردها در سوریه توسط رژیم‌های مختلف حاکم بر این کشور کردم.
فشارها علیه کُردها که بزرگ‌ترین اقلیت در سوریه بودند؛ از سال ۱۹۷۰ و حاکم شدن حزب فاشیست بعث یعنی در دوران دو دیکتاتور بدنام و جنایت‌کار سوری حافظ اسد و پسرش بشار اسد بسیار بیش از پیش شد به نحوی که علاوه بر ممنوع بودن صحبت به زبان کُردی و اخراج شدن هزاران نفر از شهروندان کُرد از مراکز اداری و کاری، حتی بیان "کُرد بودن" تبدیل به جرم شد.
در دوران بشار اسد حتی چندین بار به مراسم برگزاری جشن نوروز توسط کُردها حمله شد و ده‌ها نفر به همین علت کشته و صدها نفر بازداشت و روانه زندان‌های مخوف همچون صیدیانا شدند.
در این دوران بیش از نیم‌میلیون نفر از شهروندان کُرد حتی از داشتن شناسنامه و اوراق شناسایی محروم شدند و این محرومیت تا سال ۲۰۱۱ ادامه پیدا کرد.
اشاره: این سخنان بخش‌هایی از سخنرانی بنده در دانشگاه تهران (دانشکده مطالعات جهان) تحت عنوان "فرمول‌ها و سناریوهای بقای کُردها در سوریه" در نشستی تحت عنوان "سوریه به‌سوی آینده‌ی مبهم" بود.
دیگر سخنرانان این نشست عبارت بودند از
د.جواد  شعرباف، استاد دانشگاه تهران
حازم کلاس،مدیر تلویزیون العربی در تهران
د.یاسر قزوینی، استاد دانشگاه تهران
و علی‌رضا مجیدی پژوهشگر حوزه مسائل عراق و سوریه
زمان ویدئو: ۲ دقیقه و ۴۳ ثانیه
برای دیدن ویدئو می‌توانید روی لینک زیر کلیک بفرمایید👇
https://youtu.be/ukii9su_jEE?si=0I12WCT2GMh2ASP5


کُردهای سوریه و موازنه شکننده در مثلث ترکی-عربی-غربی
فیلم سخنرانی د.اردشیر پشنگ در دانشگاه کردستان
این سخنرانی در چارچوب نشستی تحت عنوان «سوریه پس از اسد از منظر حقوق و سیاست بین‌الملل» در دانشگاه کردستان و با همکاری این دانشگاه با مراکز علمی تخصصی ایران از جمله انجمن علوم سیاسی ایران، مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه، انجمن ایرانی مطالعات غرب آسیا، گروه رسانه‌ای فراتاب و ... در روز 4 دی 1403 در تالار مولوی این دانشگاه با استقبال قابل توجه دانشجویان و علاقمندان برگزار شد. دیگر سخنرانان نشست عبارت بودند از د.ستار عزیزی، د.رحمان حریری و د.امید عزیزیان.

بخش‌های مختلف مقاله/سخنرانی اردشیرپشنگ
بخش اول – مقدمه: وضعیت بغرنج کُردها در سوریه از 1923 تا 2011
بخش دوم – بخش نظری مقاله: استفاده از مکتب کپنهاگ و نظریه باری بوزان با تاکید بر زیرمجموعه امنیتی منطقه‌ای کُرد در خاورمیانه و تاثیر آن بر وضعیت کُردها و منطقه
بخش سوم – وضعیت فعلی کُردها از 2013 تا 2024 و سقوط اسد – پتانسیل‌ها و ابزارهای قدرت و امید کُردها
بخش چهارم- تهدیدات موجود علیه کُردهای سوریه و دستاوردهایشان
بخش پنجم - عناصر موثر بر سرنوشت کُردها در سوریه
بخش ششم – تفاوت مساله کُرد در سوریه برای ایران و ترکیه
بخش هفتم سناریوهای محتمل برای آینده سوریه و وضعیت کُردها

زمان ویدئو: 26 دقیقه | برای دیدن آن روی لینک زیر کلیک بفرمایید
https://www.youtube.com/watch?v=iQEu0Qb5xFc


سال ۲۰۲۴ در حالی به پایان می‌رسد که برای جهان و خاورمیانه و ایضا ایران سالی پرماجرا، توام با رویدادها، تحولات و تغییرات بزرگ و بهت‌برانگیز بود؛ زنجیره این تحولات و اتفاقات غافل‌گیر کننده در سال ۲۰۲۵ ادامه یافته و محتملا تشدید خواهد شد لذا کمربندها را باید سفت بست؛ سال نو مبارک!
اردشیر پشنگ


بر سر مزار نویسنده‌ای بزرگ که زاده زمستان بود
همه عمرش بدنبال بهار بود اما در زمستان زیست و در زمستان هم رفت ...

لەسەر گۆڕی نووسەرێکی مه‌زن کە لە زستاندا هات، بە درێژایی ژیانی بەدوای بەهاردا دەگەڕا، بەڵام لە زستاندا ژیا و لە زستانیشدا ڕۆیشت ...

استاد فقید منصور یاقوتی ۱۳۲۷-۱۴۰۳


پیش‌بینی شما از سرانجام مذاکرات صلح دولت ترکیه (اردوغان/ باغچه‌لی) با عبدالله اوجالان و آینده کُردها در ترکیه و سوریه؟
Poll
  •   پایان جنگ و دستیابی کُردها به بخش مهمی از حقوق‌شان در ترکیه و سوریه
  •   پایان جنگ، اما کُردها دستاورد چندان خاصی بدست نمی‌آورند
  •   ایجاد اختلاف بین کُردها، حمایت اکثریت از اوجالان؛ ادامه جنگ توسط اقلیتی در پ‌ک‌ک
  •   طرح صلح شکست خواهد خورد
908 votes


اوجالان از یک رهبر تروریست تا ناجی صلح!
عبدالله اوجالان؛ روزگاری تصویرش به عنوان یک تروریست بر صفحه نخست مطبوعات ترکیه منتشر می‌شد و بسیاری از نژادپرستان و چهره‌های رادیکال این کشور خواهان اعدامش بودند اما حالا پس از یک ربع قرن زندانی بودن، عکسش به عنوان رهبر و امیدی برای پایان دادن به ۴۰ سال جنگ مسلحانه میان ترکیه و پ‌ک‌ک زینت صفحه نخست مطبوعات شده است.
اوجالان به نمایندگان حزب دم‌پارتی گفته صلاحیت و عزم لازم برای برداشتن گام‌های موثر در ایجاد برادری کُرد-تُرک طبق پارادایم باغچه‌لی و اردوغان را دارد و تاکید کرده تقویت برادری کُرد و تُرک در ترکیه مسئولیتی تاریخی است.
سری ثریا اندر یکی از رهبران کُردی که با او دیدار کرده هم به مطبوعات گفته نسبت به روند صلح فعلی در مقایسه با تجارب شکست خورده پیشین خوشبین‌تر است.
اردشیر پشنگ


جیمی کارتر مسن‌ترین رئیس‌جمهور اسبق امریکا در ۱۰۰سالگی درگذشت؛
او با اتخاذ سیاست درهای باز و افزایش فشار حقوق‌بشری بر دیکتاتورهای متحد آمریکا، نقش کاتالیزوری در تسریع سقوط محمدرضاشاه پهلوی متحد استراتژیک واشنگتن داشت، دولت خود او نیز نهایتا قربانی حمله دانشجویان خط امام به سفارت امریکا شد!

اردشیر پشنگ


ادامه و بخش دوم و پایانی یادداشت د.اردشیر پشنگ در وبسایت "کی‌فیوچر میدیا" با عنوان "ترکیه بدنبال سومین شکست منطقه‌ای ایران از طریق اوجالان"

تحمیل شکست سوم بر ایران در مساله کُرد
یکی از موضوعات مهم میان ایران و ترکیه در 100 سال گذشته مساله کُرد است ایران و ترکیه هرگاه خطر بحران کُرد در سطح تغییر مرزها و بهم خوردن روند موجود بوده است با یکدیگر برای کنترل و مهار آن همکاری کرده‌اند از پیمان سعدآباد (1937) و حمایت رضا شاه از آتاترک در سرکوب چند قیام کُردی در کردستان ترکیه گرفته تا همکاری مشترک با دولت عراق علیه رفراندوم استقلال در سال 2017 در اقلیم کردستان از جمله مهمترین همکاری‌های ترکیه و ایران در رابطه با کنترل و مهار مساله کُرد است.
اما در عین حال با توجه به رقابت و تنش‌هایی که طرفین با یکدیگر داشته‌اند بعضا ایران کوشیده است از کارت کُردی برای کاستن از برخی رفتار‌های غیردوستانه ترکیه استفاده کند در همین زمینه از دهه 1980 تا همین امروز همواره مقامات مختلف ترکیه‌ای اتهاماتی دال بر کمک و حمایت از حزب کارگران کردستان ترکیه (پ‌ک‌ک) را متوجه جمهوری اسلامی ایران کرده‌اند؛ اتهاماتی که معمولا از سوی تهران انکار شده است.
در زمان فعلی که ترکیه هم در قفقاز و هم در سوریه سیاست‌هایی علیه منافع و مواضع جمهوری اسلامی دنبال کرده است و عملا در سوریه زمینه‌ساز خروج ایران از منطقه شده است، به نظر یکی از معدود پتانسیل‌ها برای ایران جهت افزایش فشار بر ترکیه نزدیکی بیشتر به کُردها چه در داخل ترکیه، چه در عراق و بخصوص در شمال سوریه (روژئاوا) است.
موضوعی که همواره پاشنه آشیل ترکیه به شمار رفته است و هزینه‌های بسیاری را بر این کشور تحمیل کرده است.

چرا اوجالان می‌تواند زمینه‌ساز شکست سوم منطقه‌ای ج‌اایران شود؟
طی 2 ماه اخیر «دولت باغچه‌لی» رهبر حزب حرکت ملی که از رادیکال‌های ضد کُرد در ترکیه به شمار می‌رود در یک چرخش موضع آشکار و شگفت‌انگیز طی دو اظهار نظر مختلف خواهان آن شده است تا عبدالله اوجالان با حضور در پارلمان از یکسو خواهان خلع سلاح و پایان مبارزه مسلحانه پ‌ک‌ک شود و از سوی دیگر زمینه آزادی خود و نیز صلح و آشتی با کُردها را فراهم سازد.
این موضع با حمایت رجب طیب اردوغان مواجه شده است و در همین راستا دولت این کشور به حزب کُردگرای «دم پارتی» مجوز داده است تا دو تن از رهبرانش به نام‌های «پروین بولدان» و «سری ثریا اوندور» در زندان جزیره‌ی ایمرالی با «عبدالله اوجالان» دیدار و گفت‌وگو کنند.
به نظر می‌رسد این تغییر مواضع دولت باغچه‌لی و اردوغان نه یک چرخش موضع یهویی بلکه بخشی از یک سناریوی برنامه‌ریزی‌شده و عملیاتی تحت مدیریت و محوریت افرادی همچون «هاکان فیدان» ،وزیر خارجه، و «ابراهیم کالین» ،رئیس میت، باشد و محتملا توام با گفت‌وگوهایی با رهبران کُرد از جمله اوجالان و نیز صلاح الدین دمیرتاش بوده است.
برنامه‌ای که به رغم همه موانع و مشکلاتی که دارد چنانچه عملیاتی شود، می‌تواند میزان بازیگری ایران در تحولات منطقه‌ای را محدودتر از قبل کرده و به نوعی سومین شکست منطقه‌ای تهران را طی حدود یکسال منجر شود.
پایان | ۲ از ۲


ترکیه بدنبال سومین شکست منطقه‌ای ایران از طریق اوجالان!
ترجمه یادداشت تحلیلی د.اردشیر پشنگ، پژوهشگر ارشد مسائل خاورمیانه در وبسایت "کی‌فیوچر میدیا"

مقدمه
ایران و ترکیه طی 4 قرن گذشته یک همسایگی عمدتا توام با سه‌گانه‎ی دوستی، رقابت و تنش را با یکدیگر تجربه کرده‌اند. هر دو کشور با توجه به ظرفیت‌ها و واقعیات موجود طی دو دهه اخیر بدنبال گسترش حوزه نفوذ خود در مناطق پیرامونی‌شان بوده‌اند به همین دلیل در مناطق مشترک از جمله قفقاز، آسیای میانه و خاورمیانه رقابت و تنش بین ایران و ترکیه بیشتر از قبل شده است.
در این بین به نظر می‌رسد ترکیه در تلاش و خیز مجددش برای حل مساله کُرد بدنبال آن است در کمتر از یکسال سومین شکست منطقه‌ای و مهم را به ایران تحمیل کند.
این یادداشت به بررسی برآیند تقابل و رقابت ترکیه با ایران در سه حوزه‌ی مختلف طی یک‌سال گذشته و پیش‌رو پرداخته است و بدنبال پاسخ به این سوال است که آیا دیدار رهبران حزب کُردی دم پارتی ترکیه با اوجالان زمینه‌ساز سومین شکست منطقه‌ای ایران طی یکسال اخیر می‌شود؟
تحمیل شکست اول بر ایران در قفقاز
از زمان سقوط اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 شاهد احیای رقابت ایران و ترکیه در منطقه‌ی قفقاز و نیز آسیای میانه به مانند دوران دو امپراتوری عثمانی و صفوی هستیم. طی سال‌های اخیر ایران حامی کشور ارمنستان بوده و ترکیه با کشور عمدتا شیعه اما آذری‌(تُرک)زبان آذربایجان هم‌پیمان بوده است.
جمهوری آذربایجان طی این مدت توانست با افزایش قدرت اقتصادی (از طریق فروش نفت) و نظامی از طریق دریافت تسلیحات و کمک‌های نظامی و امنیتی از اسرائیل، ترکیه، روسیه و آمریکا توانست یک ربع قرن توازن در قره‌باغ را بهم زده و این منطقه را طی جنگ‌های 2023 قره‌باغ از کنترل ارمنی‌ها خارج کند. در این بین ترکیه بدنبال تحقق رویای دیرین اتصال جغرافیایی سرزمین‌های ترک‌نشین به یکدیگر پس از جنگ قره‌باغ است.
بر این اساس آنها دنبال وصل کردن آذربایجان به جمهوری نخجوان در مجاورت مرز ترکیه‌اند که اگر اتفاق بیافتد به معنی قطع مرز تاریخی ایران با ارمنستان خواهد بود و از این نظر ایران را در یک تنگنای ژئوپلتیکی در مرزهای شمال و شمال‌غربی قرار خواهند داد.
تحمیل شکست دوم بر ایران در سوریه
دومین شکست ایران توسط ترکیه به رویدادهای اخیر سوریه باز می‌گردد در جایی‌که ترکیه سرانجام توانست سرانجام پس از 13 سال دخالت آشکار و حمایت از نیروهای مخالف اسد به سرنگونی حکومت اسد کمک شایانی کند. سقوط اسد به معنی پایان دادن به یک رابطه استراتژیک 45 ساله میان جمهوری اسلامی میان ایران با سوریه است موضوعی که باعث قطع حضور ایران در این کشور به عنوان یکی از حلقه‌های مهم جبهه مقاومت ضد اسرائیلی شده است.
البته در سوریه ابتدا پیروزی از آن ایران بود چون وقتی در سال 2011 بهار عربی به این کشور رسید و ترکیه هم به حمایت از ارتش آزاد و دیگر گروه‌های مخالف بشار اسد دست زد، این جمهوری اسلامی ایران بود که با حضور و هزینه بالای اقتصادی و نظامی مانع از سقوط اسد شد.
ایران همچنین در سال 2015 با افزایش فشارها، مجبور شد روسیه را برای حمایت از بقای اسد به سوریه دعوت کند موضوعی که تا حد زیادی منجر به تثبیت موقعیت بشار اسد شد اما همه شرایط طی ماه گذشته و ظرف تنها 11 روز به یکباره زیر و رو شد و متحدین آنکارا با رهبری ابومحمد جولانی موفق شدند دمشق را فتح کنند تا پایانی بر حضور رقیب‌شان ایران دهند.
بخش اول از یادداشت | ۱ از ۲


Turkey Seeks Iran’s Another Regional Defeat via Abdullah Öcalan
By: Dr.Ardeshir Pashang

ترکیه بدنبال سومین شکست منطقه‌ای ایران این‌بار از طریق اوجالان!
د.اردشیر پشنگ: پس از جنگ سال گذشته‌ی قره‌باغ و شکست ارمنستان هم‌پیمان ایران و نیز سقوط ماه قبل بشار اسد متحد استراتژیک ایران، اینک ترکیه بدنبال توافق با اوجالان و حل مساله کُرد است هدف سخت و مسیر پیچیده‌ای که اگر به مقصد برسد می‌تواند در معادلات منطقه‌ای شکستی دیگر برای ایران به شمار رود!
متن کامل (انگلیسی) در لینک زیر👇
kfuture.media/4434-2/


◼️استاد منصور یاقوتی ۱۳۲۷-۱۴۰۳
درگذشت استاد منصور یاقوتی نویسنده توانمند و متعهد، داستان‌نویس و شاعر و از جمله پژوهشگران و گردآورندگان افسانه‌ها، قصه‌ها و شاهنامه‌ کُردی را تسلیت عرض می‌کنم.
از جمله آثار پرتعداد و پراقبال وی می‌توان به "افسانه‌هائی از ده‌نشینان کُرد"، "رازه‍ا: اف‍س‍ان‍ه‌‌ه‍ای‌ ک‍ُردی‌"، "زخم"، "چراغی بر فراز مادیان کوه"، "داستان‌های آهودره"، "توشای پرنده غریب زاگرس"، "سال کورپه" و... اشاره کرد.
او پیش از انقلاب به مدت دو سال و پس از انقلاب نیز پنج سال زندانی شد.
عباس معروفی به‌دلیل قدرت قلم، توصیف و مبتکرانه غیرتقلیدی یاقوتی به او لقب "چخوف ایران" داده بود.
مراسم تشییع و تدفین: یکشنبه ۹ دی ساعت ۹ صبح کرمانشاه، باغ فردوس، قطعه هنرمندان
مجلس ختم: مسجد حاج دائی ساعت ۱۴:۳۰ تا ۱۶
تلگرام | اردشیر پشنگ


عمارت خسرو آباد سنندج مرکز والیان اردلان
حکومت اردلان به مدت ۷۰۰ سال (از ۱۱۶۸–۱۸۶۷ میلادی)  بر پهنه قابل توجهی از کردستان در ایران، عراق و ترکیه امروزی سیطره داشت.

امیرنشین اردلان با حکومت قباد اردلان آغاز شد و طی دوره‌های مختلف زیر مجموعه سلسله پادشاهی‌های مختلف ایران از پیش از صفویه، صفویه، افشاریه تا قاجاریه بود.
نکته جالب اینکه سقوط سلسله‌های مختلف مثل صفویه، افشاریه و... تاثیری بر تداوم حکومت اردلان‌ها بر کردستان نداشت!

خود تاریخ اردلان و عمارت خسروآباد در سنندج یک سند غیرقابل انکار و کاملا مشخص برای اثبات تاریخ‌ندانی، یا تاریخ‌نخوانی یا انکار و تحریف کنندگان واقعیات تاریخی توسط کسانی است که می‌گویند سلسله‌های مختلف ایران پادشاهی متمرکز بوده و حکومت منطقه‌ای و سیستمی شبیه فدرالیسم نداشته است!
متن و عکس: اردشیر پشنگ


در نقد منتقدین کم‌مطالعه فدرالیسم و ایران!
اردشیر پشنگ
طی دو روز گذشته به بهانه مصاحبه اخیر معاون اول رئیس‌جمهور که گفته هر استاندار در استان خود باید شبیه یک رئیس‌جمهور دارای اختیار عمل باشد و اقدام کند متن‌ها و نوشته‌های چندی توسط افراد مختلف شناخته شده و ناشناخته منتشر شده است یکی عارف را جزء «ابالهه» نامیده و دیگران نیز به نحوی دیگر. این منتقدین عمدتا یا از نظر فکری طرفدار ایده ایرانشهری بوده و یا از نظر الگوی سیاسی خواهان احیای نظام سلطنتی و یا دست‌کم یک نظام سیاسی با قدرت مرکزی مقتدر و نامنعطف هستند و در همین راستا ادعاهایی درباره ایران مطرح می‌کنند که چندان با واقعیات سازگار نیست!

حال اجازه دهید در این نوشتار کوتاه خطابم به دوستان سیاست‌خوانده‌ای باشد که با لایک یا استوری کردن متنی با عنوان «چرا نه به فدرالیسم؟» از آن دفاع کرده‌اند؛ ببخشید اینطور صریح می‌پرسم:

آیا متن را دقیق مطالعه کرده‌اید؟
آیا در باب فدرالیسم مطالعه حرفه‌ای داشته‌اید؟

آیا در باب تاریخ حکومت‌داری در ایران از 687 پیش از میلاد (مادها) تا ۱۹۰۵م (مشروطه) و نوع شیوه حکومت‌داری که عمدتا یک کشور با ترکیب یک پایتخت یا گاه چند پایتخت سیاسی و ساتراپ‌ها و ایالت‌های و ترکیب توزیع قدرت به شیوه منطقه‌ای و نامتمرکز میان پایتخت و دیگر مناطق بوده مطالعه و تامل کرده‌اید؟

آیا اصلا از نظر علمی، عقلی، منطقی و امکانات ارتباطی و دسترسی در گذشته در جغرافیای وسیع امپراتوری‌های مختلف ایران امکان داشته که یک پادشاهی مرکزی بر همه ایران نظارت و حاکمیت داشته باشد؟ واقعا شدنی بوده؟ یا برعکس ما شاهد یک پادشاهی مرکزی با حکومت‌های محلی و منطقه‌ای مختلف بوده‌ایم؟

آیا می‌دانید درست در همان زمانی که ایران دارای بیشترین قدرت منطقه‌ای و گاه بین‌المللی بوده سیستم و شیوه حکومت‌داری شبیه همین الگوی فدرال و گاه ترکیبی از کنفدرال بوده است؟

آیا درباره حکومت منطقه‌ای 700 ساله اردلان‌ها (1168م-1867م) که فارغ از تغییر حکومت‌های مرکزی در کردستان ایران، عراق و سوریه حاکم بوده‌ و وفادار و هم‌پیمان شاهان مختلف ایرانی بوده‌اند اصلا چیزی شنیده‌اید؟

وجدانا یعنی این واقعیت را نمی‌دانید و یا مثل بسیاری از مسائل دیگر همچون حقوق بشر، زبان مادری و ... تاریخ ایران را هم تحریف و کتمان می‌کنید؟

دوستان گرامی با احترام باید بگویم کمتر متنی مثل متن فوق را می‌توان یافت که در ۳۵۰ کلمه نوشته شده باشد اما دست‌کم ۲۴ اشتباه اساسی، علمی، تاریخی و فنی سیاسی فاحش داشته باشد!

نویسنده متن و افرادی که چون او استدلال می‌کنند نه فدرالیزم را در سطح اولیه‌اش بلد است، نه «ایران» چه از نظر تاریخی و چه از نظر واقعیات و الزامات موجودش را می‌شناسد و نه ... . دوستان گرامی با ژست‌های نگران ایران و با تکرار جمله‌ی ماکیاولی که «چه با نام و چه با ننگ باید از وطن دفاع کرد» نمی‌توان به توجیه اشتباهات عامدانه و یا بعضا سهوی پرداخت و تازه دیگران را هم مورد حمله و برچسب‌زدن قرار داد!

نیک می‌دانم بسیاری از منتقدین شیوه‌های فدرالیستی از علاقمندان استاد ایران دوست، برجسته و فقید «سید جواد طباطبایی» هستند که بنده هم به عنوان یک دانش‌پژوه سیاست در چند حوزه مختلف از آثارشان بهره برده و برایشان کمال احترام را قائل بوده و هستم.

اما دوستان گرامی که معمولا ذیل ایده ایران‌شهری فعالیت می‌کنید حتی اظهار نظر یک استاد در این سطح هم نمی‌تواند مستندی باشد بر درستی قطعی هر مدعایی و سپس چشم‌بسته و متعصبانه نظر دادن و دیگران را مورد تاخت و تاز و برچسب‌زدن قرار دادن، این نه شیوه علم است و نه مناسب ما.

ایده ایران‌شهری مدنظر شما نهایتا بر دو عنصر زبان فارسی و مذهب شیعی که همان شیوه حکومت‌داری صفویه (در ۴۰۰ سال پیش از امروز) است جمع می‌شود؛ ایده و شیوه‌‌ی گفتمانی محدودی که اگر جواب‌گوی زندگی امروز ما بود اینک این ایران ما چنین حال و روز زاری نداشت!

اگر در باب هر موضوعی از جمله همین فدرالیسم مخالف و منتقد هستید از شما انتظار می‌رود متن‌های علمی و مستند بنویسید و یا بازنشر کنید که فتح بابی باشد برای بحث‌های علمی‌تر و موثرتر که منجر به پویایی و تقویت گفتمان جامعه علمی و نیز حتی عمومی کشور شود!

به باور بنده هرکسی که ادعای ایران‌دوستی و یا نگرانی از آینده ایران دارد که می‌دانم بسیاری‌تان هستید اول بایست خود ایران را خوب، دقیق و آن‌طور که بوده بشناسد، سپس دایره گفتمانی‌اش برای همه ایرانیان با همه هویت‌های نژادی، زبانی، مذهبی، فکری و ... توسعه دهد و همه را برابر و مشمول حقوق یکسان بداند سپس بیاید برای آینده آن نسخه نویسی کند!

20 last posts shown.