چالشهای سوریه بسیار بزرگتر از مشکلات لیبی پساقذافی است🔹اندیشکده چتمهاوس انگلیس در یادداشتی به مقایسه اوضاع سوریه در پی سقوط دولت بشار اسد و لیبی پسا معمر قذافی پرداخت و نوشت: چالشهای سوریه بسیار پیچیدهتر و بزرگتر هستند.
🔹در این یادداشت آمده است: چالشهای سوریه در مقایسه با لیبی در سال ۲۰۱۱ بسیار پیچیدهتر و بزرگتر هستند. در حالی که معمر قذافی پس از کمتر از یک سال جنگ داخلی سرنگون شد و زیرساختهای کشور عمدتاً دستنخورده باقی ماند، سوریه از بیش از یک دهه جنگ ویرانگر عبور کرده است؛ جنگی که زیرساختهای این کشور را نابود و بحران آوارگان را تشدید کرده است. شکافهای اجتماعی و اختلافات قومی و مذهبی در سوریه نیز بسیار عمیقتر از لیبی در سال ۲۰۱۱ است.
🔹یکی دیگر از تفاوتهای عمده، ساختار اقتصاد سوریه است. مناطق تحت کنترل اسد تحت تحریمهای سنگین است، بخشهایی از سوریه به طور جداگانه عمل میکنند؛ شمال سوریه از لیر ترکیه استفاده میکند و زیرساختهای نفتی کشور عمدتاً در مناطق تحت کنترل کردها قرار دارد.
🔹در حالی که لیبی به دلیل وابستگی همه جناحها به نفت و گاز، نوعی پیوستگی اقتصادی ایجاد کرده بود، سوریه فاقد چنین زیرساخت مشترکی است و این امر دستیابی به توافقات ملی را دشوارتر میکند.
🔹تلاشها در لیبی برای قرار دادن گروههای مسلح تحت کنترل نهادهای دولتی مانند وزارت دفاع یا کشور، عمدتاً شکست خورده است. در عوض، گروههای مسلح نفوذ خود را بر نهادهای دولتی اعمال کردهاند.
🔹الشرع نیز اعلام کرده است که قصد دارد گروههای مسلح سوریه را منحل کند و آنها را تحت وزارت دفاع قرار دهد.
🔹یکی از درسهای مهم لیبی برای سوریه، پیامدهای ناشی از نبود ارتباط قوی بین رهبری سیاسی و گروههای مسلح است. در لیبی، پس از سقوط قذافی، رهبران سیاسی از گروههای شورشی و نیروهای مسلح فاصله گرفتند و در نهایت بر دولت مسلط شدند.
🆔
@YjcNewsChannel