محمد مالجو


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: Blogs


محمد مالجو ، اقتصاددان، تهران

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Category
Blogs
Statistics
Posts filter


⭕️ برگزار می‌شود:

نشست نقد و بررسی دو کتابِ کوچ در پی کار و نان و خیز خام

- با حضور ابراهیم توفیق و محمد مالجو، با میزبانی پوریا گل‌شناس

- زمان: جمعه 5 اردیبهشت 1404، ساعت 18:30

- مکان: تهران، خیابان کارگر شمالی، تقاطع بزرگراه گمنام، خیابان چهارم، پلاک 2، کتاب‌فروشی چشمۀ کارگر

- شرکت در این جلسه برای عموم آزاد و رایگان است

🆔 @mmaljoo


Forward from: آزاد | Azad
Video is unavailable for watching
Show in Telegram
🎥 بن‌بست سیاسی در ایران؟

🔶 گفتگوی محمد مالجو و رحمان قهرمان‌پور

🔻محمد مالجو: بحران‌های اقتصادی ما بدون حل کردن مسائل سیاسی، حل نخواهند شد. در واقع ما امروز گروگان مسئله جانشینی هم هستیم. اگر همین اتفاقات یک دهه قبل اتفاق افتاده بود، با این سطح از مشکل مواجه نمی‌شدیم. ما در بن‌بست هستیم. هیچ نیرو و بازیگر سیاسی‌ای فعلا نمی‌تواند راه‌حل واقع‌بینانه و قابل اجرایی را بر دیگر بازیگران تحمیل کند و وضعیت تاریخی ما را تغییر دهد. حتی عده‌ای به‌دنبال جایگزین کردن استبداد دیگری هستند.

🔺رحمان قهرمان‌پور: اگر بحران ما ریشه در جانشینی داشت، اتفاقا باید انگیزه نظام برای حل کردن مشکلات برای رهبر بعدی افزایش پیدا می‌کرد. جمهوری اسلامی یک نظام سیاسی صرفا اقتدارگرا نیست و یک عاملیتی بر اساس درک خاص خودش از امنیت و بقا دارد. نظام باید یک تصمیم بزرگ بگیرد، اما معمای بزرگ برای سیستم سیاسی ما این است که اگر ارزیابی درستی از تهدیداتی که متوجهش است نداشته باشد، ممکن است خودش نیز با این تغییرات از میان برود.

🎞 فیلم کامل این گفتگو در یوتوب آزاد:
https://youtu.be/Wdn0AqoISN8

حمایت «ارزی» و «ریالی» از آزاد

🆔@AzadSocial


⭕️ارزیابی محمد ساعد مراغه‌ای (وزیر امور خارجه) از وضع ایران در زمان اشغال (سال 1322 خورشیدی):


«وضع عمومی و اخلاق مردم هم روز‌به‌روز بدتر می‌شود. عدم اعتماد عمومی، توسعۀ تهمت و افترا نسبت به اشخاص، دزدی و سهل‌انگاری در انجام وظایف محوله، ترقی روزافزون قیمت اجناس و تنگی وضع معیشت افراد روزبه‌روز بدبختی این مملکت را بیشتر فراهم می‌سازد. خلاصه این که امنیتی که در این بیست ساله در ایران [عصر رضاشاه] برقرار شده بود و می‌توان آن را ضرب‌المثل قرار داد به‌کلی رخت بربسته و حتی در خود شهر تهران هم هیچ‌کس در خانۀ خود ایمن نیست. فقر و وضع بد بودجۀ مملکتی هم به حد اعلای خود رسیده بیم ورشکستگی می‌رود... .»

به نقل از:

نامۀ محمد ساعد به سید حسن تقی‌زاده در تابستان 1322، در نامه‌های تهران: 154 نامه از رجال دوران به تقی‌زاده، به کوشش ایرج افشار (تهران: نشر فرزان روز، 1396) ص 254.

🆔 @mmaljoo


⭕️ نامۀ فعالان جامعۀ مدنی ایران به دبیرکل سازمان ملل دربارۀ تهدیدهای ترامپ/ نه به جنگ

از متن نامه: «ما، با وجود انتقاداتی كه به حاكميت و سياست‌هايش داريم، بر اين باوريم كه استقلال، امنيت و دموكراسی ايران بايد توسط خود مردم و بدون مداخلۀ خارجی شكل گيرد. دموكراسی با مداخلۀ قدرت‌های بيگانه به دست نمی‌آيد.»

🆔 @mmaljoo


بحران_کنترل‌ناپذیری_اقتصاد_ایران.pdf
3.0Mb
⭕️ محمد مالجو، «بحران کنترل‌ناپذیری اقتصاد ایران»، نگاه نو، سال سی و چهارم، شمارۀ 144، زمستان 1403، صص 202 الی 208.

چکیده: در سال 1397 کوشیده بودم اصلی‌ترین مدارهای بحرانی تکوین‌یافته در اقتصاد ایران را، با اتکا بر چارچوب مفهومی زنجیرۀ انباشت سرمایه در اقتصاد ایران، صورت‌بندی کنم. اکنون که بحران کنترل‌ناپذیری اقتصاد ایران به میانجی تعمیق بحران سیاست خارجی تشدید شده است برخی از آن مدارهای بحرانی خیلی فعال‌تر شده‌اند. در یادداشت حاضر می‌کوشم همین مدارهای بحرانی فعال‌تر را شناسایی کنم.

🆔 @mmaljoo




اقتصاد سیاسی ظهور دولت نهم.pdf
805.3Kb
⭕️ اعلام برائت از استنتاج‌های ساده‌لوحانه

یکی از فعالان سیاسی مشهور اصول‌گرا در اسفند‌ 1403 در دو مناظرۀ مجزا (این‌جا و این‌جا) چارچوبی تحلیلی را که در سال 1386 با اتکا بر آرای کارل پولانی و آلبرت هیرشمن در مقاله‌ای با عنوان «اقتصاد سیاسی ظهور دولت نهم» شکل داده بودم به عنوان «دستگاه نظری» خویش معرفی کرده است، خوش‌بختانه بدون هیچ‌گونه ارجاع تلویحی یا تصریحی به اصل مقاله و متأسفانه توأم با انبوهی از بدفهمی‌ها و کژاندیشی‌ها و دست‌کاری‌های ناشیانه. بعد از 17 سال کماکان از تحلیل‌های نظری‌ و استنتاج‌های سیاسی‌ام در آن مقاله به‌تمامی دفاع می‌کنم. اما برای اعلام برائت از استنتاج‌های ساده‌لوحانۀ ایشان در این‌جا اصل مقاله را در دسترس می‌گذارم.

🆔 @mmaljoo


⭕️ فایل صوتی نشست و گفتگو درباره‌ی کتاب «تاراج نهان؛ سلب‌مالکیت از نیروهای کار در اثر تورم در ایران»

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب «تاراج نهان؛ سلب‌مالکیت از نیروهای کار در اثر تورم در ایران»، در طی سه جلسه و به گردانندگی میرسعید نیک‌زاد انجام شد، با حضور منتقد ابراهیم توفیق و نویسنده محمد مالجو،‌ به نقد و بررسی کتاب پرداختیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل حضوری و آنلاین در جلسه حاضر بودند از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده شده بود پرسش شد. 

* تاراج نهان؛ سلب‌مالکیت از نیروهای کار در اثر تورم در ایران
نویسنده: محمد مالجو
ناشر : آگاه

@bidarschool
@bidarcourses


نشست آزاد (حضوری و آنلاین)
درباره‌ کتاب «تاراج نهان؛ سلب‌مالکیت از نیروهای کار در اثر تورم در ایران»
شنبه ۱۱ اسفند، ساعت ۱۶ تا ۱۸
( شرکت برای عموم آزاد و رایگان است)

در این نشست که پس از متن‌خوانی جمعی کتاب « تاراج نهان؛ سلب‌مالکیت از نیروهای کار در اثر تورم در ایران» در طی سه جلسه و به گردانندگی میرسعید نیک‌زاد انجام شد، قصد داریم با حضور نویسنده محمد مالجو و  منتقد ابراهیم توفیق،‌ به نقد و بررسی کتاب بپردازیم و در حضور مخاطبین آزاد که به شکل حضوری و آنلاین در جلسه حاضر خواهند شد از فرآیند پژوهش، روش تحقیق و مسائلی که پیش رو نهاده است پرسش کنیم. لازم به ذکر است که مخاطبین آنلاین می‌بایست از پیش با ما تماس حاصل کنند تا لینک ورود به جلسه در اختیارشان قرار گیرد. 

در صورت تمایل به شرکت در این نشست‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳

ایمیل: institutebidar@gmail.com
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
آدرس: مدرسه‌ بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ نوید، پلاک ۴، طبقه‌ همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses


Forward from: هم‌اندیشی چپ
ویژه‌ی انقلاب ـ جلد دوم.pdf
4.6Mb
جلد ۱ ☝🏾

کتاب ‎#هم‌اندیشی‌ـچپ
ویژه‌ی انقلاب ۵۷‏
جلد دوم

بخش‌هایی از پیش‌گفتار
... فرقه‌ی #پهلوی برای ریل‌گذاری افکار عمومی به پشتوانه‌های مادی بسیاری ‏دلگرم است. می‌کوشد ... همه را به خدمت انحراف ذهنیت افکار عمومی و انقیاد آن در آورد. ‏
رو در رو با چنین تهدید‌هایی، پاسخ‌دادن به پرسش‌هایی که فضای عمومی را اشباع کرده ضرورتی است حیاتی؛ ‏به‌ویژه از سوی کسانی که هم‌چنان بر حقانیت قیام مردم علیه حکومت پهلوی باور دارند. ‎#‎هم‌اندیشی‌ـ‌چپ در عمل ‏به این تکلیف می‌کوشد گامی بردارد و انتشار ویژه‌نامه‌ای که پیش رو دارید بخشی از این کوشش است. مجموعه‌ای ‏که گرد آمده؛ مقاله‌ها، یادداشت‌ها، گفت‌وگوها و اسناد، حاصل یاری و مشارکت بسیاری از نویسندگان، هنرمندان، ‏کنش‌گران سیاسی و اجتماعی، پژوهش‌گران و تحلیل‌گران داخل و خارج کشور است که به دعوت ما پاسخ مثبت ‏داده‌اند. ضمن قدردانی از یکایک انان، لازم است تأکید شود آن‌چه تا کنون انجام شده، تنها مقدمه‌ای است بر آن‌چه ‏بسیار گسترده‌تر و فراگیرتر باید دنبال شود. با این امید که در گام‌های بعد از یاری و هم‌اندیشی طیف هر چه ‏وسیع‌تری از افراد و گرایش‌های #چپ برخوردار گردیم.




🆔 @mmaljoo


Forward from: نقد اقتصاد سیاسی
مروری بر زندگی‌ و گفت‌وگویی با مایکل بوراوُی به‌مناسبت درگذشت این جامعه‌شناس برجسته‌ی معاصر
__________
👈متن کامل




Forward from: دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۰
این کتاب متشکل از شش جستار است که مؤلف طی مباحثه‌ای با مهرداد وهابی، استاد اقتصاد دانشگاه سوربن، نگاشته است. مالجو در جستار نخست «دوراهه‌ی ناگزیر در بازار پول: سلب‌ مالکیت از چه کسانی؟»، با بررسی فرایندهای گردش در بازارهای متشکل و غیرمتشکل پولی در ایران پس از انقلاب و با تمرکز بر انبوه نقدینگی و افزایش تورم، این داعیه را پیش می‌نهد که کاهش حقوق و مزدهای نیروی کار بر اثر تورم نوعی سلب مالکیت از آن‌هاست. پس از نقد وهابی بر این داعیه، مالجو در «کدام تمایز راه‌گشاست؟» می‌کوشد با تأکید بر تمایز میان دستمزد اسمی و دستمزد واقعی از داعیه‌ی خود در جستار نخست دفاع کند.

دو جستار بعدی، با رجوع به نظریه‌هایی چون «انباشت به‌مدد سلب‌مالکیت» هاروی تا «انباشت اولیه»ی مارکس و نیز صورت‌بندی آنچه مؤلف «عروج به سطح تحلیل تاریخی» مارکس می‌خواند، همین هدف را دنبال می‌کند. درنهایت، ــ صرف‌نظر از جستار پایانی که شکواییه‌ای است از سترونی این مباحثه ــ مالجو در جستار «اقتصاد ایران: بستر توأمان سلب‌مالکیت و استثمار» رابطه‌ی سلب‌مالکیت و استثمار را در ساختار اقتصادی ایران تبیین می‌کند و، بدین وسیله، صورت‌بندی خود از اقتصاد سیاسی ایران پس از انقلاب را غنا می‌بخشد.
 
در جلسات پیشِ‌رو، با بازخوانی انتقادی مباحثه‌ی مذکور و با مد نظر داشتن نقادی مارکس بر فرم سرمایه‌دارانه‌ی زندگی، تلاش خواهیم کرد به این پرسش‌ها پاسخ دهیم که آیا آنچه نیروهای کار در خلال بروز نرخ‌های تورم از دست داده‌اند مصداقی از سلب‌مالکیت است؟ اصولاً سلب‌مالکیت به چه معناست؟ آیا می‌توان از کارگران که طبق تعریفْ مالک ابزار تولید نیستند، دوباره سلب‌مالکیت کرد؟ نسبت سلب‌مالکیت‌شدگی نیروهای کار با استثمار آن‌ها در محل کار چیست؟ و از همه مهم‌تر، دلالت‌های انواع پاسخ‌ها به این پرسش‌ها برای تقریر خط مشی مترقی در مبارزه با سرمایه‌داری چیست؟

درباره‌ی نویسنده:
محمد مالجو (۱۳۵۱، تهران) اقتصاددان و پژوهشگر حوزه‌ی اقتصاد سیاسی است. از او آثار متعددی درباره‌ی اقتصاد سیاسی ایران معاصر منتشر شده است؛ کتاب‌های «سیاست اعتدالی در بوتهٔ نقد اقتصاد سیاسی»، «پراکندگان پاک‌باخته: افت توان چانه‌زنی نیروهای کار در ایران»، «کوچ در پی کار و نان: فاعلیت منفعلانه‌ی مستمندان آذربایجان»، «خیز خام: کشاکش مستمندان و دیوان‌سالاران از ۱۳۰۹ تا ۱۳۲۰ در ایران»، و «تاراج نهان: سلب مالکیت از نیروهای کار در اثر تورم در ایران» از آن جمله‌اند. او علاوه بر آثار هیرشمن و آثاری از مایکل بوواری و چارلز لیندبلوم، کتاب‌های «دگرگونی بزرگ: خاستگاه‌های سیاسی و اقتصادی روزگار ما» اثر کارل پولانی و «تکوین طبقهٔ کارگر در انگلستان» اثر ادوارد پالمر تامپسون را نیز ترجمه کرده است.

درباره‌ی گرداننده:
میرسعید نیک‌زاد دانش‌آموخته‌ی کارشناسی ارشد جامعه‌شناسی از دانشگاه تربیت مدرس و دانشجوی پیشین دکتری جامعه‌شناسی سیاسی در همان دانشگاه است. او در رساله‌ی کارشناسی ارشد خود با مطالعه‌ی حیات روزمره‌ی نیروی کار خدماتی تهران در دوران همه‌گیری کووید-19، ارتباط کار بیگانه‌شده را با تکوین سوژگی نیروی کار در جامعه‌ی سرمایه‌داری بررسی کرده است. او به حوزه‌های نقد ایدئولوژی سرمایه‌دارانه، نقد اقتصاد سیاسی، و جامعه‌شناسی انتقادی فرودستان علاقه دارد و اکنون بررسی نقش کار بیگانه‌شده در ظهور شخصیت اقتدارطلب میان لایه‌های زیرین طبقه‌ی متوسط ایران را دنبال می‌کند.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴
۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: institutebidar@gmail.com
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School
آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی
@bidarschool
@bidarcourses


Forward from: دوره‌های مدرسه بیدار / ۱۴۰۰
*متن‌خوانی در ۳ جلسه حضوری و آنلاین
شنبه‌های ۲۰ بهمن، ۲۷ بهمن و ۴ اسفند
ساعت ۱۶ تا ۱۸
گرداننده: میرسعید نیک‌زاد

درباره‌ی کتاب:
محمد مالجو گفتارها و پژوهش‌های متعددی درباره‌ی سازوکارهای «تصاحب به مدد سلب‌مالکیت از توده‌ها» ــ از جمله خصوصی‌سازی، کالایی‌سازی آموزش عالی و عمومی، کالایی‌شدن بهداشت و درمان، فساد اقتصادی در بدنه‌ی دولت، جاکن‌شدگی اجباری ساکنان از محل زندگی و کارشان، و... ــ ارائه کرده است؛ پدیده‌ای که طی آن منابع اقتصادی، از راه‌هایی جز تولید محصولات و خدمات، به زیان اکثریت مردم در دستان اقلیت صاحب قدرت و ثروت متمرکز می‌شود. او در کتاب «تاراج نهان؛ سلب‌مالکیت از نیروهای کار در اثر تورم در ایران» به‌طور مشخص بر یکی از همین سازوکارهای بازتوزیعی دست می‌گذارد: سلب‌مالکیت‌های ناشی از جریان‌های بازتوزیعی برآمده از نرخ بالای تورم.

* تاراج نهان؛ سلب‌ مالکیت از نیروهای کار در اثر تورم در ایران
نویسنده: محمد مالجو
ناشر : آگاه
اطلاعات بیشتر 👇


⭕️ فایل‌های صوتی نشست نقد و بررسی کتاب پذیرش شکست: افت اقشار میانی جامعه؛ نمونۀ تهران  با شرکت مارال لطیفی و محمد مالجو و ابوالفضل حاجی‌زادگان، چهارم بهمن ۱۴۰۳.

🆔 @mmaljoo


⭕️ فایل صوتی نشست نقد و بررسی کتاب‌ ادیسۀ راست: تاریخ خُرد دربه‌دری از ۱۳۰۴ تا ۱۳۳۸ خورشیدی، پژوهشکدۀ اسناد سازمان اسناد و کتابخانۀ ملی ایران، 2 بهمن 1403

سخنرانان: آرش حیدری، ربابه معتقدی، مصطفی نوری، و محمد مالجو

🆔 @mmaljoo


Forward from: شَک
در این نشست از رهگذر کتاب «پذیرش شکست» نوشتهٔ مارال لطیفی، دربارۀ تجربۀ فقیرشدن اقشار میانی و ابعاد نظری و روشی مطالعۀ این روند گفت‌وگو خواهیم کرد.
در ابتدا مارال لطیفی شرحی بر موضوع، استدلال اصلی و نتیجۀ پژوهش‌اش می‌دهد.
سپس محمد مالجو بحثی با موضوع مطالعات فقر و نابرابری در فضای فکری امروز ایران درمی‌اندازد و از این منظر به نقد کتاب می‌پردازد.
ابوالفضل حاجی‌زادگان، پژوهشگر اجتماعی، در بخش بعدی با اتکاء به پژوهش آماری‌اش، از منظر مفهوم طبقه در ایران استدلالات کتاب را به چالش می‌کشد.
در پایان جلسه نیز، طبق روال نشست‌های شک، گفت‌وگوی جمعی‌ای با حاضران خواهیم داشت.

رزرو در تلگرام: @shak_space


🆔 @mmaljoo

20 last posts shown.