Geek Alerts


Channel's geo and language: Iran, Persian
Category: Technologies


گیک آلرتس، جایی برای گیک‌ها
نوشته‌ها از هوش‌ مصنوعی، فناوری‌های روز، مقالات علمی، رویدادها، تغییرات و دگرگونی‌های جهانی و ... است.
قلم برخی از نوشته‌ها متعلق به سروش احمدی و هادی آذرنسب است.
اکس: https://x.com/Geek_Alerts
ارتباط: soroushahmadi@duck.com

Related channels  |  Similar channels

Channel's geo and language
Iran, Persian
Statistics
Posts filter


ایلان ماسک این عکس رو گذشته که تعداد دفعات استفاده کلمات افراط‌گرایی رو برای گروه‌های سیاسی در ویکیپدیا نشون میده و نوشته «تا زمانی که تعادل برقرار نشود، کمک‌های مالی به ویکی‌پدیا را قطع کنید.» منظورش اینه که این برنامه به شکل جهت‌داری محتوا تولید میکنه.

در پاسخ جیمی ولز، بنیان‌گذار ویکی‌پدیا نوشت «فکر می‌کنم ایلان ناراحت است که ویکی‌پدیا برای فروش نیست. امیدوارم کمپین او برای قطع کمک‌های مالی به ما، منجر به دریافت کمک‌های زیاد از سوی افرادی شود که به حقیقت اهمیت می‌دهند.»

jimmy_wales
@geekalerts


کمی در مورد پروژه «استارگیت» آمریکا

پروژه استارگیت یک شرکت جدید هست که میخواد توی ۴ سال آینده ۵۰۰ میلیارد دلار در زیرساخت‌های AI در آمریکا سرمایه‌گذاری کنه، برای شروع هم ۱۰۰ میلیارد دلار در نظر گرفتن و سرمایه‌گذاران اولیه در پروژه استارگیت شامل سافت‌بانک، OpenAI، اوراکل و MGX هستن.

شرکت‌های Arm، مایکروسافت، انویدیا، اوراکل و OpenAI شرکای کلیدی هستن، ساخت و ساز این پروژه الان توی تگزاس شروع شده و میخوان پردیس‌هایی رو در سراسر آمریکا هم تاسیس کنن، اگه براتون سوال هست منظور از زیرساخت چیه در واقع روی چیزهایی مثل طراحی و ساخت تراشه‌های AI، دیتاسنترهای لازم مثل azure کار میکنن و هدف کلی افزایش توان محاسباتی هست.

openai
@geekalerts


دیوید جانچو، تدوینگر فیلم تحسین شده «بروتالیست» گفته ما از هوش‌مصنوعی برای بهبود لهجه‌ی مجارستانی آدرین برودی و همبازیش فلیسیتی جونز استفاده کردیم. این هفته گذشته کلی جنجال داشت که الان به اسکار هم کشیده شده.

جانچو میگه من کامل به زبان مجاستانی مسلط هستم و تلفظ کلمات تو این زبان سخته، ما به برودی آموزش دادیم و کارش هم واقعا خوب بود ولی توی تدوین تصمیم گرفتیم با AI کامل‌ترش کنیم. از طرفی جاهای دیگه فیلم مثلا برای کلاسیک کردن رنگ‌بندی‌ها استفاده کردن، در واقع به کمک AI کاری کردن که رندر خروجی فیلم شبیه به فیلم‌هاش دهه ۱۹۸۰ بشه.

از اونجایی که منتقدها بازی آدرین برودی رو تحسین برانگیز میدونن و اون شانس برنده شدن اسکار رو داره خیلی‌ها انتقاد دارن این استفاده از AI نباید باعث برنده شدن اسکار توسط این بازیگر یا برنده شدن فیلم باشه. سازندگان فیلم اما اعلام میکنن از AI فقط برای رندر خروجی و اصلاح موارد کمی از تلفظ کلمات استفاده کردن که زمان یا شرایط اصلاح اون‌ها وجود نداشته.

ktla
@geekalerts


برنامه Truecaller که مشخصات تماس‌گیرنده رو بهتون نمایش میده و مدتی بود توی آیفون‌ها ویژگی‌هاش کار نمیکردن با اومد IOS 18 و ویژگی Live Caller ID Lookup شرکت اپل اومدن یک آپدیت منتشر کرد که الان اگر این برنامه رو نصب داشته باشید به صورت زنده هر کسی باهاتون تماس بگیره بهتون میگه کی هست.

البته که فقط در نسخه IOS 18 و بالاتر کار میکنه، این ویژگی هست که تمام گوشی‌های اندرویدی الان دارن ولی در آیفون به دلیل امنیت و حریم خصوصی تا الان وجود نداشت. البته این برنامه یک بات هم در تلگرام به اسم @TrueCaller_Z_Bot داره که میتونید با حریم‌خصوصی بیشتر و فقط شماره وارد کنید و اطلاعاتی که از اون شماره داشته باشه رو بهتون میگه.

این اپ توسط الن ممدی (سوئدی) و نامی زرین‌قلم (ایرانی) در کشور سوئد و در سال ۲۰۰۹ ساخته شد.

techcrunch
@geekalerts


دمیس هاسابیس، مدیرعامل گوگل دیپ‌مایند و برنده جایزه نوبل میگه امسال اولین داروهایی که به کمک AI ساخته شدن آزمایش بالینیشون شروع میشه.

در واقع یک اسپین‌آف برای کشف دارو ساختن به اسم Isomorphic Labs که خود هاسابیس مدیرش هست، جایزه نوبل هاسابیس هم بی‌ربط نیست، با جان جامپر به خاطر کار روی AlphaFold که یک سیستم یادگیری عمیقه و میتونه ساختار پروتئین‌ها را پیش‌بینی کنه این جایزه رو بردن.

البته تو این مسیر هم تنها نیست، انویدیا هم با خانواده BioNeMo از چارچوب‌های یادگیری ماشین برای توسعه دارو و طراحی مولوکولی استفاده میکنه که به صورت اوپن‌سورس هم منتشر شدن. الان با غول‌های داروسازی مثل نوو نوردیسک همکاری میکنه تا سیستم‌های تحقیقاتی جدیدی هم راه‌اندازی کنن.

theregister
@geekalerts


Video is unavailable for watching
Show in Telegram
از OpenAI o1 pro و DeepSeek R1 خواستن یه مثلث چرخان با یک توپ قرمز داخلش رو پیاده‌سازی کنن و خروجی رو میبینید.
راست دیپ‌سیک / چپ openai
نکته دارک اینه که دیپ‌سیک در واقع تکنولوژی میلیارد دلاری openai رو با R1 اوپن‌سورس کرده و استفاده ازش هم رایگان هست.
nobody_qwert
@geekalerts


بورس آمریکا (SEC) یه نیروی ویژه جدید برای کریپتو تشکیل داده که قرار هست روی این بازار نظارت داشته باشه، هدف اصلیش محافظت از سرمایه کسایی هست که وارد کریپتو میشن و از طرفی گفتن تلاش میکنن از این بازار حمایت و به تقویتش کمک کنن.

بازار نسبت به این خبر واکنش مثبت نشون داد مثلا بیت‌کوین ۴ درصد افزایش داشت و کل ارزش بازار هم چیزی حدود ۲.۶۶ درصد افزایش داشت. البته این‌ها به خاطر اعتماد به ترامپ هست که توی انتخابات میگفت تصمیم داره آمریکا رو به پایتخت کریپتوی دنیا تبدیل کنه و خیلی‌ها اقدام سریعش توی روز دوم ریاست‌جمهوری برای اجرای این وعده رو مثبت میبینن.

ترامپ پل اتکینز رو به عنوان رئیس جدید بورس انتخاب کرده که از مدافع‌های سرسخت دنیای کریپتو و ارزهای دیجیتال هست.

businessinsider
@geekalerts


کمی در مورد «وزارت کارایی دولت» (Department of Government Efficiency)

دیروز وزارت جدیدی توی آمریکا تاسیس شد که قراره با مدرن‌سازی فناوری و نرم‌افزارهای فدرال، کارایی و بهره‌وری دولت رو به حداکثر برسونه و نام دیگش هم DOGE یا USDS هست.

اول یک سازمان موقت DOGE میسازن که باید توی ۱۸ ماه ماموریت خودش‌رو انجام بده و بعد از اون تعطیل میشه. هر سازمان باید یک تیم DOGE چهار نفره تشکیل بده که شامل یک سرپرست تیم، یک مهندس، یک متخصص منابع انسانی و یک وکیل هست. این تیم‌ها باید با سرویس DOGE همکاری کنن و به رئیس اون سازمان در اجرای برنامه DOGE مشاوره بدن.

احتمالا مهمترین کاری که برنامه Doge انجام میده مدرن‌سازی نرم‌افزارهای دولت هست، از زیرساخت گرفته تا سیستم‌های یکپارچه و مستند کردن دیتاهای کاغذی در کنار حذف کاغذبازی‌های اداری و حتی کاهش کارمندان دولت.

https://doge.gov/
whitehouse
@geekalerts


مقامات توکیو میخوان سر بحران جمعیت تو این شهر مهدکودک رو رایگان کنن، طرحی که از سپتامبر همین امسال اجرا میشه، البته قبلا هم طرح مشابه رو داشته ولی صرفا برای فرزند دوم بود ولی الان شامل فرزند اول هم میشه.

این کمک‌ها پروژه‌های جدید نیستن و دولت ژاپن‌ بخشی از هزینه‌های مراقبت کودکان رو تولد تا ۲ سالگی پرداخت میکنه ولی توی سیاست جدیدی که با توکیو شروع میشه هر تعداد فرزندی یا هر میزان درآمدی اهمیتی نداره و قرار هست در نهایت مهد کودک در ژاپن رایگان باشه.

توی جاهای دیگه مثل کوایکه هم از آوریل امسال کارمندهای دولت اجازه دارن هفته‌ای ۴ روز کار کنن و ۳ روز تعطیل باشن. همه این‌ها به خاطر این هست که آمارهای تولد تو سال ۲۰۲۳ نشون میده ژاپن کمترین نرخ تولد رو از قرن ۱۹ داره و با یه بحران جدی روبرو هست.

xatakaon
@geekalerts


ممنوعیت TikTok که از روز یکشنبه (۱۹ ژانویه) اجرایی شده بود الان با دستور ترامپ برای ۷۵ روز معلق شد.
یعنی اگه شرکت‌های مثل اپل این اپ رو به اپ استور برگردونن جریمه نمیشن، البته حقوق‌دان‌ها میگن ممکنه دستور ترامپت با قانون مطابقت نداشته باشه و اگه اپل و گوگل پلی تیک‌تاک رو در دسترس قرار بدن با جریمه‌های سنگین روبرو بشن.

از اون طرف دولت چین هم به نظر میاد مقداری کوتاه اومده و احتمالا دارن به فروش سهام ۵۰ درصدی تیک‌تاک به آمریکا فکر میکنن یعنی مشارکت ۵۰-۵۰ چین و آمریکا روی شرکت Bytedance وجود داشته باشه. اینجوری ترامپ میتونه کنگره آمریکا رو راضی به لغو دائمی ممنوعیت کنه و از طرفی چین هم به صورت کامل این برنامه رو از دست نمیده.

9to5mac
@geekalerts


نخست‌وزیر چین، لی چیانگ (سمت چپ) یه جلسه برگزار کرده و افرادی توی این جلسه بودن که یکیشون لیانگ ونفنگ (سمت راست) سازنده هوش‌مصنوعی Deepseek هست.

حضور لیانگ ونفنگ تو این جلسه نشون می‌ده که DeepSeek رو به عنوان بازیگر اصلی AI در چین میبینن با وجود اینکه یه استارتاپ تازه‌کار هست و رقبای خیلی بزرگی مثل علی‌بابا و بایدو داره با این حال تونسته محصولاتی کارامدتر ارائه بده و حتی شنیده میشه بیشتر شرکت‌های چینی به خاطر قیمت‌های پایین دیپ‌سیک اومدن قیمت‌هاشون رو کاهش دادن.

این دیپ‌سیک همونقدری که دارک‌ترین شرکت AI از نظر حریم‌خصوصی هست اما میگن بخش زیادی از تکنولوژی‌های AI رو اوپن سورس کردن، اتفاقی که مثلا با R1 افتاد و امروز شما میتونید یه مدل استدلالی اوپن‌سورس که بالاترین تکنولوژی در OpenAI هست رو به صورت اوپن‌سورس روی تجهیزات خودتون داشته باشید یا حتی با خوندن داکیومنت‌هاش متوجه بشید چطور ساخته شده.

scmp
@geekalerts


از این پس هواپیماهای ATR 72 که ساخته میشن به صورت پیش‌فرض استارلینک دارن.

اتحادیه هوانوردی اروپا (EASA) این مجوز رو بعد از چند پرواز آزمایشی برای هواپیماساز فرانسوی ATR صادر کرد. از طرفی ATR 72 هایی که الان دارن پرواز میکنن چون همون پلتفرم هستن میتونن از این گواهی استفاده کنن و استارلینک رو به هواپیماهاشون اضافه کنن. قرار هست همین امسال نیوزیلند اولین جایی باشه که این سرویس رو شروع میکنه.

دنیل کوچه، که میشه معاون ارشد بخش مهندسی ATR میگه نه فقط مسافرها میتونن توی طول پرواز اینترنت سریع داشته باشن بلکه این در اختیار کابین خلبان هم قرار میگیره تا بتونن دیتاهای مناسب مثل خدمات هواشناسی و ... رو به صورت لحظه‌ای داشته باشن و این به امنیت پرواز خیلی کمک میکنه.

آنتن یا همون دیش استارلینک هم روی بدنه هواپیما نصب میشه و اونقدر کوچیک هست که نیاز به تغییرات اساسی روی هواپیما نیست.

airdatanews
@geekalerts


الان مدل R1 از Deepseek معرفی شد که اولین مدل استدلالی رایگان و اوپن‌سورس هست که میشه این حجم بهش پیام داد.
ادعا میکنن توی نتایجی از o1-mini بهتر بوده و میگن R1 بهترین مدل دنیا برای کدنویسی هست (تو رقابت با مدل‌های غیر استدلالی).
جواب آخر رو اول میذارم یعنی برای استفاده از R1 کافی هست DeepThink رو روشن کنید.

اول R1-Zero رو بدون اینکه تو مرحله اول از fine-tuning نظارت‌شده (SFT) استفاده کنن توسعه دادن، یعنی مدل تو این مرحله با استفاده از یه مجموعه داده‌ی برچسب‌دار (یعنی داده‌هایی که جواب درستشون از قبل مشخصه) آموزش ندیده.
نتیجه مدل توانایی‌هایی مثل خود-تأییدی، بازتاب و تولید زنجیره‌های فکری طولانی رو داره.
ولی یه سری مشکلات هم داشت مثل تکرارهای بی‌پایان، خوانایی ضعیف و مخلوط‌کردن زبان‌ها که برای حل کردنش میان R1 رو معرفی میکنن.

خب R1 ساختارش مثل OpenAI-o1 هست و قبل از یادگیری تقویتی (RL)، از داده‌های cold-start استفاده می‌کنه. اومدن چندین مدل هم بر پایه R1 ساختن که همگی اوپن‌سورس هستن.

حریم‌خصوصی: شرکت Deepseek تمام داده‌های کاربران رو ذخیره میکنه، چه زمانی که از API اون استفاده کنید و چه زمانی که از داخل سایت باهاش چت کنید، به همین خاطر بهتر هست برای کارهایی که حریم‌خصوصی براتون اهمیت داره از اون استفاده نکنید.
https://chat.deepseek.com
github
@geekaerts


شرکت DeepSeek از مدل استدلالی و اپن‌سورس جدیدی به نام R1 رونمایی کرده که عملکردی نزدیک به o1، مدل استدلالی OpenAI داره. این مدل با لایسنس MIT عرضه شده درنتیجه استفاده تجاری از این مدل عاری از مشکله. برای استفاده ازش در وب‌سایت رسمی DeepSeek(chat.deepseek.com) یا برنامه‌شون باید گزینه DeepThink رو فعال کنید. انتشار این مدل اهمیتی زیادی داره چون دریچه‌ای به مدل‌های استدلالی و اپن‌سورس جدید خواهد بود.

https://github.com/deepseek-ai/DeepSeek-R1
hadi @geekalerts


هفته بعدی مدل o3 mini از OpenAI منتشر میشه که میدونید یه نسخه سریع‌تر و ارزونتر از o3 هست. انتظارها ازش اینه خروجی در حد و اندازه o1 و در مواردی حتی بهتر ارائه بده اما مهم‌ترین ویژگیش اینه که نیاز نیست زیاد برای جواب گرفتن صبر کنید و از طرفی اگه از API هاش استفاده کنید به گرونی o3 یا o1 نیستن. تا الان بنچمارکی از o3 mini نداشتیم که بتونیم نتایج رو مقایسه کنیم ولی یکی از مورد انتظار‌ترین مدل‌های امسال هست.
techinasia
@geekalerts


کمی در مورد سوپر اِی‌جنت‌ها (Super Agents) صحبت کنیم.

اول اینکه دقت انسان محدود هست و مشکل دوم تو دنیای اقتصاد نیاز به آموزش دادن افراد هست، ای‌آی سوپر اِی‌جنت‌ها میتونن دقت بالاتر از انسان داشته باشن و دانشی در سطح PHD در تخصصی که به کار گرفته میشن، همه این‌ها ارزش اونارو زیاد میکنه و در آینده اخبارهای بیشتری از سوپر اِی‌جنت‌ها می‌شونید.

شرکت OpenAI هفته گذشته یک «نقشه راه اقتصادی» منتشر کرد که اونا میگه با قوانین مناسب و سرمایه‌گذاری روی زیرساخت‌ها، هوش‌مصنوعی میتونه بازار صنعتی رو متحول کنه. مثلا لجستیک بهش سپرده بشه یا ازش برای تحقیقات و بررسی ریسک سرمایه‌گذاری یا حتی مدیریت مالی در بازار استفاده کنن.

چیزی که الان سد راه هست وجود Hallucinations توی AI هاست، یعنی الان مدل‌های زبانی مقدار زیادی محتوای غیر واقعی تولید میکنن یا به عبارت دیگه متوهم هستن. ای باعث میشه نشه در جاهایی که دقت عمل مهم هست ازشون استفاده کرد. با تمام این‌ها کنگره آمریکا در حال تلاش برای ارائه یک لایحه بزرگ حمایتی برای توسعه بیشتر سخت‌افزار و نرم‌افزار AI هست و کمک میکنه رشد و پیشرفت اون‌ها بیشتر بشه.
axios
@geekalerts


گوگل امسال میخواد جمنای رو با همه‌چیز ترکیب کنه، مثلا تو نمایشگاه CES شرکت TCL از ادغام جمنای با Google TV رونمایی کرد. مثلا میشد ازش بخوای فلان سبک فیلم دوست دارم و بهم معرفی کن یا برای یه بچه ۳ ساله کارتون میخوام.

بلندگوهای هوشمند Nest و ساعت‌های Wear OS هم که الان Google Assistant دارن قرار هست جمنای جایگزینش بشه. کارایی مثل تنظیم آلارم یا گزارش آب‌و هوا، مکالمه و پرسش‌و‌پاسخ و کنترل دستگاه‌های خونه رو میشه باهاش انجام داد. مثلا بهش بگید لامپ‌هارو خاموش کن میخوام بخوابم.
یا بخاری رو بیشتر کن که البته اینا نیازمند هوشمند بودن وسایل هم هست.

توی ماشین‌ها هم داره میاد، مثلا مرسدس بنز امسال داره رو سیستم جدید MBUX کار میکنه که به کمک Google's Automotive AI Agent راه‌اندازی شده و بخشی از اون بر پایه جمنای هست. این سیستم اجازه میده با خودرو در تعامل باشید و باهاش صحبت کنید.

توی گوشی‌ها که باید باشه ولی مثلا سامسونگ گفته جمنای با Galaxy S25 کاملا یکپارچه میشه و حتی تبدیل به دستیار اصلی توی این گوشی میتونه بشه که مثلا با گفتن «Hey Gemini» بشه فعالش کرد. البته میدونید که الان توی آیفون هم از جمنای ستفاده میشه اما در اینده بیشتر توی گوشی‌های پیکسل و سامسونگ میتونید ببینیدش.

در آخر جمنای و محصولات نرم‌افزاری گوگل مثل ، Google Drive، Google Docs و Messages و اکثر سرویس‌هاش تو همین امسال باهاش یکپارچه میشن. تو هر سرویسی هم بر اساس نوع اون سرویس کار میکنه، مثلا تو جایی مثل gmail احتمالا ایمیل‌هارو خلاصه میکنه یا خلاصه‌ای از ایمیل‌های روز رو میگیره و یا توی نوشتن ایمیل بهتون کمک میکنه. در نهایت امسال سال یکپارچه شدن جمنای با همه‌چیز هست.
androidpolice
@geekalerts


تیک‌تاک امروز در آمریکا غیر فعال شد.
نه فقط خودش بلکه کل محصولات ByteDance مثل CapCut هم حالا دیگه در آمریکا غیر فعال هستن.
با احتمال زیاد تیک‌تاک به آمریکایی‌ها فروخته بشه چون دائمی شدن ممنوعیتش در آمریکا میتونه روی گسترش ممنوعیت توی کشورهای دیگه هم تاثیر داشته باشه.
الان تو آمریکا کاربرها وارد CapCut بشن این پیام رو میبینن.
"متأسفیم، CapCut در حال حاضر در دسترس نیست. قانونی که CapCut را ممنوع می‌کند، اجرایی شده است. متأسفانه این یعنی شما فعلاً نمی‌توانید از CapCut استفاده کنید. مطمئن باشید که ما در حال تلاش برای بازگرداندن سرویس‌مان در آمریکا هستیم. لطفاً منتظر بمانید! در این مدت، شما همچنان می‌توانید داده‌های حساب خود را مدیریت کنید."

livemint
@geekalerts


هفتمین استارشیپ، با موفقیت پرتاب شد و بوستر Super Heavy برای دومین‌بار با بازوهای پرتاب گرفته شد اما متأسفانه خود فضاپیما بعد از مدتی به دلیل از کار افتادن بعضی از موتورها ارتباطشون رو باهاش از دست دادن، درنتیجه به طور خودکار منهدم شد. صحنه‌هایی از ورود مجدد موشک منهدم‌شده به جو در جزیره‌های تورکس و کایکوس دیده شد. در ویدیوها می‌بینید.

hadi @geekalerts


جف بزوس مالک آمازون و Blue Origin بلاخره بعد از سال‌ها راکت خودشون (New Glenn) رو به فضا پرتاب کردن.

این راکت که از پایگاه فضایی کیپ کاناورال در فلوریدا به فضا پرتاب شد هفت انجین داره و هم اندازه همون موشک معروف ناسا یعنی Saturn V هست که فضانوردان آپولو رو به ماه بردن.

توی این پرتاب خود جف‌بزوس هم حضور داشت.
یکی از برنامه‌های بزوس اینه که یه ایستگاه فضایی بزرگ قابل سکونت بسازن و البته ناسا هم تصمیم داره یه ایستگاه فضایی جدید بسازه.

در مورد خود پرتاب هم ۲ ساعت بعد از اون اعلام کردن که بوستر راکت رو از دست دادن، بوستر قرار بود به زمین برگرده و روی یه سکو فرود بیاد که بعدا بتونن ازش استفاده کنن ولی نشد.

تا الان SpaceX ایلان ماسک تنها شرکتی بوده که تونسته بوسترهارو با موفقیت به زمین برگردونه.

ایلان ماسک هم توی یه توییت برای جف بزوس نوشت تبریک میگم برای رسیدن به مدار اونم در اولین تلاش.
businessinsider
@geekalerts

20 last posts shown.