💥💥
امـروز ،
" چهارشنبه " 📕
۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی
📗
خور اشاوهیشتا ۳۷۶۳ زرتشتی
📘
30 آوریل 2025 میلادی
📙
۲ ذیالقعده ۱۴۴۶ قمری📚 روز ملی " خلیج فارس "
📖روز اخراج پرتغالیها از تنگه هرمز، به عنوان روز ملی "خلیجفارس" نامگذاری شده است. نام تاریخی این خلیج، در زبانهای گوناگون، ترجمه عبارت "خلیجفارس" یا "دریای پارس" بوده است. "خلیجفارس" پس از خلیج مکزیک و خلیج هودسن، سومین خلیج بزرگ جهان بهشمار میآید. به سبب وجود منابع سرشار نفت و گاز در "خلیجفارس" و سواحل آن، این آبراهه در سطح بینالمللی، منطقهای مهم و راهبردی بهشمار میآید. يونانی های باستان اين خليج را "پرسيكوس سينوس " كه همان "خليجفارس" است ناميدند.
📕تصرف و پسگیری جزیره "هرمز" که از زمان پادشاهی "شاه اسماعیل یکم" به مدت ۱۱۶ سال در تصرف امپراتوری پرتغال بود، توسط "امام قلیخان". (۱۰۰۱ ه.ش)
📕زادروز "محمدحسن معیری" با تخلص "رهی" از غزلسرایان، ترانهسرایان و تصنیفسرایان معاصر ایران. (۱۲۸۸ ه.ش)
📕زادروز "غلامحسین بنان"، خواننده موسیقی دستگاهی ایرانی، نخستین خواننده ایرانی آشنا با خط بینالمللی موسیقی (نُت) و بنیادگذار انجمن موسیقی ایران. وی نتیجه "محمدشاه قاجار" است. (۱۲۹۰ ه.ش)
📕كنترل امور مالی و نظامی ايران عملا در دست انگلستان و روسيه قرار گرفت. (۱۲۹۵ ه.ش)
📕"ژنرال آيرن سايد" فرمانده قوای انگليس در ايران و كليه نيروهای انگليسی و هندی خاك ايران را ترك كردند. (۱۳۰۰ ه.ش)
📖پس از تثبيت دولت كودتايی سيدضياءالدين طباطبايی و آسوده خاطر شدن دولت انگلستان از تامين منافع خود در ايران و با استقرار نيروهای ايرانی در مناطق حساس، در این روز، قوای انگليسی متشكل از ۲۳۰۰ انگليسی و ۹۳۰۰ هندی، به منظور خروج از كشور، از قزوين به طرف همدان حركت كردند. انگيزه اصلی انگلستان برای خروج نيروهايش از ايران، كاستن از مخارج سنگين اداره اين عده و برطرف شدن خطر بلشويكها در روسيه بود.
📕قانون اختصاص پنج ميليون تومان اعتبار برای مخارج راه آهن به تصويب مجلس رسيد. (۱۳۰۶ ه.ش)
📕زادروز "منوچهر نوذری" دوبلور، هنرپیشه، مجری و کارگردان. وی اولین کسی بود که در تلویزیون ایران مقابل دوربین رفت و گفت؛ "نام جعبهای که تصویر من را در آن میبینید تلویزیون است". (۱۳۱۵ ه.ش)
📕صدور كيفرخواست اعدام برای سران حزب توده، پس از رويداد تيراندازی به "محمدرضا شاه" در ۱۵ بهمن سال ۱۳۲۷ در دانشگاه تهران. (۱۳۲۸ ه.ش)
📕تصويب قانون خلع يد از شركت نفت انگليس توسط مجلس شورای ملی. (۱۳۳۰ ه.ش)
📕درگذشت استاد "اسماعيل آشتيانی"، متخلص به "شعله"، نقاش، شاعر و ادیب معاصر ایرانی. (۱۳۴۹ ه.ش)
📕بانک ملی ایران چکهای مسافرتی منتشر کرد. (۱۳۴۹ ه.ش)
📕رویداد بین ایران و یوگسلاوی لغو گردید. (۱۳۴۹ ه.ش)
📕قطع رابطه دولت ايران با رژيم مصر پس از امضای پیمان صلح مصر با اسراییل، موسوم به پيمان كمپ ديويد. (۱۳۵۸ ه.ش)
📕اشغال مسلحانه سفارت ايران در لندن توسط ۵ تن از عربهای ايرانی که خواهان آزادی زندانيانی شدند كه از چندی قبل در رابطه با حوادث انفجار در جنوب كشور در بازداشت به سر میبردند. (۱۳۵۹ ه.ش)
📕آغاز عمليات بزرگ "بيت المقدس" توسط ایران در جنگ تحمیلی عراق با ایران. (۱۳۶۱ ه.ش)
📖عمليات بزرگ "بيتالمقدس" در تاريخ در جبهههای جنوب، جنوب اهواز و شمال خرمشهر در وسعتی در حدود ۵۴۰۰ كيلومتر مربع و در سه مرحله آغاز شد و تا ۴ خرداد ۱۳۶۱ ه.ش به طول انجاميد كه مهمترين هدف آن آزادسازی خرمشهر بود.
📕درگذشت "روحانگیز سامینژاد"، نخستین هنرپیشهی زن ایرانی. (۱۳۷۶ ه.ش)
📗گهنبار(گاهان بار)، چهره ی "میدیوزَرِیم" در آیین زرتشتی.
📖گَهَنبار در اسطورههای آریایی و زرتشتی آن شش روزی است که خدا دنیا را آفرید. در کتاب زند از زرتشت نقل میکنند که اهورامزدا دنیا را در شش "گاه" آفرید و اولِ هر گاهی نامی دارد و در اولِ هر گاهی جشنی سازند. نخستین گاهنبار "میدیوزَرِیم" که در آن "آسمان" آفریده شد.
@Roshanfkrane