جشن «
سیزده به در» گرچه به عنوان یک از قدیمیترین رسوم
ایرانی به ثبت رسیده، اما همچنان مبنا و اساس تاریخی آن محل ابهام است. با این وجود برخی منابع میگویند که آیین برگزاری سیزده بدر در دربار شاهان
ساسانی از روز
سیزدهم فروردین ماه آغاز میشده و در روز
هجدهم آن به پایان میرسیده است. آنها معتقدند که این جشن برای سیر و گشت و گذار و همراه با آواز و سرود در باغ و بوستان بوده است.
در این میان برخی از منابع هم میگویند که ایرانیان باستان در آغاز سال نو پس از دوازده روز جشنگرفتن و شادیکردن که به یاد دوازده ماه سال است، روز سیزدهم
نوروز را که روز فرخندهایست به باغ و بوستان میرفتند و شادی میکردند و درحقیقت با این ترتیب رسمی بودن دوره نوروز را به پایان میرسانیدند.
اما در تقویم کنونی ما سیزده به در با «
روز طبیعت» گره خورده است. در این روز همه به پاس پایان نوروز به دل طبیعت میروند و کشاورزان نیز کشت و کار خود را آغاز میکنند.
در مورد رسم و رسوم رایج این روز هم، در گذشته مسابقات اسب دوانی، یادآور جنگ ایزد باران و دیو خشک سالی انجام میشده و در کنار این مسابقات، انواع بازیها و رقصهای گروهی، آب پاشی و آب بازی در این روز به پاسداشت پیروزی و برتری نیروی ایزد آب و از بین رفتن نیروهای بد و پلیدیها محبوبیت داشته است.
البته اکنون از رسوماتی که در این روز باقی مانده اند، گره زدن علف برای نزدیک شدن پیوند زنان ُ مردان و سبزه به آب دادن هستند که خانوادهها از ابتدای روز سیزده بدر به سمت طبیعت و فضای آزاد حرکت میکنند و این رسم را به جای میآورند.
@RedLionCorps