آلودگی هوا در ایران: پیامدهای سوزاندن مازوت
علل مختلفی را میتوان برای آلودگی هوا در ایران نام برد که مهمترین آنها حمل و نقل، صنایع بزرگ و کوچک و شرایط جغرافیایی خاص برخی شهرها هستند.
از ۱۴ نیروگاه بخار ایران که قابلیت استفاده از مازوت را دارند، بسیاری به دلایل زیست محیطی با محدودیتهایی در فعالیت مواجه هستند. با این حال، مصرف مازوت در سالهای اخیر به دلایل مختلف افزایش یافته است، بطوری که در نیمه نخست سال ۱۴۰۳، مصرف آن نسبت به سال قبل ۱۰۰ درصد افزایش داشته است.
در کشورهایی مانند ایران به دلیل عدم سرمایهگذاری لازم برای تأمین گاز طبیعی، از مازوت با درصد بالای گوگرد استفاده میشود که به آلودگی هوا دامن میزند.
سازمان ملل در ۲۸ ژوئیه ۲۰۲۲ دسترسی به محیط زیست پاک، سالم و پایدار را به عنوان یکی از حقوق بنیادین بشر به رسمیت شناخت. سطوح بالای آلودگی هوا در کلانشهرهایی مانند تهران، اصفهان و مشهد که ناشی از سیاستهای ناکارآمد و کمبود نظارتهای زیست محیطی است، نقض آشکار این قطعنامه و حقوق اساسی مردم به شمار میرود.
اساس گزارش وزارت بهداشت ایران، در سال ۱۴۰۲ آلودگی هوا باعث بیش از ۳۰,۰۰۰ مرگ زودرس در کشور شده که نسبت به سال گذشته ۱۷ درصد افزایش داشته است. شاخص کیفیت هوا (AQI)، معیاری برای سنجش میزان آلودگی و تأثیرات آن بر سلامت انسان است که در بسیاری از روزهای سال، کیفیت هوا در شهرهای پرجمعیت ایران را در سطح «ناسالم» نشان میدهد