🔚 شرق فرات میدان نبرد قدرتها!
🔸 پیامدهای سقوط دولت دمشق: سقوط بشار اسد، معادلات خاورمیانه را برای بازیگران و ناظران پیچیدهتر کرده است. صحنهگردانهای اصلی این منطقه پیشاپیش به چنین رویدادی اشراف داشته و هر یک، راهبردهای خود را دنبال میکنند. شرق فرات از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ دلیل اصلی این اهمیت، منابع طبیعی، حضور نیروهای آمریکایی و فعالیت گروههای کرد است که این منطقه را به نقطهای راهبردی تبدیل کردهاند. پیامدهای امنیتی این تحولات میتواند تأثیراتی فراتر از مرزهای سوریه داشته باشد.
🔹 ۱- خیز آمریکا برای تقویت حضور در شرق فرات:
🔸 اهمیت راهبردی شرق فرات: این منطقه با منابع نفت و گاز غنی، ابزاری اقتصادی و نظامی برای آمریکا و متحدانش برای زمینگیر کردن محور مقاومت در شرق فرات و سپس زدن ضربهی نهایی به ایران خواهد بود.
▫️ اقدامات آمریکا: واشنگتن با افزایش نیروها و پایگاههای نظامی در حسکه و دیرالزور، درصدد تثبیت کنترل خود و ایجاد ساختاری شبهدولتی خواهد شد. البته این اقدام بعد از فروکش کردن تعارضات گروههای مختلف در منطقهی شام خواهد بود.
▫️ هدف کلیدی آمریکا: جلوگیری از دسترسی ایران به حزبالله لبنان، قطع شریان حیاتی محور مقاومت، جلوگیری از دسترسی ایران به مدیترانه و استفاده از شرق فرات برای فشار حداکثری بر ایران و در نهایت؛ ضربه به ایران!
🔹 ۲- نقش نیروهای کرد در شرق فرات:
▫️ همکاری با آمریکا: یگانهای مدافع خلق (YPG) با حمایت آمریکا در حال ایجاد ساختارهای شبهدولتی هستند. سوال مهم در این گزاره اینگونه مطرح میگردد که آیا این اتفاق به سرانجام نهایی خواهد رسید؟ و اگر برسد برنامهی راهبردی (بخوانید ترسیمی رهبر انقلاب) چه خواهد بود.
▫️ تهدید برای ایران: این اقدامات در آیندهای نچندان دور امنیت مرزهای غربی ایران را به خطر خواهد انداخت و به تحریکات قومی در داخل ایران دامن خواهد زد.
🔹 ۳- تهدیدات مرزی ایران: سناریوی کردستان دوم:
▫️ تجربه اقلیم کردستان عراق: تقویت کردها در شرق فرات ممکن است تحرکات قومی و تجزیهطلبی در مناطق مرزی ایران را تشدید کند.
▫️ تهدیدهای چندلایه: ایران با افزایش تحرکات نظامی در مرزها و چالشهای داخلی ناشی از تحریکات قومی روبهرو خواهد شد.
🔹 ۴- نقش ترکیه در تحولات شرق فرات:
▫️ سیاستهای تهاجمی ترکیه: آنکارا حضور کردها را تهدیدی وجودی میداند و احتمال دارد عملیاتهای نظامی بیشتری در شرق فرات انجام دهد.
▫️ تعارض با آمریکا: اگرچه منافع ترکیه و آمریکا در برخی حوزهها همپوشانی دارد، اما اختلافات عمیقی میان این دو وجود دارد که معادلات منطقه را پیچیدهتر میکند. ترکیه در شرق فرات توسط آمریکا دور خورده و قربانی بزرگ این ماجرا خواهد بود.
🔹 ۵- راهبرد ایران برای مدیریت بحران:
▫️ تقویت محور مقاومت: حمایت از قبایل عرب و جوامع محلی مخالف حضور آمریکا و نیروهای کرد!
▫️ همکاری با روسیه: با وجود اختلافات، منافع مشترک ایران و روسیه در جلوگیری از گسترش نفوذ آمریکا در شرق فرات، میتواند به ادامه همکاریهای نظامی منجر شود. اما لازم به ذکر است که هر دو طرف از ورود مستقیم به این منطقه اجتناب خواهند ورزید. علت و چرایی آن بماند به وقتش!
▫️ بهرهگیری از فرصتها: ایران باید شرق فرات را به فرصتی برای تجدید نفوذ ژئوپلیتیکی خود تبدیل کند. چگونگی، ورود و اجتناب ۳ راهبرد اصلیست که از بیان آن در این شرایط حساس خودداری میکنم.
🔜 شرق فرات به کانون اصلی بحران و رقابتهای منطقهای و فرامنطقهای تبدیل خواهد شد.
🔻
@Citizenshiprights57